Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУрсак Юлька.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
540.67 Кб
Скачать

51

ПЛАН

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. Поняття та сутність міграції населення

    1. Поняття міграції населення

    2. Історико-економічні етапи розвитку міграції населення

    3. Причини міжнародної міграції робочої сили

    4. Сутність міграції як економічної категорії

РОЗДІЛ 2. Види та типи міграції

2.1 Види міграції

2.2 Типи міграції

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ВСТУП

Одним із проявів інтернаціоналізації та демократизації госпо­дарського і соціально-культурного життя людства, а також наслід­ків гострих міжнаціональних протиріч, прямих зіткнень між наро­дами та країнами, надзвичайних ситуацій і стихійних лих є велико­масштабні внутрішньодержавні та міждержавні переміщення насе­лення і трудових ресурсів у різних формах. Це і добровільні мігран­ти, що користуються правами та можливостями, наданими їм світо­вою цивілізацією і міжнародними ринками праці для вибору місця проживання та роботи, біженці і вимушені мігранти, що залишають отчий дах не за своєю волею, а під тиском обставин. Масштаби по­токів і драматизм положення таких мігрантів в окремі історичні пе­ріоди та роки перетворюються в глобальні проблеми. їх розв'язання вимагає широкого міжнародного співробітництва.

Актуальність роботи полягає у тому, що міграція робочої сили відіграє важливу роль у ситуації на ринку праці в світовій економіці взагалом та впливає на інші галузі та сфери економіки.

Мета роботи дослідити, проблеми міграції, типи міграцій, масштаби міграції у світовій економіці взагалом. Міжнародний поділ праці як вищий ступінь розвитку суспіль­ного територіального поділу праці між країнами, що передбачає стійку концентрацію виробництва певної продукції в окремих краї­нах, передбачає наявність у різних країнах трудових ресурсів різно­го обсягу та кваліфікаційного складу. Широке трактування міжна­родного поділу праці як відокремлення окремих видів людської ді­яльності необов'язково має на увазі його наступну кооперацію, за­сновану на міжнародному поділі праці, стійкому обміні між краї­нами продуктами, виробленими ними з найбільшою економічною ефективністю. Але якщо така кооперація здійснюється, то відбува­тися вона може в двох формах: міжнародного обміну товарами (міжнародної торгівлі), виробленими на основі поділу праці, або на основі міждержавного переміщення самої праці - міжнародної тру­дової міграції.

Міждержавна міграція населення та трудових ресурсів вини­кає за наявності значного контрасту в рівнях економічного та соці­ального розвитку і темпах природного демографічного приросту країн, які приймають і віддають робочу силу. Географічними центрами імміграції є найбільш розвинуті країни, такі як США, Ка­нада, Австралія, більшість західноєвропейських країн, а також кра­їни з високими доходами від продажу нафти та швидким економіч­ним зростанням (Саудівська Аравія, Бахрейн, Кувейт, Об'єднані Арабські Емірати та ін.).

РОЗДІЛ 1. Поняття та сутність міграції населення

    1. Поняття міграції населення

Моя власна щодо міграції, те що вона впливає на ситуацію в економіці та державі, як негативно так і позитивно. Тому, що країна втрачає ціні кадри, найкращих своїх людей які б могли приносити своєю працею користь. Міграцією називають переселення або переміщення, обумовлене зміною місця проживання.За винятком переїздів всередині одного населеного пункту, або незначного адміністративного центру.Міграція населення стала найважливішою подією в житті людства і його розвитку. Завдяки міграції ми можемо спостерігати різноманітність рас і етносів населення Землі. Люди зайняли всю придатну для проживання територію. Завдяки міграції були створені міста-мільйонери, міські агломерації та скупчення агломерацій (конурбации). 

Значний внесок  у дослідження теорії і практики міграції внесли такі вчені як:  Ж.А.Зайончковская, А.В.Король, О.В.Лармін, И.С.Матлін,    В.М.Моісеєнко,    В.И.Переведенцев, В.В. Покмігевський, А.Х.Попова,  В.Ф.Просвірін, Г.М.Романєнкова, Л.Л.Рибаковський, Н.П.Тихомиров,     Ж.Т.Тощенко, А.У.Хомра, Б.С.Хорее та інші. Їх наукові праці складають лише невелику частину того багатого скарбу, вивчення якого дає можливість одержати знання і сприяє поясненню нових видів і форм міграції в  нових умовах суспільного життя. Крім цього, відзначимо, що багато хто з великих вчених  не  тільки глибоко проаналізував у своїх роботах  міграційні процеси, але й на підставі наявного наукового матеріалу виявив тенденції їх розвитку, що дуже актуально в останні роки. Звернемося до основних характеристик деяких робіт, у сукупності представивши їхній зміст.

У сучасному світі не мало держав, створенням яких вони зобов'язані мігрантам. Так нещодавно (за історичними мірками) були утворені США і Австралія, Нова Зеландія і Канада. На сьогоднішній день в міграційних процесах беруть участь сотні мільйонів людей. Міграції розрізняють на внутрішні (у межах країн) і зовнішні (з перетином державних кордонів). Основний з причин руху населення є природним прагненням людини жити краще. Але зустрічаються і так звані протилежні потоки, коли умови залишаються приблизно рівними.Винятком служать вимушені переселення (при великих катастрофах або війнах, депортації та розділах держави).

Міжнародні міграції є широко розповсюдженим у світі явищем. Із розвитком транспорту і зв'язку вони охопили величезну масу людей. За даними Організації Об'єднаних Націй, майже 1000 млн. жителів Землі проживають не в тих країнах, де вони народилися. Пересування людей з однієї держави до іншої, як і будь-які інші переселення, мають на меті пошук сприятливіших соціальних та економічних умов життя, безпеки та стабільності. Вони є відображенням нерівності демографічного, економічного, політичного розвитку різних країн і регіонів, регулюють попит і пропозиції робочої сили на світовому ринку праці.      Таким чином, міжнародні міграції мають об’єктивні передумови, і тому суб'єктивні перепони на їхньому шляху, різні адміністративні заборони можуть лише вплинути на обсяг і напрямки міграційних рухів, деформувати їх, але не припинити взагалі.      Соціальні дослідження закономірностей міграційних рухів населення на різних етапах розвитку суспільства (від індустріального (аграрного) до постіндустріального) виявили відмінності в інтенсивності й напрямках цих рухів. Була сформульована так звана концепція „міграційного переходу" (автор В.Зелінський). Згідно з нею, внаслідок у соціальному та економічному розвитку в міграції спостерігається п'ять етапів.Міграції суттєво впливають на геодемографічну ситуацію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]