Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект з Охорони праці.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
175.1 Кб
Скачать

24.Що таке атестація робочих місць?

Це комплексна оцінка всіх факторів виробничого середовища і трудового процесу, супутніх соціально-економічних чинників, що впливають на здоров’я і працездатність працівників у процесі трудової діяльності.

25.Які існують види інструктажу з охорони праці? Які категорії працюючих підлягають вступному інструктажу?

Вступний, первинний, періодичний, позачерговий, цільовий.

Вступному інструктажу підлягають ті, хто приймаються на постійну або тимчасову роботу, учні та студенти, які прибули на підприємство для проходження трудового або професійного навчання; екскурсанти.

26.Розкрийте зміст поняття „умови праці”.

Це сукупність факторів виробничого середовища і трудового процесу, які впливають на здоров’я і працездатність людини в процесі праці.Виділяють три групи чинників, що впливають на формування умов праці: соціально-економічні фактори, техніко-організаційні фактори, природні фактори.

Виділяють такі елементи умов праці: санітарно-гігієнічні, психофізіологічні, естетичні, соціально-психологічні, технічні.

27.Розкрийте зміст понять „виробнича санітарія”, „гігієна праці”.

Виробнича санітарія - це система організаційних, гігієнічних і санітарно-технічних заходів та засобів запобігання впливу шкідливих виробничих чинників на працівників.

Гігієна праці – галузь практичної та наукової діяльності, що вивчає стан здоров' я працівників, зумовлений умовами праці, і на цій основі обґрунтовує заходи і засоби щодо збереження і зміцнення здоров’я працівників, профілактики несприятливого впливу умов праці.

28.Що таке шкідливий виробничий фактор.

Це фактор середовища і трудового процесу, вплив якого на працівника за певних умов (інтенсивність, тривалість та ін) може викликати професійне захворювання, тимчасове або стійке зниження працездатності, підвищити частоту соматичних та інфекційних захворювань, призвести до порушення здоров’я нащадків.

29.Що відносять до засобів індивідуального захисту?

спецодяг;

захист органів дихання (протигази, респіратори);

спеціальне взуття;

засоби захисту рук;

захист голови;

захист очей;

захист обличчя.

30.Що відносять до засобів колективного захисту працюючих?

Це засіб призначений для одночасного захисту двох і більше працівників:

засоби нормалізації повітря (вентиляція, опалення, кондиціювання);

засоби нормалізації освітлення (джерела світла, освітлювальні прилади, світлозахисне обладнання);

засоби захисту від шуму та вібрації (огородження, звукоізоляція, віброізоляція);

засоби захисту від ураження електрични струмом (заземлення, занулення, аварійне відключення);

засоби захисту від дії механічних факторів (огородження, сигналізація, знаки безпеки).

31.Що таке гранично допустима концентрація (гдк)?

Гранично допустимі концентрації шкідливих речовин у повітрі робочої зони – це такі концентрації, які при роботі кожного дня протягом 8 годин і всього робочого стажу не можуть викликати у працюючих захворювань або відхилень у стані здоров’я. Якщо концентрація перевищує ГДК, можуть виникати професійні захворювання або отруєння.

32.Яка посадова особа може скасувати припис спеціаліста?

Лише роботодавець.

33.В чому полягає електробезпека?

Електробезпека – система організаційних і технічних заходів та засобів, що забезпечують захист людей від шкідливої і небезпечної дії електричного струму, електричної дуги, електричного поля і статичної електрики.

34.Розкрийте поняття ”пожежна безпека обєкта”.

Це стан об’кта, за якого виключається можливість виникнення і розвитку пожежі та впливу на людей небезпечних факторів, а також забезпечується захист матеріальних цінностей. Основними напрямками забезпечення пожежної безпеки є усунення умов виникнення пожежі та мінімізація її наслідків.

35.Правила праці та відпочинку при роботі з ЕОМ.

При 8-годинній денній робочій зміні в залежності від характеру праці встановлюються такі внутрішньо змінні режими праці:- для програмістів із застосуванням ЕОМ треба відпочивати 15 хв. кожну годину; Для операторів – 15 хв. кожні 2 години; для операторів комп.набору – 10 хв. кожну годину. Коли виробничі обставини не дозволяють застосовувати регламентовані перерви, тривалість безперервної роботи не повинна перевищувати 4 години. Жінки з часу встановлення вагітності та в період годування дитини грудьми до виконання всіх робіт, пов’язаних з використанням візуальних дисплейних терміналів, не допускаються.