Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спец.-маг. політ. 2012.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
112.38 Кб
Скачать

Література

Гадлевская О.В Элитаризм как социально-философская концепция: методологический анализ / О.В Гадлевская // Проблемы управления. -№3. -2007. – С.120-214.

Брилка И. Некоторые особенности функционирования политической элиты / И.Брилка // Государственная служба. – 2007. -№2. С. 74 – 36

Пакульски Я. Циркуляция политических плит: от лис к львам / Я. Пакульски, Я. Василевский // Полис. -2008. -№6.-С.23-36.

Цимбал Д. Политическая элита или протоэлита Украины? // Украинская правда, №2, 2008.

Вступ до політології

Політика як суспільне явище. Її взаємозв’язок із іншими суспільними сферами

(економікою, правом, релігією...). Становлення політичної науки: формування основних шкіл. Політологія як навчальна дисципліна. Предмет, методи і функції політології. Особливості вивчення політології в Україні.

Політика. Сутність терміна, виходячи з семантики слова. Додержавницькі та державні форми політики. Інтерес як базовий принцип політики. Засоби політики, їх практичне застосування за різні історичні часи. Системостворюючі чинники політики. Оформлення політології як наукового знання: школи, предмети дослідження, дослідники. Предмет, функції, методи та структура політології. Особливості розповсюдження політичної науки та її вивчення в Україні: з підходи.

Особистість як первинний суб’єкт і об’єкт політики. Основні парадигми взаємовідносин держави і індивіда. Політична соціалізація особистості : характерні риси процесу і практичні приклади.

Суб’єкти та об’єкти політики. Політичні акції та інтеракці. Типи політичних акторів. Основні парадигми взаємовідносин індивіда та держави. Телеологічність дій – як наслідок процесу політичної соціалізації. Агенти і агентури, етапи, типи і функції політичної соціалізації.

Моделі політичної поведінки. Їх типи, рівні і передумови.

Політична поведінка і політична діяльність. Політичні мотиви. Типи мотивацій. Сутність, типи, рівні. Політичні протести. Причини політичних протестів. Політична діяльність. Провідні політики світу.

Основні концепції елітизму. Сутність і функції політичної еліти. Сутність і типи політичних еліт. Лобізм.

Трансформація сутності терміну “ЕЛІТА” (ХVІ-ХХІст). Елітиські концепції та підходи до вивчення політичних еліт. Основні функції, типи і роль політичної еліти в суспільстві. Квазіеліта. Лобізм: сутність категорії та форматів прояву в США, Европі, Україні.

Сутність, теоретичні концепції і типи політичного лідерства. Особливості формування політичного лідерства і еліти в Україні за умов незалежності.

Процес циркуляції еліти у сталому і нестабільному соціумах. Феномен політичного лідерства. Типології політичного лідерства. Український варіант політичної еліти. Політичне лідерство в Україні. Етапи та специфіка формування української еліти (політичної і державної).

Соціальна стратифікація суспільства: сутність, типи, практичні приклади. Соціальні спільноти як основні суб’єкти і об’єкти політики.

Соціальна структура суспільства і політика. Поняття “страта (верства)”. Теорії стратифікації в науковій думці (марксизм, Т.Парсонс, Л.Корнер, М.Вебер, П.Сорокін). Типології стратифікації соціуму. Соціальні страти як суб’єкти і об’єкти політики. Процеси артикуляції, аґрегирування групових інтересів. Медіатори в політиці. Студентство як суб’єкт і об’єкти політики. Українське студентство.

Динаміка соціальної структури суспільства: основні показники. Специфіка соціальної стратифікації та динаміка соціальної структури українського суспільства.

Динаміка соціальної структури суспільства. Соціальна мобільність, її типи. Декомпозиція, її роль у політичних процесах. Маргіналізація як наслідок соціальної мобільності у нестабільному суспільстві. Основні тенденції диференціації українського соціуму.

Теоретико - концептуальні підходи до сутності категорії “політична система”. Структура і типологія політичних систем сучасності.

Теоретико-методологічні засади системного аналізу політики. Д.Істон, Г. Алмонд,

К.Дойч. Сутність політичних систем світу, їх структура. Типологізація політичних систем. Стабільність політичних систем та політичні ризики (типи і вплив на стабільність політичних систем сучасності).

Держава як основна ланка політичної системи: типи держав світу й особливості функціонування.

Держава як центральний політичний інститут політичної системи. Основні функції та принципи функціонування. Типи держав світу за формою правління та територіально-адміністративному устрою. Специфіка федералізму в сучасному світі. Основні тенденції розвитку національних суверенітетів в світі на початку ХХІ ст.

Сутність і типи політичних режимів і сучасних політичних ідеологій в світі.

Сутність термінів «політичний режим» та «ідеологія». Типи класичних політичних режимів та ідеологій, їх характеристики на приклади.

Законодавча гілка влади в Україні: специфіка формування та функціонування.

Парламентаризм в Україні: принципи формування та законодавчі підстави функціонування. Структура українського парламенту. Законодавча діяльність в Україні: принципи, технічні засади. ВРУ: роки, виборчі системи та основні гравці за умов незалежності.

Виконавча гілка влади в Україні: специфіка формування та функціонування.

Специфіка функціонування виконавчих органів державної влади в порівнянні із світовими практиками. Уряд України: принципи та законодавчі підстави функціонування. Органи місцевого самоврядування в Україні: рівні, принципи формування та специфіка функціонування.

Судова гілка влади і Прокуратура в Україні: специфіка формування та функціонування.

Загальна і конституційна юрисдикція. Рівні та законодавчі підстави функціонування КСУ, ВСУ та судів загальної юрисдикції. Судова реформа в Україні 2000р. Спеціалізовані суди.

Поняття, сутність і структура політичної культури. Функції і типи політичної культури. Субкультури світу і України.

Теоретико-методологічні засади дослідження політичної культури (Й. Гердер, Х.-О.-і-Гассет, У. Розенбаум, Г. Алмонд, С. Верба, С. Ліпсет, Дж. Мангейм, Р. Річ ). Поняття, сутність і структура політичної культури. Її основні складові елементи (політичні технології, політична свідомість, політична ідеологія, моделі політичної поведінки, політична соціалізація, політична психіка). Типологізації політичних культур. Громадянська культура. Субкультури. Моделювання політичних систем сучасності через типи політичних культур. Національні ознаки політичних культур світу. Характерні риси політичної культури України.

ІТ-технології в політиці: різновиди і приклади.

Політичний дискурс. Система інформаційно-комунікаційних відносин. Дейтократія, технобюрократія, коммунікатори та реципієнти на інформаційно-комунікаційному ринку. К. Дойч, Ю. Хабермас про масові коммунікації. Формування громадської думки та її властивості. Маніпулювання масовою свідомістю. Політичні технології мобілізаційного та маркетингового типів. Агітація, пропаганда. Політичний маркетинг. Маркетингові стратегії . PR. Рекламний дискурс. Виборчі технології. Інформаційний ринок. Медіапростір. Державні та фінансові інвестори ЗМІ. Незалежна преса – політичний міф. ЗМІ та ЗМК в Україні. Інтернет в політичних процесах.