Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
17-22.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
25.41 Кб
Скачать

20. Основи української соціології та особливості розвитку соц. В незалежній Україні

1 етап (Київська Русь XI—XIII ст ): Іларіон — «Слово про закон і благодать»; Нестор — «Повість временних літ»; Володимир Мономах — «Повчання » : Самостійність Русі, її захист, Єдність та незалежність Русі, Моральні принципи, настанови, Взаємна допомога у боротьбі з воро­гами, Місце та роль держави 2 етап ( Запорізька Січ, Визвольна Боротьба 15-17 ст ): Д. Наливайко, 1. Вишенський, П. Могила, Ф. Прокопович та інші : Демократизм, справедливість, Турбота про соціальний розвиток освіти, виховання, Самостійність та незалежність України, Національний патріотизм, Завдання держави: забезпечення пот­реб людини 3 етап (Г. Сковорода та ін 18 ст.): Рівність між людьми, Права людини на щастя та свободу, Виховання людини через самови­ховання, Самореалізація індивіда через «сродну працю» 4 етап(Початок XІX ст): Драгоманов, Франко та ін. : Рівність та справедливість, Конституційне право людини та суспільства, Самоврядування, Прогнозування соціально-демогра­фічного розвитку, Національне визволення 5 етап ( поч 20 ст.): М. С. Грушевський (1866—1934) — «По-чатки громадянства (генетична соціологія)» : Сутність суспільства та його генеза, Трансформація суспільства від тра­диційних форм до індустріальних, Спеціалізація праці та перетворен­ня людини, Якісні характеристики українсь­кої нації, Необхідність незалежної, національ­ної церкви.

21. Сутність суспільства, умови виникнення та основні ознаки.

О. Конт визначив, що основним об’єктом вивчення соціології має бути суспільство.

Вебер визначав суспільство як продукт взаємодії людей, що є наслідком соціальних, тобто орієнтованих на інших дій.

Парсонс визначав суспільство як складноструктуроване утворення, яке можна вивчати як відкриту соціальну систему.

В сучасній соціології, суспільство визначають як сукупність усіх способів взаємодії та форм об’єднання індивідів, соціальних спільнот та соціальних інститутів, що істирично склалися в процесі життєдіяльності людей для задоволення власних потреб.

Марш у 1967р. Визначив умови, за яких соціальне об’єднання можна вважати суспільством:

  1. постійна територія;

  2. самовідтворення населення та суспільства;

  3. високорозвинута культура(традиції, звичаї, обряди);

  4. політична незалежність.

Ознаки суспільства визначають як стійкі риси характеристики, які визначають унікальність даного суспільства та відрізняють його як цілісне, соціальне утворення від інших суспільств. Ознаки:

  1. територія на якій відбувається консолідація соціальних зв’язків, розвиваються відносини та взаємодії між індивідами;

  2. універсальність включає в себе особливості соціальних зв’язків та відносин, а також особливості функціонування соціальних інститутів та спільнот;

  3. автономність – здатність суспільства до саморегуляції, самовідтворення за допомогою тих соціальних інститутів, норм та правил, що створюється в середині суспільства. Воно повинно самостійно долати конфлікти;

  4. інтегративність.

22. Основні підсистеми суспільства.

Розглядаючи суспільство як соціальну систему, визначають 4 підсистеми:

  1. Економічна – охоплює чотири види діяльності: виробництво, розподіл, обмін, споживання. До економічної підсистеми належать фірми, підприємства, банки, ринки, грошові та інвестиційні підсистеми суспільства.

  2. Політична – охоплює президента, уряд, парламент, місцеві органи влади, армія, міліція, податкова та митна служба. На даному рівні визначають розподіл влади.

  3. Культурна (духовна). Охолює 4 інститути:

  • Наука – продукт знання;

  • Освіта – передавати з покоління в покоління знання;

  • Культура – формування культурних цінностей;

  • Релігія – розглядає з точки зору релігійних правил поведінки.

  1. Соціальна – охоплює соціальну сферу суспільства, що являє собою сукупність організацій та установ, що відповідають за добробут населення (транспорт, комунальне господарство, охорона здоров’я). Найбільш проблемною є соціальна сфера, бо нічого не виробляє, але потребує допомоги з боку інших підсистем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]