Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
makro_2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
249.34 Кб
Скачать

1. Причини та види безробіття, природний рівень безробіття.

Безробіття - це соціально-економічне явище, за якого частина працездатного населення не може знайти роботу, стає відносно надлишковою, поповнюючи резервну армію праці.

Основними причинами безробіття є: 1)структурні зміни в економіці; 2) нерівномірність розвитку продуктивних сил у народному господарстві, в окремих регіонах; 3) постійний прогресор техніки, особливо його революційної форми - НТР; 4)пошук працівниками нових робочих місць, де вища заробітна плата, змістовніша робота; 5) диспропорційність розвитку економіки; 6) обмеженість попиту на товари і послуги тощо.

Розрізняють такі види безробіття:

1. фрикційне - виникає тоді, коли частина людей добровільно змінює місце роботи, частина шукає нову роботу через звільнення, частина тимчасово втратила сезонну роботу, а частина, особливо молодь, вперше шукає роботу. Фрикційне безробіття вважається неминучим і деякою мірою бажаним, оскільки частина працівників тимчасово втративши роботу, переходить з низькооплачуваної, малопродуктивної роботи на вище оплачувану і продуктивну. Це означає більші доходи для робітників і раціональний розподіл трудових ресурсів, а отже і більший реальний обсяг національного продукту

2. структурне - є продовженням фрикційного. Воно виникає тоді, коли в результаті НТП відбуваються важливі зміни в техніці, технології та організації виробництва, які змінюють структуру попиту на робочу силу. Ці зміни призводять до того, що попит на деякі професії зменшується або взагалі зникає, а на інші професії, яких раніше не існувало, зростає.

3. циклічне - виникає за циклічних спадів, коли відбувається скорочення обсягів виробництва. Внаслідок цього падає сукупний попит на робочу силу і зайнятість скорочується, а безробіття зростає.

Природне безробіття — це частка безробітних, яка відповідає доцільному рівню повної зайнятості в економіці, тобто потенційному ВВП. Даний рівень безробіття не пов'язаний з динамікою економічного зростання. Він залежить від природних причин, таких як: плинність кадрів, міграція, демографічних факторів. Вважається, що природній рівень безробіття складає 4-5 % від загальної кількості робочої сили.

Визначення:

1) Проміжний відрізок as

2) особливий дохід- грошовий прибуток працівника, що складається із заробітної плати і додаткових надходжень (дивіденди, проценти, рента, премії, трансферти). Обраховується до оподаткування.

3) фактори попиту на гроші: рівень цін, реальний обсяг виробництва, швидкість обертання грошей в руху доході.

4) Крива Лаффера

5) банківська система - сукупність різних видів національних банків і кредитних установ, що діють в рамках загального грошово-кредитного механізму.

Білет 4

1. Економічні цикли. (білет 1)

Визначення:

Прямі податки - податки, що вилучаються безпосередньо у власників майна, одержувачів доходів. Прямі податки через зростання цін можуть перекладатися на споживача. Чим більше розвинута країна, тим більша частка надходжень припадає на прямі податки.

Ф-я заощадження: S=а+(1-с’)Yd

Кейнсіанський хрест

Закон Оукена: U-U*=(f(Yn*-Yn)/yn* , f-2,5%

Індекс цін: In=(Zp1q1)/(Zp0q1) дефлятор, Індекс Пааше.

Задачі:

1-ша знайти інфляційний розрив

2 - грошовий і кредитний мультиплікатори

Білет №5(5)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]