Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄД...docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
970.46 Кб
Скачать

ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

Б.В. Болібрух Д.О.Чалий

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

для виконання курсової роботи курсантами (студентами) з предмету «Пожежна тактика» за спеціальністю 6.170203 «Пожежна безпека»

ЛЬВІВ – 2011

Болібрух Б.В., к.т.н., доцент, Д.О.Чалий

Навчальний посібник для виконання курсової роботи курсантами (студентами) з предмету «Пожежна тактика» за спеціальністю 6.170203 «Пожежна безпека». ЛДУБЖД, 2011.-77 с.

Рецензент:

начальник управління рятувальних сил ГУ МНС України у Львівській області полковник служби цивільного захисту Ущапівський І.Л.

В навчальному посібнику наведено вимоги щодо виконання розрахунково-пояснювальної та графічної частин курсової роботи, розглянуто розрахунок сил і засобів для гасіння пожежі, приведено основні формули і схеми, а також приклад виконання курсової роботи, складено план пожежогасіння на промисловий об’єкт.

Розглянуто на засіданні кафедри ПТ та АРР ЛДУБЖД

Протокол № 1 від 30 серпня 2011 року

Зміст

Вступ...............................................................................................................................4

1.Загальні вказівки.........................................................................................................4

2. Зміст курсової роботи…............................................................................................5

3. Розрахунок параметрів пожежі для визначення обстановки................................10

4. Розрахунок сил і засобів для гасіння пожежі............................................…….....16

5. Організація гасіння пожежі......................................................................................22

6. Складання оперативного плану пожежогасіння....................................................22

7. Зразок курсової роботи….........................................................................................23

Додаток №1. Оперативно-тактична характеристика об’єктів ………….………….….44

Додаток №2. Варіанти розкладу виїздів пожежно-рятувальних підрозділів….……..55

Додаток №3. Варіанти протипожежного водопостачання......................................58

Додаток №4. Лінійні швидкості розповсюдження горіння при пожежах на різноманітних об’єктах.................................................................................................68

Додаток №5. Інтенсивність подачі води при гасінні пожеж водою (л/с)…………70

Додаток №6. Розрахунковий час гасіння пожеж на об’єктах, хв……………….…73

Додаток №7. Запас вогнегасних засобів, який враховується при розрахунку сил і засобів для гасіння пожеж...........................................................................................74

Додаток №8. Водовіддача водопровідних мереж.....................................................75

Список рекомендованої літератури...........................................................................76

ВСТУП

Навчальний посібник розроблений у відповідності до навчальної програми з предмету «Пожежна тактика» по підготовці бакалавра із спеціальності 6.170203 «Пожежна безпека».

Курсанти (студенти) виконують курсову роботу згідно навчальної програми. Для отримання індивідуального завдання для виконання курсової роботи курсант (студент) повинен представити викладачу схему генерального плану промислового об’єкту та оперативний план пожежогасіння на даний об’єкт, розроблений практичними працівниками підрозділів ОРС ЦЗ за місцем стажування курсанта (студента). В разі якщо у курсанта (студента) відсутня вищенаведена документація, то він отримує індивідуальне завдання з даного посібника.

Виконання курсової роботи допомагає курсанту (студенту) глибше засвоїти курс пожежної тактики. Крім цього, він набуває практичних навиків з розробки основних оперативних документів з організації гасіння пожеж і тактичної підготовки начальницького складу ОРС ЦЗ.

1. Загальні вказівки

Мета курсової роботи є систематизація теоретичних знань курсантів (студентів) з пожежної тактики, подальше їх поглиблення, вдосконалення практичних навиків по гасінню пожеж і управління підрозділами ОРС ЦЗ.

Задачами курсової роботи є:

- перевірка вміння оцінювати обстановку на пожежі, яка склалася на момент прибуття перших підрозділів ОРС ЦЗ і на момент її локалізації;

- перевірка вміння оцінювати обстановку, приймати рішення та віддавати розпорядження підлеглим;

- закріплення знань з методики розрахунку сил і засобів для гасіння пожеж на промислових підприємствах;

- перевірка вміння складати плани пожежогасіння на промислові об’єкти та об’єкти з масовим перебуванням людей;

- вдосконалення практичних навичок щодо прийняття правильних тактичних рішень з організації управління підрозділами на пожежі;

- набуття практичних навичок з оформленню схеми розташування сил і засобів під час гасіння пожежі.

Виконана і правильно оформлена курсова робота здається викладачу на перевірку в строк, який встановлений завданням. Після перевірки курсова робота повертається курсанту (студенту). Курсант (студент) зобов’язаний уважно ознайомитись з зауваженнями викладача, внести необхідні виправлення, доповнення і бути готовим до захисту. Курсова робота, яка не відповідає викладеним вимогам, до захисту не допускається.

2. Зміст курсової роботи

Оформляти курсову роботу рекомендується в наступній послідовності:

титульний лист, завдання до курсової роботи, матеріали розрахунково-пояснювальної записки, оперативний план пожежогасіння, графічна частина (креслення, схеми та графіки необхідно розташовувати в роботі відповідно до проведених розрахунків), перелік використаної літератури, два чистих листи для зауважень викладача.

Титульний лист

Титульний лист є початковою сторінкою курсової роботи.

Завдання

Завдання для курсової роботи курсанту (студенту) видається викладачем. Воно являється основним документом, яким необхідно керуватись при виконанні курсової роботи. В завданні вказуються: тема курсової роботи, вихідні дані для його виконання, зміст та термін на виконання.

Розрахунково-пояснювальна записка

Розрахунково-пояснювальна записка є текстовою частиною курсової роботи. Вона включає в себе наступні розділи.

Вступ

Вказується значення підприємств чи установ в системі держави, важливість їх протипожежного захисту, завдання ОРС ЦЗ у відповідності до Закону України “Про правові засади цивільного захисту”, постанов уряду України, наказів і директив МНС України.

Розділ 1. Оперативно-тактична характеристика об’єкту

Оперативно-тактична характеристика об’єкту – це всебічне вивчення і аналіз факторів, які сприяють і перешкоджають розвитку, а також гасінню можливої пожежі (проведенню оперативних дій).

Оперативно-тактична оцінка об’єкту дається у вигляді всебічного аналізу конструктивних, об’ємно-планувальних особливостей будівель, протипожежних перешкод, розривів, пожежного навантаження, технологічного процесу виробництва, установок протипожежного захисту, території, доріг, проїздів, умов оперативного розгортання підрозділів тощо. Встановлення і аналіз цих факторів повинно завершуватись висновками про їх вплив на розвиток і гасіння можливої пожежі на даному об’єкті.

Оперативно-тактична оцінка включає в себе також дані про пожежні формування об’єкту: наявність пожежної частини, ДПД, вид і чисельність підрозділів ОРС ЦЗ, які прибувають на пожежу. Відомості і час прибуття підрозділів викладено в додатку №2 даного посібника, схеми зовнішнього протипожежного водопостачання визначаються по додатку №3.

Розділ 2. Прогнозування обстановка на пожежі

Прогнозування обстановки на можливій пожежі визначається розрахунком основних параметрів на моменти: повідомлення про пожежу, прибуття першого підрозділу, введення сил і засобів першим підрозділом і локалізації пожежі.

Після цього розміри пожежі наносяться в масштабі на план об’єкту, а потім оформляється повна обстановка (напрямок розвитку горіння, зони задимлення, вирішальний напрямок оперативних дій) використовуючи умовні позначення.

Розділ 3. Розрахунок сил і засобів для гасіння пожежі

Розрахунок сил і засобів проводиться за загальною методикою на момент локалізації можливої пожежі з врахуванням особливостей гасіння на даному об’єкті. Після розрахунку обґрунтовується необхідна кількість відділень і номер виклику згідно розкладу виїзду, а також відповідних служб міста або об’єкту.

Розділ 4. Організація гасіння пожежі

Курсант (студент) в письмовій формі проводить оцінювання обстановки на момент прибуття першого підрозділу на пожежу (обстановка за зовнішніми ознаками). Після цього обґрунтовуються оперативні дії, які виконуються у відповідності до вимог Тимчасового статуту дій у надзвичайних ситуаціях. Далі описується оцінювання обстановки за результатами проведення повної розвідки пожежі, з подальшим обґрунтування оперативних дій підрозділів, необхідність виклику додаткових сил згідно розкладу виїзду, взаємодії з службами об’єкту і міста.

В обох випадках оцінювання обстановки викладається від першої особи (курсанта (студента), який виступає в ролі першого КГП) у встановленій формі.

На підставі розрахунку сил і засобів і оцінки обстановки складається таблиця даних про розвиток і гасіння можливої пожежі відповідно до розкладу виїзду.

Завершує даний розділ складанням графіків зміни площі пожежі, площі гасіння, потрібної і фактичної витрат води на гасіння і захист.

Розділ 5. Оперативний план пожежогасіння

Оперативний план пожежогасіння на об’єкт – оперативний документ, яким прогнозується обстановка у разі виникнення пожежі на об’єкті і який визначає основні питання організації пожежогасіння.

Оперативний план пожежогасіння складається відповідно вимог Методичних рекомендацій зі складання та використання оперативних планів і карток пожежогасіння.

Література

В кінці розрахунково-пояснювальної записки додається перелік використаної літератури.