Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo_shpory_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
388.61 Кб
Скачать

50. Банківська система України.

Банк – це установи, ф-єю яких є кредитування суб’єктів господарської діяльності та громадян за рахунок залуче-ння коштів підприємств, установ, організацій, населення та інших кредитних ресурсів, касове й розрахункове об-слуговування народного господарства, виконання валю-тних та інших банківських операцій, передбачених чин-ним законодавством. Банківська система є дворівневою і скл. з Нацбанку та комерційних банків, у тому числі Зовнішньоекономічного банку України, Ощадного бан-ку україни, республіканських та інших комерційних ба-нків різних видів і форм власності. Нацбанк є централь-ним банком держави, її емісійним центром. Він прово-дить єдину державну політику в царині грошового обігу, кредиту, зміцнення грошової одиниці, організує міжба-нківські розрахунки, координує діяльність банківської системи в цілому, визначає курс грошової одиниці від-носно валют інших країн. Нацбанк створює Держ. скар-бницю республіки та організовує її діяльність. Нацбанк репрезентує інтереси України у відносинах із централь-ними банками інших країн. Нацбанк згідно з законодав-ством України нагромаджує золотовалютні резерви, що зараховуються на його баланс, здійснює операції з їх ро-зміщення. Комерційні банки різних видів і форм власно-сті створюються на акціонерних або пайових засадах. Засновниками, акціонерами (учасниками) комерційних банків можуть бути юридичні та фізичні особи, за виня-тком рад народних депутатів усіх рівнів, їхніх виконав-чих органів, політичних і профспілкових організацій, спілок і партій, громадських фондів. Частка будь-якого з засновників, акціонерів не повинна перевищувати 35% статутного фонду банку. Комерційний банк діє відповід-но статуту. Комерційні банки можуть відкривати на території України та за її межами філіали та представ-ництва за погодженням із Нацбанком України.

51. Правове положення Рахункової палати України.

Згідно ст. 98 Конституції України контроль за викорис-танням коштів Державного бюджету України від імені Верховної Ради України здійснює Рахункова палата Ук-раїни. Сфера її повноваень поширюється передовсім на уряд, фінансово-економічні органи виконавчої влади, Національний банк України та інші органи, визначені в законі. Контрольний орган парламенту організовує свою діяльність на засадах законності, плановості, об’єктив-ності та гласності. Незалежність Рахункової палати оз-начає, що в межах своєї компетенції вона самостійно ви-рішує питання, пов’язані зі здійсненням контролю, про-веденням перевірок та ревізій, діє незалежно від будь-яких інших органів держави, політичних партій і гро-мадських об’єднань.

54. Правове положення комерційних банків.

Банк – це установи, ф-єю яких є кредитування суб’єктів господарської діяльності та громадян за рахунок залуче-ння коштів підприємств, установ, організацій, населення та інших кредитних ресурсів, касове й розрахункове об-слуговування народного господарства, виконання валю-тних та інших банківських операцій, передбачених чин-ним законодавством. Правовий статус банків і порядок здійснення банківської діяльності в Україні визначають-ся статтями 99, 100 Конституції України та ЗУ “Про банки і банківську діяльність” від 20 березня 1991 року.

Банки є юридичними особами, економічно самостійни-ми і повністю незалежними від виконачих і розпорядчих органів державної влади в рішеннях, пов’язаних з їх-ньою оперативною діяльністю, а також щодо вимог і вказівок, які не відповідають чинному законодавству. Банки не відповідають за зобов’язаннями банків, окрім випадків, коли сторони беруть на себе таку відповідаль-ність. Комерційні банки різних видів і форм власності створюються на акціонерних або пайових засадах.Суб’є-кти підприємницької діяльності без реєстрації їх у НБУ відповідно до законодавства не мають права використо-вувати у своїх назвах термін “банк” і похідні від нього словосполучення. Засновниками, акціонерами (учасни-ками) комерційних банків можуть бути юридичні та фі-зичні особи, за винятком рад народних депутатів усіх рівнів, їхніх виконавчих органів, політичних і профспіл-кових організацій, спілок і партій, громадських фондів. Частка будь-якого з засновників, акціонерів не повинна перевищувати 35% статутного фонду банку. Комерцій-ний банк діє відповідно статуту, в якому визначаються: повна та скорочена назва банку, його місцезнаходження (поштова адреса); перелік операцій, що здійснюються банком; положення про те, що банк є юридичною осо-бою; положення про органи управління банку, їхню структуру, порядок утворення та ф-ії; порядок ліквідації банку; інші дані, які не суперечать законодавству Украї-ни. Комерційні банки здійснюють на договірних умовах кредитно-розрахункове, касове та інше банківське обс-луговування підприємств, установ, організацій і грома-дян через виконання операцій і надання послуг, перед-бачених законодавством. Комерційні банки можуть від-кривати на території України та за її межами філіали та представництва за погодженням із Нацбанком України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]