Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiya_1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
132.61 Кб
Скачать
  1. Негативні та позитивні функції конфліктів

Звичайно, найоптимальніший варіант розвитку педагогічної взаємодії - безконфліктний. Але уникнути суперечностей між учителем і учнями неможливо: вони існують об’єктивно і є рушійною силою розвитку. Виходячи з того, що конфлікт, як правило, супроводжується гострими негативними емоційними переживаннями, найчастіше говорять про його негативні (деструктивні) функції. До таких, зокрема, належать:

  • порушення системи комунікацій та взаємовідносин між людьми;

  • зниження групової єдності;

  • перешкода для досягнення мети;

  • підривання авторитету і позбавлення підтримки оточуючих;

  • виникнення ефекту “снігового клубка” (коли кожен крок у конфлікті викликає появу нових конфліктів);

  • виникнення ворожості;

  • акцентування уваги більшою мірою на досягненні “перемоги” у конфлікті, ніж на розв’язанні проблеми;

  • зниження ефективності виконання завдань і планів;

  • поява почуття незадоволення та негативного емоційного стану.

Але аналіз лише негативних функцій конфлікту не висвітлює всебічно його суті. Тому в науковій літературі згадуються також позитивні функції конфліктів. А саме:

  • роль “випускного клапану”, що дозволяє учасникам конфлікту звільнитися від негативних емоцій;

  • сприяння осмисленню та обговоренню скарг, претензій, існуючих між людьми;

  • виявлення різних точок зору на проблему;

  • можливість виявити свої думки, що сприяє самореалізації та самоствердженню людей.

Отже, конфлікт характеризується, як правило, двома аспектами, двома полюсами. Як буде розгортатися конфліктна ситуація у кожному конкретному випадку залежить від того, наскільки вчитель усвідомлює значимість конфлікту у подоланні протиріч і наскільки він готовий до керівництва конфліктом.

При невмілому керівництві конфлікт може призвести до розриву стосунків, а при конструктивному розв’язанні - до позитивних змін у взаємовідносинах вчителя та учнів. Тому постає запитання: як педагогу будувати свою взаємодію з дітьми у конфліктній ситуації? Який найефективніший спосіб розв’язання педагогічного конфлікту?

  1. Стратегії педагогічної взаємодії у конфліктах та конфліктних ситуаціях

Виділяють п’ять стратегій педагогічної взаємодії у конфліктах та

конфліктних ситуаціях.

  1. Уникнення конфлікту. В такому випадку людина намагається не зважати на конфліктну ситуацію, відсунути пов’язану з нею проблему якомога далі, сподіваючись, що все владнається само по собі. Але така поведінка не знімає суперечностей, які з часом можуть загостритися. Уникати конфлікту можна, коли: проблема не дуже важлива; учитель розуміє слушність позиції іншої людини; немає достатньої інформації для розв’язання проблеми; напруженість дуже велика і потрібно зняти негативні емоції.

  2. Конфронтація (суперництво) у конфлікті. Це активний, майже агресивний наступ, коли людина, прагнучи задовольнити власні інтереси, не зважає на інших. Така поведінка може використовуватися, коли: педагог впевнений, що правий і поліпшить ситуацію; обмеження дій одного з учнів сприятиме захисту іншого учня чи групи; у критичній ситуації, що потребує миттєвого реагування; треба прийняти нестандартне рішення.

  3. Стратегія пристосування. У цьому випадку людина прагне взаємодіяти з іншою людиною, не відстоюючи своїх інтересів. Корисна, коли: учителя не дуже хвилює результат; він прагне зберегти добрі стосунки з іншою людиною; впевнений, що інша людина має більшу рацію, або що для неї дуже важливий відповідний результат.

  4. Компроміс. Це схильність не загострювати конфліктну ситуацію і частково поступатися своїми інтересами у конфлікті. Така стратегія є ефективною, коли: педагог прагне швидше розв’язати проблему; інші підходи до проблеми виявилися неефективними; потрібно зберегти стосунки.

  5. Співробітництво. Це пошук взаємовигідних результатів і шляхів їх досягнення. Вчителю потрібно не лише самому прагнути до взаємодії, але й вчити цьому учнів, створювати умови для подолання їхнього невміння чи небажання взаємодіяти. Дана стратегія використовується, коли: розв’язання проблеми є справою дуже важливою для обох сторін; є необхідність встановити тривалі хороші стосунки; педагог має досить часу для розв’язання проблеми; обидві сторони прагнуть досягти найкращого результату; особи мають однакові владу, сили і можливості, і тому можуть разом шукати шляхи розв’язання проблеми.

Таким чином, будь-який варіант ефективний лише у відповідних ситуаціях, тому вчитель повинен враховувати конкретні обставини під час вибору стратегії педагогічної взаємодії. Розв’язання конфлікту, вибір способу вирішення проблеми, необхідно починати з уважного аналізу ситуації - виявити обставини і причини, що призвели до загострення стосунків, продумати свою поведінку і дії школяра. Це допоможе вчителеві не лише знайти варіанти рішення, але й можливі шляхи попередження або погашення конфліктів. Аналізуючи ситуацію, основна увага повинна приділятися не вчинку, а особистості учня, пошуку шляхів налагодження взаємин з ним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]