Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Drabovskiy Y.A., BSzwnm-51.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.85 Mб
Скачать

Висновки до розділу 3

На основі проведеного дослідження ефективності функціонування міжнародних платіжних систем можна зробити наступні висновки.

1. Цілий ряд «пластикових» новинок було запущено в 2011 році в банківській системі. По-перше, в серпні-2011 у банки запустили сервіс платежів за допомогою мобільного телефону, які користувач може здійснювати, встановивши спеціальну програму. По-друге, в грудні-2011 банками було запропоновано простіший у використанні сервіс мобільних платежів: власникові карти треба просто подзвонити на короткий номер і залишити доручення на здійснення платежу.

2. Ще одну технологію банки тільки почали впроваджувати в 2011 році - спеціальний стикер PayPass, який кріпиться на мобільний телефон або гаманець користувача і дозволяє здійснювати безконтактні платежі через спеціальний платіжний термінал.

Україна стала 38-ою країною світу, де з'явилася така технологія. Всього у світі за станом на другий квартал 2011 року було близько 100 мільйонів карт і приладів (механізм зберігання інформації можна вбудувати у брелок або годинник) було оснащено PayPass, встановлені більше 341 тисячі терміналів.

3. Технології дистанційних платежів розвивала в 2011 році і Національна система масових електронних платежів. По-перше, НСМЕП випустила для власників своїх карт спеціальну флешку, що дозволяє проводити платежі через інтернет без наявності карти. По-друге, були випущені платіжні карти у вигляді карток microSD, за допомогою яких можна здійснювати платежі з мобільного телефону або комп'ютера.

4. Сучасні тенденції бізнесу платіжних карток в Україні безперечно пов’язані із розвитком високих інформаційних технологій. Сьогодні, щоб придбати якийсь товар, пересічному громадянину не обов’язково виходити з дому і ходити по магазинам, достатньо витягнути із гаманця платіжну картку і мати доступ до всесвітньої павутини Internet. Але такий комфорт і зручність, мають й іншу сторону монети – це шахрайство з платіжними банківськими картками, від яких страждають саме клієнти банків.

5. Однією з головних подій минулого 2011 року на ринку пластикових карт можна рахувати те, що цього року, нарешті, були остаточно введені зміни, які повинні дозволити українцям і гостям країни розплачуватися картою у будь-якій торговій точці. Зокрема, в червні-2011 Кабінет Міністрів вніс зміни в порядок ведення торгової діяльності і правила торгового обслуговування населення, згідно з якими усі підприємства роздрібної торгівлі і громадського харчування мають бути оснащені POS - терміналами і забезпечити покупцям можливість оплачувати товари і послуги пластиковою картою. Епопею по впровадженню карткових розрахунків всюди в магазинах і закладах громадського харчування Уряд почав ще в 2010 році, а завершити оснащення терміналами установи повинні були до кінця 2011 року.

Пропонується спрямувати зусилля на вдосконалення законодавства в таких напрямах:

– надання гарантій вільного доступу на ринок платіжних систем і учасників платіжних систем, а також надання права платіжним системам і учасникам платіжних систем на вільний вибір механізму обробки платежів;

– боротьба з тіньовою економікою і зменшення готівкових платежів. Цьому можуть сприяти контроль за дотриманням вимог, які стосуються встановлення електронних терміналів у торговій роздрібній мережі, а також фіскальні стимули заохочення споживачів до використання електронних платіжних засобів. Дослідження свідчать, що чим менше електронних платежів на душу населення у країні, тим вищий рівень тіньової економіки (у відсотковому відношенні до ВВП) і навпаки;

– і, нарешті, – удосконалення механізму захисту прав споживачів на ринку електронних платежів.

Загалом, експерти сходяться на думці, що український ринок безготівкових платежів має великий потенціал і потребує планомірного розвитку з урахуванням найкращого світового досвіду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]