Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
makro_2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
249.34 Кб
Скачать

1)Проаналізуйте три типи макроекономічної рівноваги.

1)На крайньому кейнсіанському відрізку, де крива сукупної пропозиції горизонтальна, зміна сукупного попиту, головним чином, впливає на обсяг національного виробництва, а рівень цін-сталий.

2)На класичному відрізку крива AS стає вертикальною, а тому зміна сукупного попиту, наприклад, його розширення призводить до зростання цін, а реальний ВВП не змінюється.

3)Зі зміною сукупного попиту на проміжному відрізку сукупної пропозиції змінюється і реальний обсяг виробництва і рівень цін.

3. (Визначення) Економічна політика держави – це система соціально-економічних ідей та цілей розвитку країни, основні завдання, засоби їх досягнення, а також діяльність органів державної влади й управління щодо їх реалізації. Гранична схильність до споживання: с’=[дельта]C/[дельта]Y С – приріст споживання, У – приріст доходу кінцевого використання. Валовий національний продукт за видатками: ВВП=w+R+i+p+A+Tn Фрикційне безробіття - це добровільне безробіття, коли людина має роботу, але знаходиться в пошуку кращої роботи. Протекціонізм — економічна політика держави, спрямована на обмеження міжнародної торгівлі. 4. (Задача) Розрахувати темп інфляції, якщо дано, що інфляція поточного року складає 120%, а минулого періоду 110%.

Білет 6

1)Рівноважний ввп, хрест кейнса

У процесі аналізу залежності рівноважного ЧНП від сукупних витрат застосовуються два методи: метод «витрати — випуск» і метод «вилучень та ін'єкцій».

Метод «витрати—випуск» виходить із того, що кожному потенційно можливому рівню ЧНП відповідає певна величина сукупних витрат, причому останні можуть розглядатися в умовах закритої або відкритої економіки.

Рівноважний рівень ЧНП — це такий обсяг виробництва, коли сукупна пропозиція дорівнює сукупному попиту, або коли сукупна кількість вироблених товарів дорівнює сукупній кількості закуплених товарів. У кінцевому підсумку це означає, що рівноважний ЧНП —це такий ЧНП, який дорівнює сукупним витратам. Сукупні витрати і ЧНП постійно тяжіють до цієї рівноваги як до своєї природної норми.

Ринок, забезпечуючи рівновагу в економіці, не гарантує такого рівня приватних витрат, за яких економіка може перебувати в стані повної зайнятості й без інфляції. Але саме в цьому стані економіка функціонує найефективніше.

“Кейнсіанський хрест” – кейнсіанська модель рівноваги, або “45-градусна модель”, або “модель доходи-витрати” передбачає, що сукупний попит (АD) представлено плановими витратами – сумою, яку домашні господарства, фірми і держава мають намір витратити на купівлю товарів та послуг: С + І + G. Сукупна пропозиція (АS) представлена фактичними витратами, Y. Фактичні (реальні) витрати відрізняються від планових тоді, коли фірми змушені здійснювати незаплановані інвестиції в товарно-матеріальні запаси (ТМЗ) в умовах неочікуваних змін у рівні продажів, тобто: Факт. Інвестиції = План. Інвестиції + Незаплановані Інвестиції в ТМЗ.

Визначення:

Змішана економічна система – економіка, у якій ряд рішень з розподілу ресурсів приймається приватними компаніями та господарствами,— а деякі приймаються урядом країни.

Грошовий мультиплікатор - m=(C+D)/(C+R)

Номінальний ВВП – це обсяг виробництва, який відмірюється в поточних цінах: ВВПн= Zp1q1

Теорія порівняльних переваг - якщо країни спеціалізуються на виробництві тих товарів, які вони можуть виробляти з відносно нижчими витратами порівняно з іншими країнами, то торгівля буде взаємовигідною для обох країн, незалежно від того, чи є виробництво в одній з них абсолютно ефективнішим, ніж в іншій.

Регресивні податки – це податок, який зростає відносно повільніше, ніж дохід. У цьому випадку податок становить більшу частину низького доходу і меншу частину високого доходу.

Білет 7 (7)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]