Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo_shpory_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
388.61 Кб
Скачать

7. Структура норми права.

Елементами норми права є гіпотеза, диспозиція та санк-ція. Гіпотеза - частина норми права, яка містить умови, обставини, з настанням яких можна чи необхідно здійс-нювати правило, що міститься в диспозиції. Диспозиція - (від лат. розташовую, розмі-щую) – центральна частина правової норми, яка зазначає право або обов’язки суб’-єктів, передбачає дозволену, обов’язкову і заборонену поведінку особи. Санкція - (від лат. непорушна постано-ва) – складова частина норми права, яка в разі невико-нання норми визначає заходи державного впливу, голов-ним чином – у формі примусу.

8. Поняття та структура правовідносин.

Правовідносини – врегульовані нормами права суспільні відносини, учасники яких є носіями суб’єктивних прав і обов’язків. Виникають при настанні передбачених зако-ном юридичних фактів. Правові відносини скл.: 1) суб’-єта (учасники правовідносин, які мають суб’єктивні пра-ва та виконують юридичні обов’зки); 2) об’єкта (особис-те або соц. благо для здобуття і використання якого вс-тановлюються взаємні права і обов’язки); 3) зміст (взає-мні права і обов’язки учасників правовідносин).

9. Джерела (форми) права.

Джерела права – форми закріплення (зовнішнього вира-ження) правових норм. Основними видами Д.п. є норма-тивно-правові акти і правові звичаї, судові прецеденти, а також міжнародні договори та внутрішньодержавні до-говори (договори нормативного змісту).

10. Галузі права та інститути права.

Галузь права – це сукупність правових норм (приписів) інститутів права, що регулюють певну сферу суспільних відносин у межах конкретного предмета й методу пра-вового регулювання з урахуванням принципів і завдань такого регулювання. Інститут права – узагальнена гру-па юридичних норм, які регулюють однорідні суспільні відносини і входять у відповідну галузь права. На відмі-ну від галузі права І.п. об’єднують норми, що регулю-ють лише частину відносин відповідного (певного) ви-ду. В деяких випадках І.п. можуть утворювати норми двох і більше галузей (конфіскація, представництво).

11. Реалізація правових норм.

Реалізація правових норм – процес втілення правових норм суб’єктами права. До форм реалізації П.н. віднося-ть: дотримання норм права; використання норм права; виконання норм права; застосування норм права. Дотри-мання норм – це така форма їх реалізації, яка заключає-ться у утриманні суб’єкта права від заборонених правом дій. Виконання норм потребує активних дій суб’єкта права по втіленні покладених на нього обов'язків. При використанні норм учасники правовідносин самі реалі-зують належні їм права. Застосування норм реалізується державою в лиці своїх органів (винесення вироку судом)

12. Поняття, підстави та види юридичної відповіда-льності. Юридична відповідальність – встановлений за-конодавством і забезпечений державою юридичний обо-в’язок правопорушника зазнати позбавлення певних благ, належних йому цінностей (позбавлення волі, поз-бавлення права займати певну посаду, позбавлення май-на шляхом його конфіскації, стягнення штрафів тощо). Юридична відповідальність – це форма впливу на пору-шників, реакція держави на порушення правових норм, на посягання на соціальні інтереси сус-ва, права особи. Юридична відповідальність може бути кримінальною, адміністративною, дисциплінарною, цивільно-правовою та іншою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]