Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_10.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
110.08 Кб
Скачать

2. Соціально-економічна сутність фондів:

2.1 Пенсійний фонд України

Протягом останніх 40 років показники співвідношення кількості населення пенсійного і працездатного віку погіршилися (з 0,227 у 1959р., до 0,405 у 1997р. І у перспективі до 0,561 у 2026р.). на сьогодні в Україні налічується близько 14,5 млн. пенсіонерів, у т.ч. 2 млн. інвалідів.

В цілому їхня частка у загальній кількості населення сягає 20%. До 1992 року середня пенсія за віком у 1,7 рази перевищувала мінімальну зарплату, що відповідало прожитковому мінімуму. На сьогодні середня пенсія становить 30-40% від прожиткового мінімуму.

Для забезпечення виконання закону України “Про пенсійне забезпечення” у 1992 році було створено Пенсійний фонд України як самостійну фінансову структуру.

Кошти фонду не входять до Державного бюджету і не можуть бути використані на інші цілі, крім виплати пенсій і допомоги.

Правові відносини у сфері пенсійного страхування базуються на Конституції України і регулюються:

  • Кодексом законів про працю України;

  • Законом України “Про пенсійне забезпечення” від 2003 року;

  • Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” від 28.02.1991 року №796-ХІ;

  • Законом України “Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування” від 26.06.1997 року (400/97 - ВР).

Призначення ПФ:

  1. Забезпечення фінансування витрат на виплату пенсій відповідно до законів України;

  2. Збирання і акумуляція внесків, призначених для пенсійного забезпечення і виплати допомоги;

  3. Розширене відтворення коштів ПФ України на основі принципів самофінансування;

  4. Участь у фінансуванні програм соціальної підтримки пенсіонерів, інвалідів та інших категорій населення та у страхуванні здоров’я пенсіонерів через страхові компанії;

  5. Організація міжнародного співробітництва у сфері пенсійного забезпечення;

  6. Контроль за своєчасним надходженням страхових внесків до цього фонду;

  7. Контроль за правилами витрачання коштів фонду;

  8. Участь у підготовці пропозицій до державних програм соціального розвитку;

  9. Участь у підготовці нормативних актів, спрямованих на удосконалення системи пенсійного забезпечення та порядку підвищення розміру пенсій у зв’язку зі зміною споживчих цін тощо.

Джерела надходжень у ПФ:

  1. Збори на обов’язкове державне пенсійне страхування.

  2. Суми фінансових санкцій, стягнених за порушення виплати внесків на обов’язкове державне пенсійне страхування.

  3. Кошти Державного бюджету на виплату окремих видів пенсій.

  4. Відрахування органами місцевого бюджету відсотків від суми фіксованого податку (10%), від суми коштів, одержаних від продажу спеціальних торгових патентів (17%).

  5. Перерахування відділеннями Державного казначейства України 42% від суми єдиного податку, 68% від суми фіксованого сільськогосподарського податку.

  6. Суми відсотків за користування тимчасово вільними коштами ПФ.

  7. Додаткові і спеціальні збори.

  8. Добровільні внески підприємств, організацій, населення.

  9. Інші надходження.

Об’єктом оподаткування для платників збору третьої групи є сума оподатковуваного доходу, а для четвертої групи – сукупний оподатковуваний дохід, обчислені відповідно до законодавства.

З метою забезпечення погашення заборгованості з виплати пенсій, збільшення надходжень до ПФ Наказом Президента України “Про невідкладні заходи щодо погашення заборгованості з виплати пенсій” від 31.08.1998р. та згідно з законом України “Про обов’язкове державне пенсійне страхування” з вересня 1999 року тимчасового, до повного погашення заборгованості з виплати пенсій введено збір з окремих видів господарських операцій, а саме:

  • З операцій купівлі-продажу валют.

  • З продажу ювелірних виробів.

  • З операцій відчуження легкових автомобілів.

  • З операцій придбання нерухомого майна.

  • З надання будь-яких послуг стільникового рухомого зв’язку.

  • З вироблених або імпортованих в Україну тютюнових виробів.

Основні напрями використання пф:

  1. Виплати пенсій:

    1. за віком (у тому числі працюючим пенсіонерам);

    2. за інвалідністю;

    3. у разі втрати годувальника;

    4. за вислугу років;

    5. соціальних та інших пенсій згідно з законодавством.

  2. Виплати допомоги по догляду за дитиною і щомісячної допомоги на кожну дитину до досягнення нею віку, встановленого чинним законодавством.

  3. Підвищення пенсій у зв’язку зі зміною індексу споживчих цін і зростанням заробітної плати.

  4. Реалізація державних, регіональних і обласних програм соціальної підтримки пенсіонерів, інвалідів, дітей та інших категорій населення.

  5. Забезпечення поточної діяльності, підтримки та утримання органів управління ПФ.

  6. Відтворення коштів ПФ.

  7. Організація роз’яснювальної роботи серед населення і здійснення інших заходів відповідно до завдань ПФ.

Кошти ПФ зберігаються на розрахункових рахунках в установах банків і вилученню не підлягають. Органи управління ПФ утримуються за рахунок Державного бюджету.

Основним джерелом доходів ПФ є збір на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Платниками збору є:

  1. Суб’єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об’єднання, бюджетні, громадські та інші установи і організації, об’єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб’єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих робітників.

  2. Філії, відділення підприємств, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на іншій території.

  3. Фізичні особи - суб’єкти підприємницької діяльності, які не використовують працю найманих робітників, а також адвокати, їх помічники, приватні нотаріуси, інші особи, які не є суб’єктами підприємницької діяльності і займаються діяльністю, що пов’язана з одержанням доходу.

  4. Фізичні особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), та фізичні особи, які виконують роботи (послуги) згідно з цивільно-правовими договорами, в т. ч. члени творчих спілок, творчі працівники, які не є членами творчих спілок тощо.

Об’єктом оподаткування для платників першої і другої груп є фактичні витрати на оплату праці робітників, які включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі. До цих витрат не відносяться витрати на оплату виконаних робіт (послуг) згідно з цивільно-правовими договорами на виплату доходів у вигляді дивідендів, процентів тощо, а також інші витрати, які не враховуються при обчисленні середньомісячної зарплати для призначення пенсій, перелік яких затверджується Кабінетом міністрів України.

Зокрема пенсійний збір не нараховується на такі види виплат:

  1. Вихідна допомога у разі припинення трудового договору.

  2. Компенсації за невикористану відпустку.

  3. Добові за відрядження у межах норм, встановлених законодавством та виплати замість добових.

  4. Зарплата за дні роботи без винагороди за працю, яка перераховується до бюджету або на благодійні цілі.

  5. Суми відшкодування шкоди, заподіяної працівникові каліцтвом або іншими ушкодженнями здоров’я, що пов’язане з виконанням ним трудових обов’язків.

  6. Стипендії студентам, аспірантам та іншим особам, які навчаються з відривом від виробництва.

  7. Державні стипендії видатним діячам науки, освіти, культури.

  8. Державні премії у галузі науки і техніки, Державні іменні премії, що присуджуються НАН України та галузевими академіями наук.

  9. Інші виплати згідно з законодавством.

Згідно з законодавством забороняється використовувати кошти ПФ не за цільовим призначенням, в тому числі на кредитні операції, надання позик.

В разі відсутності заборгованості по виплатах пенсій тимчасово вільні кошти можуть бути використані на придбання державних цінних паперів.

Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування сплачується одночасно з одержанням коштів на оплату праці в установах банків.

У разі недостатності у платників збору коштів на оплату праці і сплати збору у повному обсязі, видача коштів на оплату праці і сплата збору здійснюється у пропорційних розмірах.

Суми своєчасно не сплаченого збору на обов’язкове державне пенсійне страхування вважаються простроченою заборгованістю (недоїмкою) і стягуються з нарахуванням пені, яка нараховується на суми заборгованості за кожен день прострочення платежу з розрахунку 120% річних від обліковою ставки НБУ, що діяла на період наявності недоїмки.

Суми збору, донараховані під час перевірок органами державної податкової служби та органами контрольно-ревізійної служби, та фінансових санкцій перераховуються до ПФ у повному обсязі без спрямування ї на розвиток матеріально-технічної бази цих органів, а суми штрафів сплачуються на рахунки відповідних органів ПФ України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]