Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_10.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
110.08 Кб
Скачать
  1. розвиток центрів підготовки, навчання та профорієнтації вивільнюваних працівників.

  2. проведення наукових досліджень з проблеми рівноваги ринку праці та зайнятості населення.

  3. надання допомоги державним та місцевим центрам зайнятості.

  4. Відшкодування Пенсійному фонду України витрат, пов’язаних із достроковим виходом на пенсію осіб відповідно до закону України «Про зайнятість населення»

  5. фінансування витрат на утримання та забезпечення діяльності виконавчої дирекції Фонду та її робочих органів, управління Фондом.

  6. створення резерву коштів Фонду.

  7. утримання інформаційно-обчислюваних центрів, поліграфічної бази Фонду.

2.3. Фонд соціального страхування на випадок тимчасової непрацездатності.

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності здійснює управління загальнодержавним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, передбачає:

  • матеріальне забезпечення громадян у зв’язку з втратою заробітної плати (доходу) внаслідок тимчасової втрати працездатності (включаючи догляд за хворою дитиною, дитиною-інвалідом, хворим членом сім’ї), вагітності та пологів, догляду за малолітньою дитиною.

  • Часткову компенсацію витрат, пов’язаних з народженням дитини, смертю застрахованої особи або членів її сім’ї.

  • Надання соціальних послуг за рахунок бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що формується шляхом страхових внесків власником або уповноваженим ним органом, громадянами, а також за рахунок інших джерел, передбачених законодавством.

Правові відносини у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням базуються на Конституції України і регулюються:

  • Основами законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування (16-98-ВР).

  • Кодексом законів про працю України.

  • Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням», від 18.01.2001р. №2240-ІІІ.

  • Законом України “Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування” від 11.02.2001р. №2213-ІІІ.

Мета створення Фонду – забезпечення надходження та акумуляції збору на обов’язкове соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені законом. здійснення їх надання та контроль за цільовим використанням коштів.

Кошти Фонду спрямовуються на виплату застрахованим особам допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, народженням дитини та догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, а також на поховання.

Фонд належить до цільових позабюджетних фондів.

Зазначений фонд є самостійною некомерційною самоврядною організацією.

11 лютого 2001 року Верховною Радою був прийнятий закон «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» (№2213-ІІІ). Цей закон визначив сучасний порядок стягування та використання збору на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням.

До джерел надходжень у Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності належать:

  1. страхові внески страхувальників-работодавців і застрахованих осіб.

  2. благодійні внески підприємств, установ, організацій та фізичних осіб.

  3. асигнування з Державного бюджету України.

  4. прибуток, одержаний від тимчасово вільних коштів Фонду на депозитних рахунках.

  5. нарахування пені у випадку несплати страхових внесків у встановлений строк, штрафів та інших фінансових санкцій, застосовуваних до страхувальників та посадових осіб.

Кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, зараховуються на єдиний централізований рахунок Фонду в установах банків, визначених Кабінетом Міністрів України для обслуговування коштів Державного бюджету України або спеціалізованого банку, який обслуговує фонди з окремих видів страхування.

Для забезпечення фінансової стабільності Фонду утворюється резерв страхових коштів у сумі, необхідній для фінансування всіх видів матеріального забезпечення у розрахунку на місяць. У разі невикористання коштів Фонду у поточному році, вони переходять у наступний фінансовий рік.

Усі юридичні і фізичні особи, які вносять відрахування до цього Фонду зобов’язані реєструватися як страхувальники за місцем свого знаходження в органах Фонду.

Страхові внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування сплачуються за тарифами, установленими законом України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 року №2213-ІІІ.

Страхувальник-работодавець несе відповідальність за ухилення від реєстрації як платника страхових внесків, несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців, а також за порядок використання коштів. У разі виявлення порушень страхувальник сплачує суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

За порушення строку реєстрації страхувальника як платника страхових внесків або несвоєчасність їх сплати штраф накладається у розмірі 50% суми належних до сплати страхових внесків за весь період, який минув з дня, коли страхувальник повинен був зареєструватися.

За неповну сплату страхових внесків на страхувальника накладається штраф у розмірі 100% заниженої суми заробітної плати, на яку відповідно до закону нараховуються страхові внески, а в разі повторного порушення – у трикратному розмірі зазначеної суми.

За порушення порядку витрачення страхових коштів накладається штраф у розмірі 50% належної до сплати суми страхових внесків.

Пеня обчислюється виходячи з 120% облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь її строк. Несплачені в строк страхові внески, штраф та пеня стягуються в дохід Фонду у безоскаржному порядку.

Строк давності в разі стягнення страхових внесків, штрафу та пені, передбачених законом, не застосовується.

Основними напрямками використання Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є:

  1. Виплати застрахованим особам:

  • Допомоги з тимчасової непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною).

  • Допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

  • Допомоги у зв’язку з народженням дитини.

  • Допомоги у зв’язку з доглядом за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

  • Допомоги на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві).

  1. Фінансування санітарно-курортного лікування та відпочинку трудящих, їх дітей та членів сімей, утримання санаторіїв-профілакторіїв, надання послуг позашкільній роботі.

  2. Утворення резерву страхових коштів у розрахунку на місяць (на 2002 рік - 15 календарних днів) для фінансування матеріального забезпечення застрахованих осіб.

Кошти Фонду можуть витрачатися страхувальниками лише згідно з їх цільовим призначенням у встановленому порядку.

Страхувальники не мають права припиняти виплату допомоги навіть у тих випадках, коли суми нарахованих внесків та інших платежів у Фонду не покривають фактичних витрат на виплату допомоги.

Контроль за правильністю нарахування, своєчасністю і повнотою перерахування та надходження збору, інших платежів до Фонду, а також за цільовим витрачанням коштів здійснюють страхувальники, профспілкові організації та органи Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]