Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Drabovskiy Y.A., BSzwnm-51.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.85 Mб
Скачать

Доступність карткового обслуговування для клієнтів*

Назва банку

Кількість відділень

Рівень доступності послуги

Рейтинг за рівнем доступності

Uni Credit Bank «Укрсоцбанк»

19

0,1425

1

«Надра»

3

0,0225

4

ВФ ПАТ «Укрексімбанк»

3

0,1025

3

«Приватбанк»

4

0,0300

3

«Правексбанк»

16

0,1200

2

*розраховано за даними дослідження Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем [66]

Табл. 2.8 показує рейтинг банків по ступеню обхвату території філіями. Найбільш доступна послуга обслуговування карток клієнтів є в Uni Credit Bank «Укрсоцбанк» (0,1425), «Промінвестбанк» (0,12), ВФ ПАТ «Укрексімбанк» (0,1025). З середнім рівнем доступності можна назвати «Приватбанк» (0,03). Інші до низького рівня доступності.

Зіставляючи табл. 2.7 та 2.8 можна зробити висновок про те, що найвищі тарифи у банків з розвиненою мережею філій – Uni Credit Bank «Укрсоцбанк».

Але Промінвестбанк, напроти, має самий низький тариф з однією найрозвинутішою філією. Банки з вузькою мережею філій ведуть політику завоювання клієнтів нижчими тарифами.

Розрахувавши складові параметри інтегрального показника привабливості послуги карткового обслуговування можна визначити сам показник. Він показує рейтинг кожного банку Вінницької області щодо даної послуги (табл. 2.9).

Таблиця 2.9

Визначення конкурентоспроможності карткового обслуговування станом на 1.03.2012 р.*

Назва банку

Im

Tr

D

Pr

Рейтинг конкурентоспроможності карткового обслуговування

Uni Credit Bank «Укрсоцбанк»

0,3850

0,1304

0,1425

0,6579

1

«Надра»

0,2900

0,1077

0,0225

0,4202

4

ВФ ПАТ «Укрексімбанк»

0,3150

0,1250

0,1025

0,4625

2

«Приватбанк»

0,2600

0,0294

0,0300

0,3194

5

«Правексбанк»

0,4450

0,0286

0,1200

0,5936

3

*розраховано за даними дослідження Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем [66]

Як бачимо, конкурентоспроможність карткового обслуговування в Вінницькій області характеризується певною однорідністю. Немає банків з великим відривом від загального рівня.

Розрахунок показав, що найбільша міра привабливості в Uni Credit Bank «Укрсоцбанк», на другому місці ВФ ПАТ «Укрексімбанк» та ін.. Можна зробити висновок, банкам необхідно розвивати мережу філій і знижувати вартість послуг, які представляються, лише за такої умови буде отримано більший прибуток, розшириться коло клієнтів та підвищиться рівень довіри до банку.

2.3. Ефективність карткових продуктів на ринку міжнародних платіжних карткових систем у вф пат «Укрексімбанк»

Укрексімбанк, враховуючи стиль життя та індивідуальні потреби клієнтів, розробив цілий ряд міжнародних платіжних карт для різних категорій користувачів, беззаперечними перевагами яких є:

  • новий ступінь свободи – відкривши картковий рахунок у гривнях, доларах США чи євро, можна здійснювати розрахунки за отримані товари та послуги, отримувати готівкові кошти у місцевій валюті з мінімальною комісією у 200 країнах світу. Там, де не приймають картку VISA, відтепер можна буде розрахуватися карткою MasterCard, або навпаки, завдяки наданій Укрексімбанком можливості випуску карток різних платіжних систем до одного рахунку. На картковий рахунок можуть бути внесені готівкою або перераховані безготівково будь-які кошти від Вас та Ваших рідних, партнерів. Безготівкові перекази на рахунок можна здійснювати з будь-якого кредитно-фінансового закладу будь-якої країни світу;

  • автоматичне конвертування коштів у валюту країни перебування – за допомогою картки Ви отримаєте ту валюту, яка має обіг на території країни, конвертування відбувається автоматично незалежно від того, у якій валюті ведеться рахунок (в гривнях, доларах США чи євро);

  • відсутність проблеми митного оформлення вивезення коштів за межі України – згідно з чинним законодавством платіжна картка, емітована українським банком, підлягає лише усному декларуванню на митниці (гроші фактично не залишають меж держави, фізично вивозиться лише картка);

  • безпека розрахунків – використання чипових платіжних карток (SMART-карток) від Укрексімбанку є найбільш безпечним на сьогодні засобом розрахунку завдяки новітнім мікропроцесорним технологіям. У разі крадіжки/втрати картки рахунок, за заявою користувача, блокується й усі операції по конкретній картці стають неможливими. До того ж, передбачено цілий комплекс термінових заходів у разі втрати картки – відправка нової картки міжнародним кур’єрським зв’язком, телексна авторизація, термінова видача готівки тощо. Для вирішення проблемних ситуацій з карткою Банком створена цілодобова служба підтримки клієнтів. Для самостійного моніторингу операцій Укрексімбанк пропонує своїм клієнтам послуги SMS-інформування про спроби проведення і проведені операції, послуги мобільного банкінгу та Інтернет-банкінгу.

Укрексімбанк завжди ставив за мету індивідуальний підхід до кожного клієнта та оперативність у здійсненні обслуговування і реагуванні на запити клієнтів.

Розглянемо детальніше каркові продукти, які пропонує ВФ ПАТ «Укрексімбанк» для приватних клієнтів:

1. Елітні платіжні картки:

  • Visa Infinite – найпрестижніша платіжна картка міжнародної платіжної системи Visa International для найбільш забезпечених та вибагливих клієнтів.

У світі налічується лише декілька тисяч карток Visa Infinite. Їх держателями є короновані особи, світова бізнес-еліта, політичні діячі, зірки шоу-бізнесу. Хоч у якому куточку світу Ви перебуваєте, картка Visa Infinite свідчитиме про Ваш статус.

З Visa Infinite Вам забезпечено легкий, зручний та безпечний засіб оплати товарів та послуг у найпрестижніших магазинах, супермаркетах, готелях, театрах та туристичних агенціях. Ви отримуєте пакет ексклюзивних послуг та цілодобову підтримку з боку Укрексімбанку та платіжної системи Visa Int.

  • Visa Platinum — міжнародна платіжна картка елітного класу, яка гарантує свободу розрахунків по всьому світу, є підтвердженням високого статусу і платоспроможності власника картки та передбачає пакет додаткових послуг і привілеїв:

  • цілодобовий моніторинг операцій з використанням картки з метою запобігання шахрайським діям, у т.ч. можливість цілодобового самостійного моніторингу: SMS-інформування про проведені операції по картці, мобільний банкінг та Інтернет-банкінг;

  • страхування під час подорожей за кордоном від страхової компанії ЗАТ СК «Чартіс Україна»;

  • дисконтна програма Premium Collection від компанії Visa International;

  • безкоштовна додаткова картка багаторазового використання для розрахунків у мережі Інтернет;

  • можливість оформлення додаткових карток будь-якого класу для членів родини лише за 1 грн;

  • цілодобова служба клієнтської підтримки АТ «Укрексімбанк».

    • MasterCard Selective – унікальна колекція міжнародних платіжних карток преміум-класу: Gold, Platinum, які нададуть Вам широкий спектр переваг та витончено підкреслять Ваш статус і смак.

Використовуючи картку MasterCard Selective щодня, Ви відкриєте для себе цілий світ подарунків та захоплюючих призів, гарантованих переваг та привілеїв, незабутніх подорожей та подій, ексклюзивних пропозицій від партнерів програми, серед яких ресторани, магазини, бренди, яким віддаєте перевагу саме Ви.

    • VISA GOLD та MASTERCARD GOLD підвищений рівень безпеки завдяки мікропроцесору (чипу) цілодобовий моніторинг операцій дозволяють отримувати готівку через банкомати та платіжні термінали дозволяють сплачувати вартість товарів та послуг в торговельно-сервісній мережі дозволяють розраховуватися за товари та послуги у мережі Internet, поштою або по телефону дозволяють бронювати номери у готелях, робити замовлення будь-яких квитків в авіакомпаніях та агенціях з продажу квитків, брати на прокат автомобілі дають змогу розраховувати на VIP – обслуговування як в Укрексімбанку, так і по всьому світу міжнародна дисконтна програма Visa Premium Collection за картками Visa Gold Знижки до 75% у більш ніж 55 000 готелів по всьому світу спеціальні пропозиції за кордоном для держателів карток MasterCard строк дії карток – 1 рік або 2 роки.

2. Класичні платіжні картки:

  • MASTERCARD MASS та VISA CLASSIC підвищений рівень безпеки завдяки мікропроцесору (чипу) територія прийняття цих карток набагато ширша, ніж карток VISA Electron і Maestro дозволяють отримувати готівку через банкомати та платіжні термінали дозволяють сплачувати вартість товарів та послуг в торговельно-сервісній мережі дозволяють розраховуватися за товари та послуги у мережі Internet, поштою або по телефону дозволяють бронювати номери у готелях, робити замовлення будь-яких квитків в авіакомпаніях та агенціях з продажу квитків, брати на прокат автомобілі строк дії карток – 2 роки.

    • VISA Lady’s Club® міжнародна платіжна картка Visa Classic, розроблена спеціально для жінок додатково до переваг картки Visa Classic надає можливість отримати знижки більш ніж у 100 елітних підприємствах торгівлі та сервісу (бутіки, салони краси, оздоровчі центри, туристичні агенції, шейпінг-клуби тощо)

3. Базові платіжні картки:

    • VISA ELECTRON та MASTERCARD ELECTRONIC підвищений рівень безпеки завдяки мікропроцесору (чипу) електронні міжнародні дебетні картки мінімальні тарифи на відкриття та обслуговування дозволяють отримувати готівку через банкомати та платіжні термінали дозволяють сплачувати вартість товарів та послуг в торговельно-сервісній мережі через торгові термінали строк дії карток – 3 роки.

    • VISA INSTANT та MAESTRO PREPAID картки миттєвого випуску електронні міжнародні дебетні картки мінімальні тарифи на відкриття та обслуговування дозволяють отримувати готівку через банкомати та платіжні термінали дозволяють сплачувати вартість товарів та послуг в торговельно-сервісній мережі через торгові термінали строк дії карток — 1 рік

4. Інтернет картки:

    • Укрексімбанк презентує платіжну картку для оплати товарів та послуг, що реалізуються через мережу Інтернет — C@RD-ON-LINE®.

ПАТ «Укрексімбанк» пропонує зручний та сучасний спосіб отримання заробітної плати шляхом зарахування коштів на платіжні картки від найбільших міжнародних платіжних систем VISA International та MasterCard WorldWide.

Зарплатний проект — це згода між банком та Вашим підприємством про виплату заробітної плати, премій та інших платежів Вашим співробітникам за допомогою міжнародних пластикових карток.

Переваги для організації:

  • виплата заробітної плати зводиться до здійснення одного банківського переказу – всі інші операції Банк бере на себе;

  • касиру більше не треба буде їздити до банку за готівкою для отримання зарплати та депонувати не отриману зарплату;

  • підприємство зменшує витрати на безпеку, пов’язані з виплатою готівкових грошей (відсутність каси зі спеціальним приміщенням, озброєної охорони, оренди інкасаторського автомобіля тощо);

  • реалізація зарплатного проекту повністю ліквідує порушення виробничого процесу, пов`язані з виплатою зарплати через касу звичайним шляхом;

  • оптимізація використання робочого часу співробітників за допомогою супутніх банківських послуг, що надасть їм можливість самостійно вирішувати свої фінансові питання в зручний для них спосіб без відвідування банківської установи;

  • при наявності працівників в інших регіонах України можливе нарахування заробітної плати прямо з Вашого офісу.

Для оцінки ефективності карткових продуктів ВФ ПАТ «Укрексімбанк», розробило зарплатний проект для типового промислового підприємства, розташованого у м. Вінниця, що має сім підрозділів. Підрозділи знаходяться на невеликій відстані один від одного. Жодна із займаних територій не оснащена комунікаціями, що задовольняють технічним вимогам по установці банкоматів.

Дві території мають найбільш важливе господарське значення – центральний офіс (70 працівників) і головний завод (250 працівників). Інші 200 чоловік (усього на підприємстві 520 працівників) працюють на 5 інших об'єктах – складах, допоміжних виробництвах, автопарку. Традиційно зарплата видавалася всьому колективу в будинку центрального офісу двічі на місяць.

Загальний фонд оплати праці становить 580,75 тис грн. (для зручності розрахунків приймаємо ФОП = 115тис. дол. США, у середньому близько 220 дол. США на людину).

Виплати провадяться регулярно, загальний фінансовий стан підприємства стійкий. Підприємство припускає випуск 5 карт типу Gold, 10 карт типу Standart, а інші - Cirrus/Maestro. Також підприємство планує установку трьох банкоматів – у центральному офісі й 2 на головному заводі. 70% коштів, що надходять на рахунки співробітників, будуть конвертуватися у валюту, 30% будуть зараховуватися в національній валюті. Одержання коштів у встановлюваних банкоматах передбачається безкоштовним.

Собівартість і ціна продажу карт – установлені попередньо банком для всіх його клієнтів.

Ціна продажу загальна = Кількість * Ціну продажу (2.5.)

Отримані кошти від видачі карт = Загальній ціні продажу карт по 3 видах. Всі розрахунки зведемо в табл. 2.10.

Таблиця 2.10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]