Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лек.Керування Глови С.Я..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
89.6 Кб
Скачать

Рух автомобіля по ґрунтових дорогах.

Ґрунтові дороги, за виключенням піщаних, в сухому стані прохідні для автомобілів. Однак, для них характерне велике число поворотів, нерівностей і різних перепон. Більш рівними вважаються польові дороги. Якщо вибоїни на дорозі розміщені рівномірно, то рух можливий без переключення передач, але безперервно потрібно коректувати траєкторію руху рульовим керуванням. Невеликі ями і виступи об’їжджають чи пропускають між колесами.

Перед ямою потрібно пригальмувати і включити нижчу передачу. Коли передні колеса в’їдуть в яму - збільшують "газ". Після того, як яму проїдуть передні колеса, повторно пригальмовують і таким чином проїжджають задніми колесами.

Глибокі канави і кювети долають під прямим кутом. Під час сильних дощів і після зими ґрунтові дороги стають важкопрохідними. В низинних місцях їх заливає вода, яка ховає від водія поверхню дороги. В розм’якшеному ґрунті колеса прорізають глибоку колію, де вони звичайно буксують. Перед великими калюжами бажано закрити жалюзі.

На розкислій ґрунтовій дорозі, де є накатана колія, краще рухатися по ній. Ущільнений на її дні ґрунт допомагає кращому зчепленню і зменшує опір коченню коліс. По такій дорозі слід рухатися на одній із понижених передач.

Не можна використовувати колію на дуже розмоклих ділянках, де під верхнім шаром знаходиться розрихлений ґрунт. Якщо нижні частини автомобіля торкаються ґрунту, необхідно з допомогою домкрата чи ваги підняти задній (передній) міст і підложити під колеса підручні матеріали. Застрягший автомобіль можна витягнути з допомогою лебідки або іншого автомобіля.

Склав:

курсант(стажист) А.І.Гапало

Начальник СДПЧ-31 м. Яворова

Яворівського районного відділу

ГТУ МНС України в Львівській області

майор служби цивільного захисту І.Б.Гамулець

9