Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спец.-маг. політ. 2012.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
112.38 Кб
Скачать

Література

Боришполец К.П. Методы политических исследований. - М., 2005

Дегтерев Д. Зарубежные работы по теории игр // Международные процессы. - Том 7. Номер 2(20).май–август 2009. - http://www.intertrends.ru/twenty.htm

Теория общественного выбора. Курс лекций Р.М.Нуреев Москва: ГУ ВШЭ, 2005.- www.ecscocman.edu.ru

Компаративістика

Організація політологічного дослідження. Послідовність етапів дослідження в роботах, С.Бієра, А.Улама, Р.Макрідіса, Дж. Мангейма. Особливості організації порівняльного дослідження. Операціоналізація. Етноцентризм. Операціональні поняття порівняльної політології.. Теоретичні структури. Вибір теорії для порівняльного дослідження. Критерії науковості політологічної роботи. Методичні проблеми порівняльної політології.

Теорії політичних систем. Системні поняття. Функції політичних систем на макро- та мікрорівнях. Теоретичні моделі політичних систем.

Типології політичних систем. Морфологічні типології: лінійні (типологія Г.Лассуелата А.Каплана, Г.Алмонда, Б.Пауела), координатні (типології Р.Даля, А.Каплана, А.Лейпхарта, Ж.Блонделя, Ч.Ендрейна),.Особливості порівняння політичних систем. Вибір перемінних. Умови системного порівняння.

Порівняння політичних режимів. Характеристика типів режимів.

Теорії політичних систем. Системні поняття. Функції політичних систем на макро- та мікрорівнях. Теоретичні моделі політичних систем. Еволюційні типології (типології Хаггарда и Кауфмана, Манка і Леффа, Х.Лінцата ін.)

Особливості порівняння політичних систем. Вибір перемінних. Умови системного порівняння.

Причини порівняння федеративних систем в сучасній компаративній науці.Категорії: «федерація», «федеративна політична система», «федерація», «унітарна держава». Принципи федералізму.

Класифікації федеративних систем. Традиційні та нові федерації. Федеративні інститути та їх повноваження. Порівняльні дослідження федерацій в роботах: Престона Кінга, Деніела Элейзера, Рональда Уоттса. Умови та проблеми порівняння федерацій. Вибір випадків та перемінних для порівняння.

Політологія міжнародних відносин

Природа міжнародних відносин згідно реалістської (реалізм та неореалізм) парадигми. Г.Моргентау та його внесок в становлення політичного реалізму. «Національний інтерес» і «сила» - як головні категорії реалізму. Західноєвропейська школа реалізму (Р.Арон). «Великі дискусії» в теорії міжнародних відносин та їх наслідки для науки. Ліберальна школа в теорії МВ(традиційний ідеалізм та неолібералізм).Джозеф Най і Роберт Кожен – засновники неолібералізму в теорії.. Теорія взаємозалежності.«Великі дискусії» в теорії міжнародних відносин та їх наслідки для науки.

Природа міжнародних відносин згідно неомарксистської парадигми. І.Валлерстайн. С.Амін, як представники школи неомарксизму.

Принцип розподілу країн в системі МВ. Модерністський і постмодерністський підхід в теорії міжнародних відносин. Конструктивізм, як альтернативна теорія МВ. Феміністські погляди на сучасну систему світової політики.

«Великі дискусії» в теорії міжнародних відносин та їх наслідки для науки.