Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект з Охорони праці.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
175.1 Кб
Скачать

45.Створення комісії з питань охорони праці.

На підприємствах, в організаціях, у господарствах з кількістю працюючих 50 і більше незалежно від форм власності й виду господарської діяльності може створюватися комісія з питань охорони праці (ст. 26 Закону). Комісія є постійно діючим консультативно-дорадчим органом трудового колективу і власника. Вона створюється з метою залучення представників власника і трудового колективу до співробітництва в області керування охороною праці на підприємстві.

46.Які основні заходи по запобіганню травматизму?

Передбачені такі заходи:

Розробка нормативно-технічної документації з безпеки праці; організація навчання і забезпечення працюючих безпечними засобами захисту; запобігання виробничого травматизму тощо.

47.Чи повинен власник підприємства інформувати працівників про стан охорони праці на підприємстві?

Зобов’язаний! надавати інформацію про стан охорони праці, причини аварій, нещасних випадків і професійних захворювань та про заходи, яких вжито для їх усунення та для забезпечення на підприємстві умов і безпеки праці на рівні нормативних вимог.

48.Яка посадова особа проводить вступний інструктаж? І хто проводить решту інструктажів?

Спеціаліст з охорони праці, або той на кого покладені ці обов’язки, під час прийняття працівника на роботу.

Решту інструктажів проводить безпосередній керівник робіт.

49.Які права мають спеціалісти з охорони праці?

видавати керівникам структурних підрозділів обов’язкові для виконання приписи щодо усунення виявлених недоліків (припис – документ, де вказується будь-який недолік в роботі, підписаний начальником служби ОП); вимагати та отримувати від посадових осіб пояснення з питань охорони праці;

вимагати відсторонення від роботи осіб, що порушують законодавство з охорони праці та вимоги нормативно-правових актів з охорони праці;

зупиняти роботу дільниць і обладнання, які створюють загрозу для життя і здоров’я працюючих;

направляти роботодавцю подання про притягнення до відповідальності працівників, які порушують вимоги щодо охорони праці.

50.Яка посадова особа може скасувати припис спеціаліста?

Лише роботодавець.

51.Умови проходження медичного огляду.

Здійснення медичних оглядів покладається на медичні заклади.Перелік професій, працівники яких підлягають медичному огляду, термін і порядок його проведення встановлюються Міністерством охорони здоров’я України за погодженням з Департаментом державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

Власник має право притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов’язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності і зобов’язаний відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати.

Власник на прохання працівника або за своєю ініціативою організовує позачерговий медичний огляд, якщо працівник вважає, що погіршення стану його здоров’я пов’язане з умовами праці.

За час проходження медичного огляду за працівником зберігається місце роботи (посада) і середній заробіток.