Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова.rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
387.84 Кб
Скачать

Вступ………………………………………………………………………………. 1

1. Ф³нансовий менеджмент в комерц³йних банках

1.1Мета, задач³ та функц³¿ ф³нансового менеджменту в к\б…………….2-6

1.2 Суть та види процентно¿ пол³тики, вплив зовн³шн³х фактор³в.……...7-12

1.3 ²нтегрований п³дх³д до управл³ння балансом банку ……………….13-18

2. Управл³ння д³яльност³ комерц³йного банку

2.1 Розрахунок окремих показник³в ф³нансово¿ д³яльност³ к\б………...19-22

2.2 Анал³з динам³ки та структури процентних доход³в ³ витрат на

приклад³ АКБ “Укрсоцбанк” ……..............................................................23-25

2.3 Анал³з ф³нансових зв³т³в АКБ “Укрсоцбанк”………………………...26-38

3. Шляхи п³двищення ефективност³ д³яльност³ комерц³йних банк³в ..........39-43

Висновки ………………………………………………………………………….44-46

Список використано¿ л³тератури ………………………………………………47

ВСТУП

Актуальн³сть вибрано¿ мною теми курсово¿ роботи “Управління ф³нансовими ресурсами комерц³йного банку” визначаºться тим, що управл³ння ф³нансовими ресурсами маº важливе значення, особливо в даний час, коли в економ³ц³ спостер³гаºться найгостр³ша недостача оборотних кошт³в. Щоб комерц³йний банк м³г усп³шно функц³онувати в таких умовах, його оборотний кап³тал повинен бути максимально л³кв³дним, у будь-який момент банк повинен мати досить гот³вки для оплати рахунк³в. Це досягаºться продуманим ф³нансовим плануванням та управл³нням ф³нансовими ресурсами в³дпов³дно до плану.

Мета моº¿ роботи полягаº в досл³дженн³ механ³зму ефективного управл³ння ф³нансовими ресурсами комерц³йного банку. Досл³дження впливом коригування процентно¿ пол³тики на ф³нансов³ результати. Об’ºктом досл³дження виступаº АКБ «УКРСОЦБАНК».

Структура роботи складаºться з трьох частин. В перш³й частин³ даºться визначення сутност³ ф³нансового менеджменту в банках, висв³тлюються основн³ питання, щодо орган³зац³¿ ф³нансового менеджменту в банках. Особливе м³сце прид³ляºться процентн³й пол³тиц³ та питанням планування ф³нансових ресурс³в. На практиц³ розглядаються методи планування та управл³ння ф³нансовими ресурсами АКБ «УКРСОЦБАНК». Питання процентно¿ пол³тики º одним з найважлив³ших аспект³в управл³ння банк³вською д³яльн³стю. Справа в тому, що деяка впевнен³сть у р³вн³ валютного курсу, темпах ³нфляц³¿ та обл³ково¿ ставки НБУ даº можлив³сть банк³вським кер³вникам застосовувати вироблен³ роками в заруб³жних кра¿нах основн³ п³дходи до формування процентно¿ пол³тики, що в першу чергу ор³ºнтуºться на сп³вв³дношення попиту та пропозиц³¿ на ринку кредитних ресурс³в; враховуº в певн³й м³р³ ризик зм³ни процентних ставок; величезна увага прид³ляºться сп³вв³дношенню залучених та наданих ресурс³в по строкам та в³дсотковим ставкам. Таким чином банки можуть прагнути отримати не ст³льки спекулятивний короткостроковий прибуток, ск³льки сформувати вагому базу (точку в³дштовхування) для подальшо¿ д³яльност³, що забезпечить усп³х та процв³тання банк³всько¿ установи у довгостроковому пер³од³.

В друг³й частин³ досл³джуються питання, пов’язан³ з формуванням ф³нансових результат³в в комерц³йних кредитних установах. В ц³й частин³ приводяться деяк³ методичн³ рекомендац³¿ з планування, обл³ку ³ калькулювання соб³вартост³ продукт³в як³ пропонують комерц³йн³ банки.

На основ³ отриманих даних, ми намагатимемось в третьому розд³л³ розробити шляхи п³двищення ефективност³, шляхом вдосконалення методолог³й розробки та п³дход³в до ф³нансового менеджменту у банках та формування процентно¿ пол³тики, можливих шлях³в впровадження вже ³снуючих принцип³в.

1.2. Мета, задач³ та функц³¿ ф³нансового менеджменту .

Необх³дно визначити головну мету ф³нансового менеджменту в комерц³йному банку. Це забезпечення максим³зац³¿ прибутку власник³в к\б в поточному та перспективному пер³од³ , рац³ональне використання ресурс³в для створення ринково¿ вартост³, здатно¿ покрити вс³ витрати, пов’язан³ з використанням ресурс³в, ³ забезпечити прийнятний р³вень доход³в на умовах, адекватних ризику вкладник³в кап³талу [4] . Ця мета отримуº конкретний вираз в забезпеченн³ максим³зац³¿ ринково¿ вартост³ п³дприºмства, що реал³зуº к³нцев³ ф³нансов³ ³нтереси його власник³в. Характеризуючи загальноприйняту в ринков³й економ³ц³ вищевказану головну мету ф³нансового менеджменту, сл³д в³дм³тити, що вона вступаº в протир³ччя з розповсюдженою у нас думкою, що головною метою ф³нансово¿ д³яльност³ к\б º максим³зац³я прибутку. Р³ч у т³м, що максим³зац³я ринково¿ вартост³ акц³й к\б далеко не завжди автоматично досягаºться при максим³зац³¿ його прибутку. Так, отриманий високий у сум³ ³ по р³вню прибуток може бути повн³стю використаний на ц³л³ поточно¿ потреби, в результат³ чого к\б лишиться основного джерела формування власних ф³нансових ресурс³в для свого наступного розвитку. Кр³м того, високий р³вень прибутку к\б може бути досягнутий при високому р³вн³ ф³нансового ризику ³ загрозу банкротства в наступному пер³од³, що також може обумовити зниження ринково¿ вартост³ його акц³й. Тому в ринкових умовах максим³зац³я прибутку може виступати як одна з важливих задач ф³нансового менеджменту, але не як головна його мета.

Головне завдання ф³нансового менеджменту — координувати р³шення щодо актив³в ³ пасив³в усередин³ кожного окремого банку, аби досягти найвищих результат³в, максимально контролюючи обсяги, структуру, доходи та витрати як за активними, так ³ за пасивними операц³ями банку. Контроль кер³вництва банку над активами маº координуватися з контролем над пасивами, оск³льки лише в такому раз³ можна буде досягти внутр³шньо¿ ºдност³ й завдяки цьому максим³зувати р³зницю м³ж доходами та витратами.[4]

В процес³ реал³зац³¿ своº¿ головно¿ мети ф³нансовий менеджмент направлений на вир³шення наступних основних задач:

1) Забезпечення формування достатнього обсягу ф³нансових ресурс³в в³дпов³дно з задачами розвитку к\б в майбутньому пер³од³. Ця задача реал³зуºться шляхом визначення загально¿ потреби в ф³нансових ресурсах комерц³йного банку на наступний пер³од, максим³зац³¿ обсягу залучення власних ф³нансових ресурс³в за рахунок внутр³шн³х джерел, визначення доц³льност³ формування власних ф³нансових ресурс³в за рахунок зовн³шн³х джерел, управл³ння залученням позикових ф³нансових ресурс³в, оптим³зац³¿ структури джерел формування ресурсного ф³нансового потенц³алу.

2) Забезпечення найб³льш ефективного використання сформованого обсягу ф³нансових ресурс³в у розр³з³ основних напрямк³в д³яльност³ к\б. Оптим³зац³я розпод³лу сформованого обсягу ф³нансових ресурс³в передбачаº встановлення необх³дно¿ пропорц³йност³ в ¿х використанн³ з метою виробничого ³ соц³ального розвитку к\б, виплати необх³дного р³вня доход³в на ³нвестований кап³тал власникам банку ³ т ³н. В процес³ виробничого споживання сформованих ф³нансових ресурс³в в розр³з³ основних напрямк³в д³яльност³ к\б повинн³ бути врахован³ стратег³чна мета його розвитку та можливий р³вень в³ддач³ вкладених кошт³в.

3) Оптим³зац³я грошового об³гу. Ця задача вир³шуºться шляхом ефективного управл³ння грошовими потоками комерц³йного банку в процес³ кругооб³гу його грошових кошт³в, забезпеченням синхрон³зац³¿ обсяг³в надходження ³ витрат грошових кошт³в по окремими пер³одам, п³дтримкою необх³дно¿ л³кв³дност³ його оборотних актив³в. Одним ³з результат³в тако¿ оптим³зац³¿ º м³н³м³зац³я середнього залишку в³льних грошових актив³в, яка забезпечуº зменшення втрат в³д ¿х неефективного використання та ³нфляц³¿.

4) Забезпечення максим³зац³¿ прибутку к\б з найменшим р³внем ф³нансового ризику. Максим³зац³я прибутку досягаºться за рахунок ефективного управл³ння активами банку, залученням в господарський оборот залучених ф³нансових кошт³в, вибором найб³льш ефективних напрямк³в операц³йно¿ та ф³нансово¿ д³яльност³. При цьому, з метою досягнення економ³чного розвитку к\б повинен максим³зувати не балансовий, а чистий прибуток, який залишаºться в його розпорядженн³, що потребуº зд³йснення ефективно¿ податково¿, амортизац³йно¿ ³ див³дендно¿ пол³тики. Вир³шуючи цю задачу, необх³дно мати на уваз³, що максим³зац³я р³вня прибутку комерц³йного банку досягаºться, як правило, при суттºвому зростанн³ р³вня ф³нансових ризик³в, тому що м³ж цими двома показниками ³снуº прямий зв’язок. Тому максим³зац³я прибутку повинна забезпечуватись в межах допустимого ф³нансового ризику, конкретний р³вень якого встановлюºться власниками або менеджерами, з урахуванням ¿х ф³нансового ментал³тету (в³дношення до ступеню допустимого ризику при зд³йсненн³ кредитно¿ д³яльност³).

5) Забезпечення м³н³м³зац³¿ р³вня ф³нансового ризику при оч³куваному р³вн³ прибутку. Якщо р³вень прибутку к\б заданий або спланований заран³, важливим завданням º зниження р³вня ф³нансового ризику, який забезпечуº отримання цього прибутку. Така м³н³м³зац³я може бути забезпечена шляхом диверсиф³кац³¿ вид³в операц³йно¿ ³ ф³нансово¿ д³яльност³, а також портфеля ф³нансових ³нвестиц³й; проф³лактикою м³н³м³зац³ºю окремих ф³нансових ризик³в, ефективними формами ¿х внутр³шнього ³ зовн³шнього страхування.

6) Забезпечення пост³йно¿ ф³нансово¿ р³вноваги п³дприºмства в процес³ його розвитку . Така р³вновага характеризуºться високим р³внем ф³нансово¿ ст³йкост³ ³ платоспроможност³ комерц³йного банку на вс³х етапах його розвитку ³ забезпечуºться формуванням оптимально¿ структури кап³талу ³ актив³в, ефективними пропорц³ями в обсягах формування ф³нансових ресурс³в за рахунок р³зних джерел, достатн³м р³внем самоф³нансування ³нвестиц³йних потреб.[16]

Вс³ розглянут³ задач³ ф³нансового менеджменту т³сно взаºмопов’язан³ м³ж собою, хоча окрем³ з них ³ носять р³зноспрямований характер (наприклад, забезпечення максим³зац³¿ суми прибутку при м³н³м³зац³¿ р³вня ф³нансового ризику; забезпечення формування достатнього обсягу ф³нансових ресурс³в ³ пост³йно¿ ф³нансово¿ р³вноваги п³дприºмства в процес³ його розвитку ). Тому в процес³ ф³нансового менеджменту окрем³ задач³ повинн³ бути оптим³зован³ м³ж собою для найб³льш ефективно¿ реал³зац³¿ його головно¿ мети.

Ф³нансовий стан комерц³йного банку º основою його добробуту, тому головним на мет³ ф³нансовий менеджмент маº знаходження розумного компром³су м³ж завданнями, що ставить перед собою к\б, ³ ф³нансовими можливостями реал³зац³¿ цих завдань для:

- п³двищення обсяг³в актив³в ³ прибутку;

- п³дтримування ст³йко¿ прибутковост³ к\б;

- зб³льшення доход³в власник³в (акц³онер³в);

- п³двищення курсово¿ вартост³ к\б ;

- зб³льшення л³кв³дност³ та ³н. [16]

Ц³ завдання вир³шують за допомогою рац³онального управл³ння потоками ф³нансових ресурс³в м³ж банком та джерелами його ф³нансування, як внутр³шн³ми, так ³ зовн³шн³ми, отриманими:

- у насл³дку операц³йно¿ д³яльност³;

- на ф³нансовому ринку внасл³док продажу акц³й, обл³гац³й, отримання кредит³в;

- повернення суб’ºктам ф³нансового ринку процент³в ³ див³денд³в як плати за кап³тал;

- сплати податкових платеж³в.

Сл³д п³дкреслити, що сутн³сть т³º¿ чи ³ншо¿ категор³¿ в³дображаºться в ¿¿ функц³ях. Потр³бно розглядати ¿х прояв в робот³ ф³нансового менеджера.

В ф³нансов³й л³тератур³ склалися дв³ основн³ позиц³¿ по цьому питанню.

1. Ф³нанси виконують дв³ функц³¿ – розпод³льчу та контрольну.

2. Ф³нанси виконують три функц³¿: створення доход³в (накопичення кап³талу); зд³йснення витрат – розпод³льча; контроль ефективност³.[17]

Деяк³ автори вважають б³льш об´рунтованою другу позиц³ю, так як вона трактуº розпод³льчу функц³ю б³льш широко. Таким чином, перша функц³я проявляºться в робот³ ф³нансового менеджера через своºчасну та повну концентрац³ю ф³нансових ресурс³в у фондах грошових кошт³в.

²ще одн³ºю проявою першо¿ функц³¿ º стимулювання зростання ф³нансових ресурс³в, в тому числ³ грошових накопичень.

Друга функц³я – зд³йснення витрат, чи розпод³льча – проявляºться в масштаб³ п³дприºмства через розпод³л ³ перерозпод³л ус³х грошових надходжень, в першу чергу, виручки в³д реал³зац³¿ продукц³¿ чи послуг. Ця розпод³льча д³яльн³сть потребуº в³д ф³нансового менеджера перманентних ³нвестиц³йних р³шень; в³н повинен залучати вс³ тимчасово в³льн³ ресурси та направляти ¿х, авансувати в приоритетн³ чи найб³льш ефективн³ вкладення.

Третя функц³я ф³нанс³в – контрольна – т³сно пов’язана з попередн³ми та маº прояву через:

1) анал³з ф³нансових показник³в;

2) заходи ф³нансового впливу – головн³ р³шення ф³нансового менеджера. [17]

Сл³д в³др³зняти функц³¿ ф³нанс³в ³ функц³¿ ф³нансового менеджменту.

Ф³нансовий менеджмент реал³зуº свою головну мету та основн³ задач³ шляхом зд³йснення певних функц³й. Ц³ функц³¿ д³ляться на дв³ основн³ групи, як³ визначаються комплексним зм³стом ф³нансового менеджменту:

1) функц³¿ ф³нансового менеджменту як керуючо¿ системи;

2) функц³¿ ф³нансового менеджменту як спец³ально¿ галуз³ управл³ння п³дприºмством.

Функц³¿ ³ методи ф³нансового менеджменту можна под³лити на два блоки:

². Управл³ння зовн³шн³ми ф³нансами.

²². Внутр³шньовиробничий обл³к ³ контроль [10].

Управл³ння зовн³шн³ми ф³нансами складаºться з управл³ння оборотними активами (рухом грошових кошт³в, розрахунками з кл³ºнтами, управл³ння матер³ально-виробничими запасами та ³н.) та залучення коротко- та довготерм³нових зовн³шн³х джерел ф³нансування.

Внутр³шньовиробничий обл³к ³ контроль передбачаº:

- складання ³ анал³з ф³нансово¿ зв³тност³ к\б;

- оц³нку поточного стану к\б та перспективне планування;

- збирання й оброблення даних бухгалтерського обл³ку для управл³ння кап³талом;

- складання кошторису витрат, сплата податк³в тощо.[9]

Р³шення ³з ф³нансових питань приймають у процес³ ³нвестування в активи п³дприºмства та при вибор³ джерел ф³нансування ³нвестиц³йних проект³в. ²нвестиц³йн³ р³шення (довготерм³нов³ та короткотерм³нов³) приймають для:

- рац³онал³зац³¿ структури актив³в, визначення необх³дност³ ¿х зм³ни та л³кв³дац³¿;

- розроблення й оц³нки ³нвестиц³йних проект³в;

- визначення потреби у ф³нансових ресурсах;

- управл³ння “портфелем” ц³нних папер³в.

Виб³р джерел ф³нансування ³нвестиц³йних проект³в зд³йснюють за допомогою:

- вироблення ³ реал³зац³¿ пол³тики рац³онального поºднання власних ³ позичених кошт³в для забезпечення ефективного функц³онування банку;

- вироблення ³ реал³зац³я пол³тики залучення кап³талу на найвиг³дн³ших умовах;

- див³дендно¿ пол³тики. [ 11 ]

Отже, усп³шна д³яльн³сть будь-якого комерц³йного банку, його життºздатн³сть протягом тривалого пер³оду часу залежить в³д неперервно¿ посл³довност³ управл³нських р³шень, що ¿х приймають менеджери як ³ндив³дуально, так ³ колективно.

До кола конкретних питань, як³ мають вир³шуватись у ф³нансовому менеджмент³, в³дносяться:

1) Розробка ф³нансово¿ стратег³¿ к\б.

2) Створення орган³зац³йних структур, як³ забезпечують прийняття та реал³зац³ю управл³нських р³шень по вс³м аспектам ф³нансово¿ д³яльност³ к\б.

3) Формування ефективних ³нформац³йних систем, як³ забезпечують об´рунтування альтернативних вар³ант³в управл³нських р³шень.

4) Зд³йснення анал³зу р³зних аспект³в ф³нансово¿ д³яльност³ комерц³йного банку.

5) Зд³йснення планування ф³нансово¿ д³яльност³ к\б по основним ¿¿ напрямкам.

6) Розробка д³ºво¿ системи стимулювання реал³зац³¿ прийнятих управл³нських р³шень в галуз³ ф³нансово¿ д³яльност³.

7) Зд³йснення ефективного контролю за реал³зац³ºю прийнятих управл³нських р³шень. [10]

Ф³нансовий менеджмент включаº:

1) Управл³ння активами:

А) Управл³ння оборотними активами;

Б) Управл³ння необоротними активами.

2) Управл³ння кап³талом:

А) Формування ф³нансово¿ структури кап³талу;

Б) Управл³ння формуванням власних ф³нансових ресурс³в;

В) Управл³ння залученням позикових ф³нансових ресурс³в.

3) Управл³ння ³нвестиц³ями.

4) Управл³ння грошовими потоками.

5) Управл³ння ф³нансовими ризиками та упередження банкрутства ().

Як ³ кожна управл³нська система, ф³нансовий менеджмент передбачаº наявн³сть певного об’ºкта управл³ння. Таким об’ºктом управл³ння º кап³тал банку ³ його ф³нансова д³яльн³сть. Особливост³ формування кап³талу та ф³нансових ресурс³в, форми та методи розпод³лу цих ф³нансових ресурс³в, об’ºми та ³нтенсивн³сть грошових поток³в ³ ³нш³ умови ф³нансово¿ д³яльност³ суттºво розр³зняються по окремих. [10]

Використання метод³в та прийом³в ф³нансового менеджменту даº змогу зберегти м³цн³ ринков³ позиц³¿ будь-якому комерц³йному банку. Базуючись на з³ставленн³ певних ф³нансових результат³в, розраховуючи в³дпов³дн³ ф³нансов³ показники, банк здатен оц³нити ефективн³сть свого господарювання, визначити свою частку на ринку серед ³нших банк³в, планувати д³яльн³сть на майбутнº.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]