Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект з Охорони праці.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
175.1 Кб
Скачать

13.Які права мають профспілки?

Безперешкодно перевіряти стан умов і безпеки праці на виробництві, виконання відповідних програм і зобов’язань колективних договорів (угод), додержання власником вимог трудового законодавства щодо режиму робочого часу і часу відпочинку працівників, забезпечення їх належними санітарно-побутовими приміщеннями, засобами індивідуального та колективного захисту.

Вони мають право давати висновки про обставини і причини нещасних випадків на виробництві, визначати відповідальних за це службових осіб і надсилати ці висновки до відповідних інстанцій

14.Хто здійснює відомчий контроль за охороною праці?

Місцеві державні адміністрації і Ради народних депутатів у межах відповідної території.

15.Розкрийте зміст поняття „трудовий договір”

Це угода між працівником і роботодавцем, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з дотриманням внутрішнього трудового розпорядку та вимог безпеки, а роботодавець зобов’язується виплачувати працівнику зарплату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством і угодою сторін. Контракт – особлива форма трудового договору.

16.Яка інформація повинна надаватися роботодавцем працівникові при укладанні трудового договору?

Про умови праці та наявність на робочому місці небезпечних та шкідливих виробничих факторів, можливі наслідки їх впливу на здоров’я, про право працівника на пільги та компенсації за роботу в таких умовах.

17.Перша допомога при переломах.

Правила накладання шин:

для створення нерухомості відламків кісток шину накладають з фіксацією 2-х сусідніх суглобів ( вище і нижче за місце перелому);

шини на нижню кінцівку накладати з двох боків;

при відкритих переломах не можна накладати шину, де назовні виступає поламаний кінець кістки;

не можна на рівні перелому прибинтовувати шину;

при переломах ребер грудини клітку грубо перев’язують;

18.Розкрийте зміст поняття „колективний договір”.

Колективний договір, угода укладається профспілкою підприємства від імені трудового колективу з роботодавцем. Повинен містити основні положення з питань праці і заробітної плати, робочого часу, відпочинку, матеріального стимулювання, охорони праці, удосконалення виробництва і праці, зміцнення трудової і виробничої дисципліни, соціальні аспекти та ін.

Укладається в письмовій формі на рік і поширюється на всіх працівників ( і не на членів профспілки). К.д. обов’язково містить зобов’язання сторін щодо захисту заходів прав та соцінтересів осіб, які потерпіли на виробництві від н/в та профзахворювань, а також утриманців і членів сімей загиблих. Рекомендовано включати заходи щодо поліпшення умов праці, надання пільг жінкам, неповнолітнім, інвалідам.

Адміністративним правопорушенням вважається ухилення від укладання колдоговору; порушення чи не виконання колдоговору. Передбачається накладання на порушника штрафів.

19.Які права має працівник на пільги та компенсації за важкі та шкідливі умови праці?

В залежності від виду робіт, професії та тривалості виконуваної роботи працівник може мати право на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочену тривалість робочого часу, додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці у підвищеному розмірі.

Про зміни виробничих умов та розмірів пільг і компенсацій роботодавець повинен повідомити працівника письмово, не пізніше, як за два місяці до змін.

20.Як фінансується охорона праці?

Фінансування охорони праці в Україні (згідно Закону України «Про охорону праці», ст. 19) здійснюється роботодавцем.

21.Види відповідальності за порушення законодавства про ОП.

Дисциплінарна, адміністративна, кримінальна і матеріальна.

22. В чому полягає концепція допустимого ризику?

Вимоги абсолютної безпеки, які приваблюють своєю гуманністю, врешті обертаються трагедією, бо забезпечити нульовий ризик в діючих системах неможливо.

Економічно розвинені країни відкинули концепцію абсолютної безпеки і прийняли концепцію допустимого ризику, суть якої в прагненні до такої малої небезпеки, яка прийнята суспільством на даний час.

23.Розкрийте зміст поняття „виробниче середовище”.

Це середовище, де людина здійснює свою трудову діяльність. Основні чинники в.с.: фізичне зусилля (переміщення вантажів певної ваги в робочій зоні, зусилля, пов’язані з утриманням вантажів, натисканням на предмет праці або важіль управління механізмом протягом певного часу);

нервове напруження (складність розрахунків, особливості вимоги до якості продукції, складність управління механізмом, апаратом, приладдям, небезпека для життя і здоров’я людей під час виконання робіт, особлива точність виконання);

робоча поза (положення тіла людини і його органів відповідно до засобів виробництва);

монотонність роботи (багаторазове повторення одноманітних, короткочасних варіацій, дій, циклів);

температура, вологість, теплове випромінювання в робочій зоні;

забруднення повітря;

виробничий шум;

вібрація, обертання, поштовхи;

освітленість у робочій зоні.

Всі ці чинники впливають на здоров’я і працездатність людини.