Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
записка проектир..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать
  1. Завдання на курсове проектування

Необхідно розробити фірмовий знак, дотримуючись сучасних тенденцій, що має конкурентноздатність, що відбивав би філософію фірми.

Товарний знак і знак обслуговування - це позначення, здатні відрізняти відповідно товари й послуги одних юридичних і фізичних осіб від однорідних товарів і послуг інших юридичних і фізичних осіб. Як товарні знаки й знаків обслуговування можуть бути зареєстровані словесні, образотворчі, об'ємні й інші позначення і їхні комбінації.

Товарні знаки робитися на об'ємний і прості (плоскі): Об'ємний товарний знак не може просто повторювати зовнішній вигляд відомого предмета, а повинен характеризуватися новим й оригінальним зовнішнім виглядом. Крім того, форма виробу не повинна визначатися винятково його функціональним призначенням.

Комбіновані словесні знаки являють собою різні сполучення словесних й образотворчих елементів. Це може бути сполучення, комбінація таких елементів, які самі по собі можуть бути зареєстровані як словесний або як образотворчий знак.

Символи, фотографії й іконки - це подання компанії, за допомогою графіки, наприклад компанія Apple. Як правило, самі тільки символи без вставок не використають у логотипах, вони просто символізують що-небудь. Але якщо все зробити вірно, застосувати свій досвід і талант, може вийти дуже привабливий логотип. Не давайте розробку такого виду логотипа дилетантам, тому що це може привести компанію до краху.

Текстові логотипи схожі на символічні. У них використається буква або букви компанії, наприклад Honda. Іноді букви представляються у вигляді піктограми. Текстовий логотип використається частіше, ніж символічний.

Буквено-цифрові логотипи: Цей тип логотипа найпоширеніший. Такі логотипи оточують нас скрізь. Вони відображають чітке написання імені компанії. Обробка в друкарні зберігає унікальність імені, наприклад Sony або Ford. Цей логотип є найпростішим у розробці, тому його люблять дизайнери, його може розробити навіть починаючий дизайнер. На його розробку йде чимало часу, але результат перевершує всі очікування. Буквено-цифровий логотип містить у собі набір елементів, шрифт, кольори, несе значеннєве навантаження й багато чого іншого.

На додачу до знака необхідно розробити елементи системи візуальної комунікації.

Фірмовий стиль є одним з найважливіших інструментів у просуванні компанії, служить для побудови комунікації із зовнішнім миром, а також покликаний підкреслювати індивідуальність компанії серед конкурентів. Фірмовий стиль - це комплекс образотворчих, візуальних, інформаційних засобів для всіх видів і форм рекламних матеріалів: бланки, ділові документи, офісні приналежності, інтер'єр офісних приміщень і т.д.

Основні елементи фірмового стилю:

- ідентифікація - логотип, шрифти, корпоративні кольори.

- презентація - візитки, бланки, шаблони документації.

- візуальна комунікація - упакування (для виробничих компаній) і стандарти оформлення приміщень (для торговельних фірм), уніформа співробітників і продавців, директиви використання фірмових елементів у дизайні приміщень або місць продажів.

У загальному розумінні фірмовий стиль — це сукупність постійних художніх, текстових та інших елементів у всіх рекламних розробках виробників або посередників. Елементами фірмове стилю є товарний знак, фірмовий шрифтовий надпис (він ще має! назву «логотип»), фірмовий блок, фірмове гасло (так званий слоган), фірмові кольори, фірмовий комплект шрифтів, інші фірмові константи: сувенірна реклама, засоби паблік рилейшнз, друкова­на продукція (листівки, буклети тощо), елементи діловодства (фір. мові бланки, папки, конверти, фірмові блоки паперу тощо), фірмовий рекламний прапор, пакувальний папір, зображення товар­ного знака або логотипа на транспортних засобах тощо.

Існують кілька вимог до виконання проектного завдання:

- системність - напрямок методології дослідження, в основі якого лежить розгляд об'єкта як цілісної безлічі елементів у сукупності відносин і зв'язків між ними, тобто розгляд об'єкта як системи. Фірмовий знак з елементами системи візуальної комунікації повинні вступати в єдність, мати загальні прийоми в графічній, композиційній подачі.

Образотворчі прийоми, зміст, інтонація які заставляються в знак, є ні що інше, як конденсат філософії фірми, для якої здійснюється проектування.

Завдяки системності в дизайні елементи системи візуальної комунікації умовно складаються в один потужний блок, що обумовлює відмінності від аналогічних фірм.

- виразність – властивість, що характеризує здатність виробу через почуттєво сприймані образи задовольняти потреби людини й суспільства в естетичному ідеалі. Задовольняючи потреби, дизайнер повинен тонко проникнути в емоції людини, зрозуміти й знайти спосіб керування ними.

Фірмовий знак, а також елементи системи візуальної комунікації, здатні відбивати у формі сформовані в суспільстві культурні норми й естетичні подання. Виразність визначає ті властивості, які виділяють даний виріб серед аналогічних, вона характеризується такими показниками, як знаковість, оригінальність, відповідність сучасній моді й стилю.

У сучасної світі дизайну можна спостерігати таку тенденцію, що швидко набирає обороти,, коли 90% всіх знаків не несуть прямої інформації, а лише дають інтонацію. Фірмовий знак задає точну, перелічену інтонацію, що сприймається миттєво. Інтонація супроводжує всі потоки, що йдуть із надр фірми. Фірмові стилі, візуальна реклама підкоряються інтонації

- технологічність – головна вимога до дизайну - дуже простої, що, однак, часто ігнорують. Любою товарний знак повинен однаково виграшно виглядати на будь-якому носії, але якщо він відкидає таку вимогу, як технологічність, крах гарантований.

Як відомо, товарний знак наноситься на виріб, тому перш ніж братися за розробку товарного знаку, варто врахувати характер виробів, щоб після нанесення дизайну товарного знаку на продукцію, його виразність, ступінь впливу на потенційних клієнтів і привабливість у цілому не постраждали. Також при розробці варто враховувати, що товарний знак повинен у першу чергу виділяти продукцію серед такої ж продукції, а не вказувати на її походження. Дизайн товарного знаку повинен бути оригінальним, лаконічним, зручно сприйманим, при цьому не занадто складним, що легко запам'ятовується й відтвореним. Одне з головних пунктів є масштабування. Занадто нав'язливий і деталізований товарний знак втратить всю свою красу при занадто малому масштабі.

Що стосується колірної моделі проекту, по можливості вона не повинна бути відмінна від CMYK. Кольори PANTONE краще переводити в CMYK. Не переведені кольори будуть автоматично замінятися в растровому процесорі на найбільш близькі за значенням CMYK аналоги. При цьому 100% влучення в кольори не гарантується через технологічні особливості печатки, відмінних від традиційних способів.