Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Давня історія України стаціонар.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
5.45 Mб
Скачать

Давня історія України

ПОЛТАВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ імені В. Г. КОРОЛЕНКА

КАФЕДРА ІСТОРІЇ УКРАЇНИ

Затверджено Вченою радою

Полтавського національного

педагогічного університету

імені В.Г. Короленка

(протокол №2 від 29 вересня 2010 року)

ДАВНЯ ІСТОРІЯ УКРАЇНИ

ДЛЯ СТУДЕНТІВ

ІСТОРИЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

СПЕЦІАЛЬНІСТЬ «ІСТОРІЯ»

Укладачі:

СІТАРЧУК Р.А. — доктор історичних наук, професор

Коваленко О.В. — кандидат історичних наук,

старший викладач

ПОЛТАВА — 2010

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Основні терміни

Болонський процес — діяльність європейських країн, спрямована на узгодження системи їх вищої освіти. До Болонського процесу зараз приєдналися понад 40 країн, у тому числі й Україна (з 2005 року), взявши активний курс на інтеграцію в загальноєвропейський освітній простір.

Модульно-рейтингова система навчання — це така організація навчального процесу, при якій вивчення студентом навчальної дисципліни відбувається шляхом послідовного і ґрунтовного опрацювання змістових модулів, а оцінювання якості його роботи та рівня здобутих знань, умінь і навичок здійснюється за рейтинговою системою.

Модуль — задокументована завершена частина освітньо-професійної програми, що реалізується у відповідних формах навчального процесу.

Змістовий модуль — це окрема самостійна частина дисципліни (кілька тем або розділів), що логічно об’єднує систему навчальних елементів за змістом, результатами і є складовою одного з оцінювальних блоків знань студенів.

Оцінювальний блок — вид навчальної діяльності студентів (робота протягом семестру, семестрова атестація, іспит тощо), оцінений у балах.

Рейтинг — це порядкова позиція студента за результатами навчання. Види рейтингу: семестровий, річний. Рейтингова система оцінювання навчальної роботи студента — це така методика визначення якості його роботи та рівня здобутих протягом навчання знань, умінь і навичок, яка передбачає оцінювання в балах усіх результатів, досягнутих студентом.

Завдання курсу

Предмет «Давня історія України» вивчається у ІІІ семестрі на історичному факультеті. Хронологічно охоплює період появи людей на українських землях і до ІХ століття (часу виникнення і становлення держави Русь). Його метою є: а) ознайомлення студентів із найдавнішими поселеннями, антропогенезом, історичними культурами, першими народами, слов’янським світом на теренах нашої Батьківщини, а також початками українського етногенезу в контексті загально-світового історичного розвитку. Хронологічно цей змістовний курс охоплює значний проміжок часу — від появи людини та теренах України (близько 1 млн. років тому) до середини ІХ ст. Включає історію заселення території, розвиток та устрій племен бронзового та раннього залізного віку, що проживали та території сучасної України; одні з дискусійних питань вітчизняної історії, а саме етногенез слов’ян; б) засвоєння студентами передбаченого програмою матеріалу. Курс складається із двох модулів — «Найдавніші людські цивілізації на українських землях» та «Стародавні слов’яни та проблема українського етногенезу», — кожен з яких включає плани лекцій і семінарських занять, питання до самостійної роботи студентів, теми рефератів, опорний понятійний перелік, контрольні запитання та список літератури. Програма з «Давньої історії України» затверджена на засіданні вченої ради Полтавського державного педагогічного університету імені В.Г.Короленка у 2004 році. На вивчення дисципліни навчальним планом відведено: 26 годин лекцій, 22 — семінарських занять. Формою контролю є екзамен у ІІІ семестрі.