Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гос_3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
544.26 Кб
Скачать

II. Перелік дисциплін навчального плану, що виносяться на державну атестацію

  1. Педагогіка

  2. Психологія

  3. Основи педагогічної майстерності

  4. Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях

III. Критерії оцінювання знань, умінь і навичок студентів

за результатами відповіді на питання державного екзаменаційного білета

з педагогіки

Рівень

Зміст критеріїв

Зміст оцінки

Оцінка в балах

Компетентністний

(високий)

Студент має ґрунтовні знання, глибоко розуміє поставлені проблеми, вміє порівнювати наукові підходи до їх вирішення у шкільній практиці, обізнаний із сучасними теоретичними концепціями, виявляє творчий підхід до вирішення проблем виховання на практиці, аргументує власні думки щодо вирішення педагогічних питань; обізнаний з педагогічною літературою, підтверджує теоретичні положення прикладами із педагогічної практики; відповідь грамотна, логічна й послідовна.

відмінно

5

(90-100)

Базовий

(середній)

Студент має ґрунтовні знання, розуміє поставлені проблеми, обізнаний з педагогічною літературою, демонструє вміння зіставлення та узагальнення теоретичного матеріалу, аргументує власні думки щодо вирішення педагогічних питань, підтверджує теоретичні положення прикладами з педагогічної практики; відповідь грамотна, логічна й послідовна.

добре

4

(75-89)

Достатній

(низький)

Студент володіє навчальним матеріалом на репродуктивному рівні, слабо обізнаний з педагогічною літературою, сучасними теоретичними концепціями; не підтверджує теоретичні положення прикладами із педагогічної практики; не виявляє творчого мислення щодо розв’язання педагогічних ситуацій; відповідь непослідовна.

задовільно

3

(60-74)

Недостатній

(нульовий)

Студент ознайомлений з навчальним матеріалом на рівні розпізнавання і відтворення окремих фактів і фрагментів; не обізнаний з педагогічною літературою та сучасними теоретичними концепціями; відповідь нелогічна, непослідовна.

незадовільно

2

(35-59)

з психології

Рівень

Зміст критеріїв

Зміст оцінки

Оцінка в балах

Компетентністний (високий)

Студент демонструє глибокі знання основних теоретичних підходів до пояснення психологічних явищ. Знає зміст наукових понять, орієнтується у їх взаємозв’язках. Може аргументовано, логічно, послідовно розкривати зміст питання. Виявляє творчі можливості при поясненні навчального матеріалу, здатний до його узагальнення та використання міждисциплінарних зв’язків з іншими навчальними предметами: методикою викладання фахових дисциплін , педагогікою, педагогічною майстерністю, віковою фізіологією тощо.

відмінно

5

(90-100)

Базовий (середній)

Студент демонструє знання основних підходів до пояснення психологічних явищ, здатність аргументовано, чітко та логічно розкривати суть питання. Припускається несуттєвих помилок у психологічному аналізі фактів. Аргументує свою думку загальними прикладами. Інтерпретує психологічні явища без широкого застосування даних з інших галузей наукових знань. Здатний пояснити можливості застосування теоретичних знань у практичній діяльності педагога.

добре

4

(75-89)

Достатній (низький)

Студент виявив знання окремих підходів у психології, неточно дав визначення поняттям, припустився принципових помилок при відповіді на питання, але продемонстрував спроможність їх усунути. Під час відповіді на питання студент виявив репродуктивне мислення. Виявляє утруднення при пов’язанні знань з психології з іншими галузями наукових знань. Можливості застосування теоретичних знань на практиці демонструє на простих прикладах та ситуаціях, що не мають системного значення для професії педагога .

задовільно

3

(60-74)

Недостатній (нульовий)

Студент виявляє часткові знання теоретичних підходів у психології. Припускається принципових помилок при тлумаченні наукових понять. Нездатний пов’язати теорію із практикою. Послідовність та логіка у висвітленні питання порушена. Проявляє відсутність здатності використання міжпредметних зв’язків для пояснення ситуацій, що мають важливе значення для педагогічної діяльності.

незадовільно

2

(35-59)

з основ педагогічної майстерності

Рівень

Мотиваційний

Когнітивний

Операційний

Оцінка

Компетентністний

(високий)

Інтегрує соціальну, пізнавальну та особистісну цінність знань у власній професійній діяльності та життєдіяльності

Використовує індуктивний і дедуктивний методи, виокремлює найсуттєвіші ознаки об’єкта чи явища, розкриває їхню сутність, висловлює власні тлумачення та ідеї. Працює на творчому рівні. Відповідь логічно структурована, повна, чітка, точна

Інтегрує, творчо використовує знання на основі власних оригінальних ідей і підходів, ділиться власним практичним досвідом їх упровадження

відмінно

(5)

(90-100)

Базовий

(середній)

Осмислює і усвідомлює значущість знань у професійній діяльності

Осмислено і усвідомлено оперує понятійним апаратом, аналізує, узагальнює, інтерпретує. Працює на пошуковому рівні. Відповідь структурована, достатньо повна, точна

Використовує в професійній діяльності та життєдіяльності, адаптуючи до нової ситуації

добре

(4)

(75-89)

Достатній

(низький)

Викликає інтерес, наводячи цікаві факти (пізнавальний мотив) чи розкриває необхідність знань (соціальна мотивація)

Відтворює зміст понять, чужі думки, наводить факти, але не усвідомлено та неосмислено. Працює на репродуктивному рівні. Відповідь частково структурована, неповна, допускає неточності

Використовує на практиці за певними алгоритмами чи інструкціями в конкретних ситуаціях

задовільно

(3

(60-74)

Недостатній

(нульовий)

Без мотивації, безпосередньо переходить до розкриття змісту

Не володіє понятійним апаратом, змістом, фактичним матеріалом. Відповідь не структурована, неточна, поверхова

Не вміє використовувати на практиці

незадовільно

(2)

(35-59)

З охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях

Рівень

Зміст критеріїв

Зміст оцінки

Оцінка в балах

Компетентністний

(високий)

Студент має широкі і спеціалізовані знання в галузі охорони праці і цивільного захисту, глибоко розуміє сучасні методи дослідження і аналізу ризиків, загроз і небезпек у професійно-педагогічній діяльності, вміє виконувати технологічну, організаційно-управлінську, проектну і консультативну діяльність, враховуючи альтернативні напрями діяльності у освітній практиці, усвідомлює цінність збереження здоров’я і працездатності суб’єктів педагогічної діяльності.

відмінно

5

(90-100)

Базовий

(середній)

Студент має спеціалізовані фактологічні й теоретичні знання з упровадження організаційних і технічних заходів з метою поліпшення безпеки професійно-педагогічної діяльності, розуміє принципи, процеси визначення рівня ризику та обґрунтування комплексу заходів, спрямованих на попередження ситуацій небезпеки, захисту учасників педагогічного процесу, демонструє вміння аналізу й прийняття рішень з упровадження безпечних технологій професійно-педагогічної діяльності, аргументовано формулює судження і виявляє власну позицію щодо розробки і впровадження превентивних та оперативних заходів з охорони праці та цивільного захисту.

добре

4

(75-89)

Достатній

(низький)

Студент володіє загальними знаннями вимог безпеки професійно-педагогічної діяльності, виявляє здатність вирішувати на репродуктивному рівні типові завдання охорони праці та цивільного захисту у межах своїх професійно-педагогічних обов’язків, виконує завдання технологічної, організаційно-управлінської і проектної діяльності під мінімальним керівництвом.

задовільно

3

(60-74)

Недостатній

(нульовий)

Студент виявляє елементарні загальні знання питань охорони праці в галузі освіти та цивільного захисту, виконує прості знайомі завдання з обґрунтування і розробки безпечних технологій в галузі професійно-педагогічної діяльності під безпосереднім керівництвом інших. Виявляє елементарні форми відповідальності за колективну і власну безпеку.

незадовільно

2

(35-59)