Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конкуренція.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
596.99 Кб
Скачать

24. Якість продукції/послуг як фактор забезпечення їх конкурентоспроможності.

В сучасних умовах розвитку світової економіки, які характеризуються прогресуючими тенденціями до глобалізації та інтеграції, перенасиченням ринку споживання, успішне функціонування підприємств будь-якого сектору економіки, незалежно від національної приналежності, цілком залежить від його конкурентоспроможності. Визначальним фактором конкурентоспроможності підприємства є якість продукції, яку воно представляє на ринку.

Актуальність підвищення якості та забезпечення конкурентоспроможності сягає свого апогею через близьке приєднання України до Світової організації торгівлі й мінімізацію тарифного захисту внутрішнього національного ринку, що спричинить збільшення конкурентного тиску на ринку.

Оскільки основою конкурентоспроможності підприємств в Україні в умовах переходу до ринкових відносин все більше виступає якість продукції, то правильно обрана стратегія управління якістю продукції дозволить забезпечити ефективний розвиток підприємства і забезпечить підвищення його конкурентоспроможності.

Система забезпечення якості продукції підприємства – це система управління нею, оскільки метою більшості підприємств є забезпечення конкурентоспроможності товарів, що виробляються на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Основними причинами зниження якості продукції діяльності підприємств є погана якість сировини, низький рівень технології, організації виробництва і кваліфікації робітників, неритмічність виробництва тощо. Найголовнішою проблемою залишається недосконалість та неефективність чинного законодавства, а також його негармонійність із міжнародними стандартами, положеннями по якості.

Зрештою високоякісна продукція повніше і дешевше задовольняє різноманітний попит населення на споживчі товари. Лише постійний і зростаючий випуск конкурентоспроможної продукції є необхідною умовою виходу того чи іншого підприємства на світовий ринок, формування сталого іміджу продуцента як економічно надійного партнера на ньому, розвиток зовнішньоекономічної діяльності, забезпечення стабільного прибутку і фінансового становища.

Щоб цього досягти, насамперед потрібно реформувати законодавчу базу, усунути її негармонійність, зробити її більш зрозумілою для пересічного підприємця. Також необхідно кардинально змінити погляди та ставлення підприємств до виготовлення якісної продукції, запровадити постійний контролінг, не тільки локальний, але і державний, за даним процесом.

Підвищення якості та конкурентоспроможності продукції впливає на зростання продуктивності суспільної праці, темпи й ефективність науково-технічного прогресу, структуру виробництва та функціональний розподіл потужностей; забезпечує ефективне використання основних фондів, економію сировини, матеріалів, палива, енергії, зростання ефективності інвестицій; сприяє повнішому задоволенню різноманітного попиту споживачів, виходу підприємств на світовий ринок, збільшенню експорту, формуванню іміджу підприємства як економічно надійного партнера.