Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FR.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
131.58 Кб
Скачать

11. Валютний ринок. Види операцій з валютою.

Валютний ринок – у широкому розумінні – це сфера зовнішньоекономічних відносин, які проявляються при здійснені операцій купівлі-продажу іноземної валюти та ЦП в іноземній валюті експортно-імпортних операцій між резидентами та нерезидентами, а також операцій з інвестування капіталу в іноземній валюті та залучення і розміщення вільних валютних коштів.

Функції валютного ринку: 1) забезпечення своєчасності здійснення міжнародних розрахунків; 2) диверсифікація валютних резервів, банків, підприємств, держав, регулювання валютних курсів; 3) отримання спекулятивного прибутку учасниками ринку у вигляді різниці курсів; 4) регулювання економіки

Структурні елементи валютних ринків: 1) здійснення покупки та продажу іноземної валюти; 2) конверсійні операції; 3) розрахунок та встановлення курсів валют; 4) здійснення кредитування в іноземній валюті; 5) здійснення позик під заставу ЦП в іноземній валюті

Валютний ринок поділяється на: 1) міжнародний; 2) національний.

Структура валютного ринку в Україні:

національний валютний ринок: НБУ; КМУ; ВРУ; Банки; Фінансово-кредитні установи; Юридичні та фізичні особи

міжнародний валютний ринок: міжнародні організації та установи (ЄС); міжнародні фінансові інститути (ЄБРР, МВФ); центральні банки; комерційні банки; юридичні та фізичні особи; Учасники валютних ринків: 1) центральні банки (здійснюють залучення іноземної валюти від імені свого уряду; створюють вплив на валютний курс); 2) комерційні банки, яким надано право на проведення валютних операцій; 3) фінансові установи, через посередництво; 4) резиденти і нерезиденти

Учасники валютного ринку бувають: 1) активні – встановлюють ціну на ринку і диктують «правила гри»; 2) пасивні – час від часу здійснюють валютні операції

12. Поняття валютного курсу. Види котирування валюти. Порядок розрахунку крос-курсів.

Конверсійні операції – це угоди агентів валютного ринку щодо обміну обумовлених сум грошової одиниці однієї країни на валюту іншої країни за узгодженим курсом на певну дату.

Валютний курс – це ціна грошової одиниці однієї країни, виражена в грошових одиницях іншої країни або міжнародним платіжним засобом.

Визначення курсу валюти називається її котируванням. Повне котирування включає визначення курсу покупця (покупки) і курсу продавця (продажу), відповідно до яких банк купує і продає іноземну валюту на національну. За рахунок різниці між цими курсами (маржі) банк покриває свої видатки на здійснення обмінних операцій та одержує прибуток.

При прямому котируванні курс (вартість одиниці) іноземної валюти висловлюється в національній валюті, тобто валюта, що продається, співвідноситься з валютою, що купується.

При використанні непрямого котирування вартість одиниці національної валюти виражається в іноземній валюті.

Крос-курс – це курс обміну між двома валютами щодо третьої.

Розрахунок крос-курсу для валют з прямими котировками до долара, (тобто долар є базою котировки для обох валют), якщо долар США є базою котировки для обох валют, то для знаходження їх крос-курсу слід розділити доларові курси цих валют.

Розрахунок крос-курсу для валют з прямою і непрямою котировкою до долару, де долар є базою котировки для однієї з валют, якщо долар є базою котировки тільки для однієї з валют, то необхідно перемножити доларові курси цих валют. Розрахунок крос-курсу для валют з непрямими котировками до долара США: якщо долар є валютою котировки для обох валют, то для знаходження їх крос-курсу необхідно поділити доларові курси цих валют.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]