Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект з Охорони праці.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
175.1 Кб
Скачать

Конспект з Охорони праці

Основи науки про охорону праці закладалися протягом багатьох століть і пройшли довгий шлях свого становлення. Початком наглядової діяльності за охороною праці можна вважати виданий у 1719 році Петром І Указ про створення Берг-колегії (гірничої колегії).

А у 1720 році на вугільних шахтах Петро 1 започаткував дотримання норм безпечного використання драбин та покращив умови праці своїх робітників. А у 1742 році вийшла робота М.В.Ломоносова «Первые основания металлургии или рудных дел», в якій розроблено теорію природної вентиляції шахт, а також наведені рекомендації з безпеки при використанні драбин і сходин, та щодо застосування робочого одягу. Після скасування кріпосного права в Російській імперії у 1861 році, організований орган спеціального нагляду за безпекою робіт у гірничій промисловості, який мав назву гірнича поліція”.

Вперше охорона праці, як дисципліна була впроваджена в 1929 році в Московському інституті залізничного транспорту. У 1966 році було запропоновано створити кафедри охорони праці у вищих технічних закладах.

Значний внесок у розвиток охорони праці внесла Міжнародна організація праці (МОП), яка була створена у 1919 році.

Згодом, з розширенням державного нагляду за безпечним веденням робіт в інших галузях промисловості, цей орган трансформувавсяу сучасний Державний комітет України з нагляду за охороною праці (Держгірпромнагляд- Державний гірничий промисловий нагляд за охороною праці на Україні).

1.Що таке Охорона праці?

Система правових,соціально-економічних,організаційно-технічних,санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя і працездатність людини в процесі трудової діяльності.

2.Назвіть основні законодавчі акти з оп.

Основним є Закон „Про охорону праці”, прийнятий Верховною Радою України 14 жовтня 1992 року та Кодекс законів про працю (КЗпП). До законодавчої бази також належать Закони України: „ Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та профзахворювання, які спричинили втрату працездатності”, „Про охорону здоров’я”, „Про пожежну безпеку, „Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, „Про використання ядерної енергії і радіаційну безпеку, „Про дорожній рух”, „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням”.

3.Хто такий роботодавець?

Власник підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання або фізична особа, яка використовує найману працю.

4.Хто такий працівник?

Особа, яка працює на підприємстві, в організації, установі та виконує обов’язки або функції згідно з трудовим договором (контрактом).

5.Які обовязки в галузі охорони праці покладає законодавство на роботодавця?

Роботодавець зобов’язаний створити на підприємстві в цілому та на окремих робочих місцях умови праці відповідно до законодавчих та нормативно-правових актів.

6.Які обовязки в галузі ОП законодавство покладає на працівника?

Працівник зобов’язаний:

- дбати про особисту безпеку та здоров’я, а також про безпеку здоров’яоточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт або під час перебування на території підприємства;

- знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з ОП, правила поводження з обладнанням та іншими засобами виробництва, користуватися засобами індивідуального та колективного захисту;

- проходити у встановленому законодавством порядку попередні та періодичні медичні огляди.

7.Які права на ОП має працівник під час роботи на підприємстві?

Умови праці, технологічні процеси, технічний стан обладнання та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам законодавства.

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася небезпечна для його життя або здоров’я виробнича ситуація.

Він має право розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавства про ОП, не додержується умов колдоговору з цих питань. (У цьому разі працівник має право на вихідну допомогу у розмірі не менше тримісячного заробітку.)

8.За допомогою здійснення яких заходів роботодавець може дотримуватися вимог законодавства про охорону праці?

Роботодавець повинен:

- створити відповідні служби та призначити посадових осіб, які забезпечать вирішення конкретних питань охорони праці, попередньо визначивши їх обов’язки та права в посадових інструкціях;

- контролювати додержання правил експлуатації обладнання, виконання робіт відповідно до вимог охорони праці;

- впроваджувати нові технології, засоби механізації та автоматизації, позитивний досвід інших підприємств;

- забезпечувати належне утримання будівель і споруд, здійснювати моніторинг за їх технічним станом;

- своєчасно усувати причини, що призводять до нещасних випадків та професійних захворювань;

- проводити аудит стану ОП; оцінку технічного стану обладнання; лабораторні виміри факторів, що впливають на умови праці; атестацію робочих місць;

- розробити положення та інструкції з ОП, встановити правила виконання робіт і поведінки на території підприємства;

- здійснювати контроль за додержанням працюючими правил експлуатації обладнання, використанням засобів колективного та індивідуального захисту;

- організувати навчання працюючих безпечним методам праці.