Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конкуренція.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
596.99 Кб
Скачать

5. Органи державної влади, що здійснюють регулювання рівня конкуренції в Україні.

Розвиток і вдосконалення конкуренції у підприємницькій діяльності належать до загальносуспільних питань, на вирішення яких відповідно до їх компетенції спрямована діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Правила добросовісної конкуренції втілюють у життя: Верховна Рада України — шляхом відповідного законодавчого забезпечення; Президент України — спрямуванням діяльності органів виконавчої влади усіх рівнів на реалізацію ринкових перетворень і забезпеченням економічного зростання в Україні, проведенням відповідної внутрішньої і зовнішньої політики держави; Кабінет Міністрів України — реалізовуючи завдання щодо управління економічними процесами в державі, визначених Президентом та Верховною Радою України.

Важливу роль у реалізації конкурентної політики відіграє Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції України, яке не лише забезпечує розробку відповідних програмних документів, а й разом з іншими органами виконавчої влади здійснює регулювання монополій, забезпечує моніторинг процесів розвитку ринкових відносин.

   Свій внесок у реалізацію конкурентної політики під час приватизації державного майна і створення структурних передумов розвитку конкуренції вносить Фонд державного майна України, а також Державний комітет України з питань регуляторної політики і підприємництва, забезпечуючи вирішення проблем з оптимізації обсягів втручання держави у підприємницьку діяльність. Важливу роль у реалізації конкурентної політики держави відіграють судові органи, насамперед, господарські суди, які дають можливість підприємцям захистити своє право займатися незабороненою законом діяльністю.

   Центральне місце у державному захисті економічної конкуренції, обмеженні монополістичної діяльності, виявленні та припиненні порушень законодавства про захист економічної конкуренції посідає Антимонопольний комітет України.

Відповідно до Закону України “Про Антимонопольний комітет України”, Комітет є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, мета діяльності якого — забезпечити державний захист конкуренції у підприємницькій діяльності. Особливості спеціального статусу Комітету обумовлюються його завданнями та повноваженнями, і полягають, зокрема, в особливому порядку призначення та звільнення Голови Комітету, його заступників, державних уповноважених, голів територіальних відділень, у спеціальних процесуальних засадах діяльності Комітету, наданні соціальних гарантій, охороні особистих і майнових прав його працівників на рівні з працівниками правоохоронних органів, в умовах оплати праці.

6. Чинники, що впливають на силу конкурентної боротьби.

У процесі аналізу вивчаються фактори, що впливають на си­лу конкурентної боротьби - зміна кількості конкуруючих під­приємств, динаміка зростання (зниження) попиту на продук­цію, можливості підприємств використати зниження цін чи інші методи збільшення продаж, рівень диференційованості товарів, витрати при можливому виході з бізнесу, ймовірність поглинан­ня підприємства і поява нових сильних конкурентів.

У сучасний період винятково велике значення надається уп­равлінню якістю, а звідси - аналізу якості вироблюваної про­дукції, а також якості праці всіх категорій працівників під­приємства. Окремо аналізуються керуюча система підприємств і об'єднань: зміст функцій управління, структура управління і штатна чисельність управлінських робітників, організаційні форми управління, методи, прийоми і стиль управління, проце­дури управління, якість прийнятих рішень, забезпеченість пер­соналу управління інформацією і засобами оргтехніки, ор­ганізація оперативного управління, умови праці для апарату управління, контроль за здійсненням запланованих заходів.

Дуже висока роль оперативного економічного аналізу. Він дає змогу глибоко вивчати різноманітні сторони діяльності виконавців у процесі виробництва і здійснювати необхідні ко­ректуючі впливи на керовані об’єкти.

Удосконалення оперативного економічного аналізу сприяє впровадженню чекової системи взаєморозрахунків. Чекові взаєморозрахунки дають можливість в потрібній мірі децент­ралізувати систему контролю за виробничими затратами і завдяки цьому наблизити її до оперативного управління вироб­ництвом.