Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lavruk.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Організація чуттєвого сприймання об’єктів і явищ природи (формування уявлення);

На цьому етапі актуалізуємо життєвий досвід учнів, який вони мають в результаті мимовільного спостереження, або за необхідності організовуємо дослід чи цілеспрямоване спостереження (наприклад щоденне спостереження за погодою), а якщо ці варіанти не підходять—демонструємо фрагмент фільму. Для формування поняття клімат можна актуалізувати досвід за допомогою таких запитань: 1) коли у нашій місцевості вперше випадає сніг?, 2) а чи може випасти сніг влітку?, 3) якого напрямку вітри переважають влітку (взимку)?, 4) як вітер змінює погоду в нашій місцевості?, 5) де раніше можна кататись на лижах—на рівнинній території нашої області, чи в горах—чому?, 6) яка погода переважає в нас влітку?, 7) а восени?

Завдання цих запитань—нагромадити певну кількість фактів, уявлень, які є матеріалом для осмислення, яке відбувається завдяки порівнянню, логічному сортуванню ознак погоди своєї місцевості, на основі яких відбудеться виокремлення істотних ознак поняття клімат.

Виділення істотних ознак поняття

На цьому етапі вчитель має організувати самостійну розумову діяльність учнів в основі якої лежать такі мислительні операції як аналіз і синтез, абстрагування, узагальнення, систематизація. Можна дати самостійну роботу на кілька варіантів, завдання яких спрямовані на розкриття істотних ознак клімату.

1) опишіть типи погоди, які переважали в нашій місцевості а) влітку; б) восени; в) взимку, г)навесні. Чи повторюються вони з року в рік? (ТИПИ погоди в даній місцевості повторюються з року в рік)

2) Чи відрізняється зимова погода на півночі Росії, яка знаходиться в холодному поясі, та в Україні, яка знаходиться в помірному поясі? (РІЗНІ типи погоди)

3) Чи можлива у Львові упродовж року така погода як у Запоріжжі (КОЖНА місцевість має характерні для неї типи погоди—сухіше і жаркіше літо в Запоріжжі і холодніша, сухіша зима).

Отож істотними ознаками КЛІМАТУ є: різні типи погоди, повторюваність типів погоди з року в рік; сукупність характерних для даної місцевості типів погоди. Малюємо схему.

Узагальнення і словесне визначення суті поняття, позначення його відповідним терміном

Узагальнюємо зміст поняття «клімат» у визначенні. Клімат—це сукупність певних типів погоди, характерних для даної місцевості, які повторюються з року в рік.

Відразу закріплюємо сутність нового поняття пропонуючи запитання:

Що таке клімат?, Які істотні ознаки клімату?, Чим відрізняється клімат від погоди?/

Введення сформованого поняття в систему географічних знань

( усвідомлення співвідношення та підпорядкування понять)

Здійснюємо міжпонятійне узагальнення, логічно пов'язуючи нове поняття з попередніми. Найкраще це робити з допомогою схеми, нарисування якої супроводжується підсумковою бесідою.

Атмосфера

Тропосфера


Атм. тиск

Темп.

повітря

Вітер

Атм. опади

Погода

Клімат

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]