Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
aktual_problemy.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
59.86 Кб
Скачать

Лекція 2. Основні групи труднощів при навчанні молодших школярів українській та російській мовам, читанню й математиці та їх психологічні причини

Труднощі, з якими зустрічаються молодші школярі ири засвоєнні навчального матеріалу з української мови, читання й математики, та їх психологічні причини можуть бути розділені на три групи.

Перша група труднощів пов’язана з недоліками формування складних за структурою та багаторівневих за організацією рухових навичок письма й читання. Якість процесу письма в значній мірі обумовлюється рівнем розвитку психомоторної сфери учня.

Конкретними недоліками розвитку психомоторної сфери є:

  1. - несформованість зорово-рухових координацій;

  2. - недостатній рівень диференційованості м’язових зусиль руки;

  3. - недоліки в розвитку мікромоторики.

У дітей з низьким рівнем розвитку психомоторної сфери відзначаються такі труднощі в написанні літер і цифр:

- нестабільність графічних форм (за висотою, шириною, нахилом літер і цифр);

- відсутність зв’язних рухів при письмі, «друкування» літер; - - поганий, недбалий почерк; дуже повільний темп письма;

- сильний тремор (тремтіння руки), який виявляється в додаткових штрихах, тремтячих лініях;

- дуже велике напруження під час письма (сильне натискування) або дуже слабкий натиск.

При формуванні рухової навички читання (мовні уміння) важливу роль відіграють особливості артикуляції учня, які впливають на темпо-ритмічні характеристики голосного читання.

Труднощі в артикулюванні проявляються в тому, що учень характеризується:

а) низьку швидкість читання,

б) складовим типом читання,

в) низьким рівнем розуміння того, що читається, в зв’язку зі змішуванням близьких за акустичними або артикуляційними ознаками літер, які приводять до змішування значень слів. Окрім того, низька швидкість читання утруднює здійснення синтезу значеннєвих одиниць тексту, що також утруднює розуміння прочитаного.

Друга група труднощів зумовлена особливостями формування когнітивного компонента навичок письма, читання і обчислювальних умінь. Основні проявлення труднощів, викликаних даною причиною, полягають ось у чому:

- зміна літер, близьких за акустичними або артикуляційними ознаками, пропуски літер під час письма та читання, недописування слів або речень, зміна та здвоєння складів, кількість посилки при написанні літер;

- труднощі розуміння слів, схожих за звуковим складом, перекручування змісту слів;

- неправильне читання схожих за накресленням букв;

- утримання при злитті букв у склади, складів у слова;

- відсутність усталених навичок ліку;

- незнання відношень між суміжними числами;

- труднощі переходу від конкретного плану до абстрактного плану;

- невміння розв’язувати задачі;

- тугодумість.

Конкретними психологічними причинами, що лежить в основі цієї групи труднощів, можуть бути названі:

  1. Несформованість просторових уявлень.

Учні з низьким рівнем розвитку аналізу просторових відношень з труднощами засвоюють конфігурацію літер, не можуть зрозуміти співвідношення їхніх частин, розташування на рядку.

У дітей з несформованістю просторових уявлень часто зустрічається «дзеркальне» написання літер і цифр (наприклад, замість букви «З» пишуть букву «З», замість букви «Я» - «R». Те саме має місце і при написанні цифр: замість «1» пишуть «1», «4» замість «4», «5» замість «5» тощо).

Інші недоліки в розвитку у дитини просторових уявлень можуть появитися :

- у зрощуванні та розщепленні слів під час письма;

- у написанні слів разом з прийменниками;

- в заміні літер за просторовою подібністю (с-е, б-д);

- висота літер може не відповідати висоті робочого рядка;

- під час списування (читання) літери розташовуються (зчитуються в зворотній послідовності (замість «на» пишуть і читають «ан», замість «ніс» - «сін» тощо);

- навчальний матеріал розташовується на сторінці знизу вгору, копія вища за зразок;

- при читанні має місце повторне зчитування того самого рядка, пропуск рядка, зчитування вище розташованого рядка замість нижнього.

Утруднення в лічбі, помилки при виконанні обчислювальних операцій

з переходом через десяток, недотримання робочого рядка, під час списування цифрової послідовності здійснення запису з останнього елемента (наприклад, 123, замість 321) - всі ці помилки та труднощі учнів на уроці математики можуть у своїй основі мати недостатньо розвинуті просторові уявлення.

Ряд помилок може виникати внаслідок не сформованості у школярів одно спрямованості зчитування матеріалу зліва направо або утруднення при опануванні правил розміщення навчального матеріалу у напрямку зверху в ииз.

Деякі труднощі при засвоєнні математики пов’язані з несформованістю поняття числового ряду то його властивостей, в основі якого лежать недоліки у формуванні просторових уявлень.

Учні, в яких не сформовано поняття числового ряду, з труднощами з’ясовують місце числа в натуральному ряду, їх утруднює лічба у зворотному порядку. Чим нижчий рівень опанування числовим рядом, тим значніших труднощів при навчанні математиці зазнає учень.

У тому випадку, коли дія обчислювання не набула узагальненого характеру, учні можуть добре рахувати предмети, але припускаються помилок при рахуванні звуків, рухів і т. ін.

Підрахунки показали, що недоліки в розвитку просторових уявлень лежать в основі 47% труднощів, яких зазнають молодші школярі при засвоєнні навчального матеріалу з математики, 24% труднощів при засвоєнні матеріалу з української мови та при формуванні навичок письма й 16% труднощів - при навчанні читанню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]