Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конкуренція.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
596.99 Кб
Скачать

17. Сутність конкурентних переваг, їх види та джерела.

Сутність конкурентних переваг більш повно проявляється через їх властивості. Першою властивістю є їх порівняльний, відносний характер. Конкурентні переваги не є властивостями іманентними, невід’ємно притаманними конкретному об’єкту (підприємству, країні). Вони не витікають з його внутрішньої природи, а виявляються лише за умов порівняння цього об’єкта з іншими. Таким чином, можна стверджувати, що конкурентні переваги підприємств слід визначати шляхом порівняння найбільш суттєвих характеристик їх діяльності.

Другою важливою властивістю конкурентних переваг є їх прив’язаність до конкретних умов і причин (географічних, часових). Товар, який має перевагу за ціною на одному географічному ринку, може не мати цієї переваги на іншому. З іншого боку, товар, що зазнає комерційної поразки, через деякий час може користатися успіхом внаслідок, наприклад, виходу з ринку головного конкурента, стрибка інфляції, влучної рекламної кампанії тощо. З цього випливає, що конкурентна перевага будь-якого економічного об’єкта не може мати універсального характеру. При її аналізі потрібно обов’язково враховувати фактор прив’язки до реальних ринкових умов.

Іншою властивістю конкурентних переваг є їх підкореність неоднозначному впливу множини різнорідних чинників. Для досягнення конкурентної переваги необхідні комплексні зусилля. Іноді й їх недостатньо внаслідок дії зовнішніх, неконтрольованих чинників. Більше того, одні й ті ж фактори можуть як посилювати, так і послаблювати конкурентні переваги. Так, сучасна технологія сприяє створенню переваг щодо якості, проте може погіршувати параметри собівартості виробів через високі витрати на її придбання.

Всі види конкурентних переваг підприємства з точки зору шляхівдосягнення конкурентних переваг можна розділити на дві групи:

1) переваги низького порядку;

2) переваги високого порядку.

Переваги низького порядку пов'язані з можливістю використаннядешевих: робочої сили; матеріалів (сировини); енергії. Низький порядокконкурентних переваг пов'язаний з тим, що вони дуже нестійкі і легкоможуть бути втрачені або внаслідок зростання цін та заробітної плати, або черезчерез те, що ці дешеві виробничі ресурси точно також можутьвикористовувати (або перекупити) ваші конкуренти. Іншими словами, перевагинизького порядку - це переваги з малою стійкістю, нездатнізабезпечити переваги над конкурентами надовго.

До переваг високого порядку прийнято відносити: унікальнупродукцію; унікальну технологію і фахівців; хорошу репутацію фірми  (це особливо цінне конкурентна перевага). Якщо конкурентнаперевага досягнута за рахунок випуску на ринок унікальної продукції,заснованої на власних конструкторських розробках, то для унічноженіятакої переваги конкурентам треба або розробити аналогічнупродукцію, або придумати щось краще, або роздобути ці секрети знайменшими витратами. Всі ці шляхи вимагають великих витрат, зусиль ічасу у конкурента. Це означає, що на деякий час фірмаопиняється в провідному та недосяжному становищі - тобто вона стійкоконкурентоспроможна.

Конкурентні переваги підприємства за джерелами їх виникнення можна поділити на внутрішні і зовнішні. Внутрішні — це характеристики внутрішніх аспектів діяльності підприємства (рівень затрат, продуктивність праці, організація процесів, система менеджменту тощо), які перевищують аналогічні характеристики пріоритетних конкурентів.

Зовнішні конкурентні переваги - це ті, які базуються на спроможності підприємства створити більш значимі цінності для споживачів його продукції, що створює можливості більш повного задоволення їхніх потреб, зменшення витрат чи підвищення ефективності їх діяльності. Зрозуміло, що базисом загальної конкурентної переваги підприємства є переваги внутрішні, однак, це всього лише потенціал досягнення підприємством своїх конкурентних позицій.

Конкурентні переваги підприємства:- внутрішні(виробничі, технологічні, кваліфікаційні, організаційні, управлінські,інноваційні,наслідкові, економічні);- зовнішні(інформаційні., контруктивні,якісні,поведінкові,кон’юнктурні, сервісні, іміджеві, цінові, збутові).

Внутрішня конкурентна перевага базується на перевазі фірми стосовно витрат виробництва, менеджменту фірми чи товару, що створює “цінність для виробника”, яка дозволяє досягти собівартості меншої, ніж у конкурента. Внутрішня конкурентна перевага є наслідком більш високої продуктивності, яка забезпечує фірмі більшу рентабельність та більшу стійкість в умовах зниження цін продажів, що нав’язуються ринком чи конкуренцією.

Зовнішня конкурентна перевага базується на визначних якостях товару, які створюють цінність для покупця за рахунок або скорочення витрат, або підвищення ефективності. Зовнішня конкурентна перевага збільшує “ринкову силу” фірми, оскільки вона (фірма) може примусити ринок приймати ціну продажів вищу, ніж у пріоритетного конкурента, який не забезпечує відповідної визначної якості.

18. Конкурентні стратегії, їх типи: загальні стратегії; загальноконкурентні стратегії за класифікацією М.Портера; стратегії ринкової конкуренції за класифікацією Ф.Котлера; варіанти стратегій конкуренції за П.Друкером. Основні складові стратегії забезпечення конкурентоспроможності (товарно-ринкова, ресурсно-ринкова, технологічна, інтеграційна, інвестиційно-фінансова, соціальна, та управлінська стратегії).

Конкурентні стратегії складаються з ряду підходів і напрямів, що розробляються керівництвом з метою досягнення як найкращих показників роботи в одній конкретній сфері діяльності. Вони визначають засоби конкурентної боротьби фірми на цільових ринках і виступає як: своєчасна реакція на зміни в галузі, в економіці в цілому, в політиці й інших значущих сферах; розробка конкурентноздатних заходів і дій, ринкових підходів, які можуть забезпечити міцну перевагу перед конкурентами; об'єднання стратегічних ініціатив функціональних відділів; вирішення конкретних стратегічних проблем, актуальних в даний момент.

Будь-яка загальна стратегія базується на обраних загальних конкурентних стратегіях. Зв'язок між загальними та загальноконкурентними стратегіями прямий: обираючи загальноконкурентну стратегію, організація визначає спосіб досягнення своїх стратегічних орієнтирів. Поєднання загальних і загально конкурентних стратегій залежить від характеристик галузі, загальної конкурентної позиції фірми в середовищі, характеристик самого підприємства.

Стратегіям надбання конкурентної переваги (або ж – так званим загальним стратегіям конкуренції). Матриця загальних стратегій конкуренції.

СТРАТЕГІЧНА ПЕРЕВАГА

Унікальність, як вона сприймається покупцем

Становище низькозатратної фірми

СТРАТЕГІЧНА МЕТА

У рамках ринку

ДИФЕРЕНЦІАЦІЯ

НАЙМЕНШІ СУКУПНІ ВИТРАТИ

Тільки у конкретному сегменті

ЗОСЕРЕДЖЕННЯ

Рис. 4.2. Загальні стратегії конкуренції (класифікація за канонічним підходом М.Портера)