Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект з Охорони праці.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
175.1 Кб
Скачать

64.Засиби від ураження електричним струмом.

Захисне заземлення, занулення, мала напруга, захисне відімкнення, ізоляція струмопроводів, огороджувальні пристрої, попереджувальна сигналізація, блокування, знаки безпеки, засоби захисту та запобіжні присторої.

65.Як здійснюються страхові виплати, якщо з моменту втрати працездатності до звернення до фсснв пройшло більше 3 років?

З дня звернення.

66.Які нещасні випадки беруться на облік?

Нещасні випадки, що сталися з працівниками під час виконання трудових (посадових) обов’язків, у тому числі у відрядженнях, а також ті, що сталися під час:

- перебування на робочому місці, на території підприємства або в іншому місці роботи протягом робочого часу, або за дорученням керівництва в неробочий час, під час відпустки, у вихідні та святкові дні;

- проїзду на роботу на транспорті підприємства або на транспорті сторонньої організації, яка надала його;

- використання власного транспорту в інтересах підприємства з дозволу або за дорученням власника;

- провадження дій в інтересах підприємства, на якому працює потерпілий;

- ліквідації аварій, пожеж та наслідків стихійного лиха на виробничих об’єктах і транспортних засобах, що використовуються підприємством;

- надання підприємствам шефської допомоги;

- прямування працівника до (між) об’єкта (ми) обслуговування за затвердженими маршрутами або до будь-якого об’єкта за дорученням власника.

67. Хто відноситься до непрацездатних осіб?

Діти, які не досягли 18-ти річного віку; діти з 16 до 18 років, які не працюють, або старші за цей вік, але через вади фізичного або розумового розвитку самі неспроможні заробляти; діти, які є учнями, студентами денної форми навчання- до закінчення навчання, але не більше, як до досягнення ними 23 років; жінки, які досягли 55 років, і чоловіки, які досягли 60 років, якщо вони не працюють; інваліди (члени сім’ї); неповнолітні діти, на утримання яких померлий виплачував або був зобов’язаний виплачувати аліменти; непрацездатні діти, які не перебували на утриманні померлого, але мають на це право.

Також мають право дружина (чоловік) або один з батьків померлого чи інший член сім'ї, якщо він не працює та доглядає дітей, братів, сестер або онуків померлого, які не досягли 8-ми річного віку.

Чи відшкодовуються витрати на поховання померлого від н/в або профзахворювання?

Так, згідно з порядком визначеним Кабінетом Міністрів України.

68.Які обов’язки керівника у разі настання нещасного випадку на підприємстві?

Потрібно терміново організувати медичну допомогу потерпілому, в разі необхідності доставити його до лікувально-прфілактичного закладу. Повідомити про те, що сталося, вищому керівництву. Якщо потерпілий є працівником іншого підприємства — повідомити власникові цього підприємства, в разі нещасного випадку, що стався внаслідок пожежі, — місцевим органам пожежної охорони, а при гострому професійному захворюванні (отруєнні) — санепідстанції; зберегти до прибуття комісії з розслідування обстановку на робочому місці та устаткування в такому стані, в якому вони були на момент події, а також вжити заходів до недопущення подібних випадків у ситуації, що склалася.