Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_na_ekz_KP_Osobennaya_chastp.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
193.2 Кб
Скачать

210. Поняття , об’єкти, суб’єкти та принципи національної безпеки.

Національна безпека — захищеність життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства і держави, за якої забезпечуються сталий розвиток суспільства, своєчасне виявлення, запобігання і нейтралізація реальних та потенційних загроз національним інтересам.

Об'єктами національної безпеки є:

людина і громадянин — їхні конституційні права і свободи;

суспільство — його духовні, морально-етичні, культурні, історичні, інтелектуальні та матеріальні цінності, інформаційне і навколишнє природне середовище і природні ресурси;держава — її конституційний лад, суверенітет, територіальна цілісність і недоторканність.Суб'єктами забезпечення національної безпеки є:Президент України;Верховна Рада України;Кабінет Міністрів України;Рада національної безпеки і оборони України;міністерства та інші центральні органи виконавчої влади;Національний банк України;суди загальної юрисдикції;прокуратура України;місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування;Збройні Сили України, Служба безпеки України, Служба зовнішньої розвідки України, Державна прикордонна служба України та інші;військові формування, утворені відповідно до законів України;громадяни України, об'єднання громадян.

принципи:

· Детермінованість елементів системи.-дає змогу використовувати найбільш загальні закономірності функціонування· Динамічність.

· Централізоване управління.-Побудова системи забезпечення національної безпеки України повинна здійснюватись і контролюватись лише державою.

· Взаємозвязки між елементами та субєктами.-є неодмінною умовою нормального функціонування системи, засобом підвищення ефективності її функціонування.

· Відповідність.- має відповідати реальним та уявним загрозам і небезпекам, впливу зовнішніх та внутрішніх факторів· Законність.- дійсна реалізація суб`єктивних прав.

· Оперативність-полягає у необхідності швидко реагувати на порушення національних інтересів у сфері національної безпеки та активно переробляти інформацію, що надходить.· Безперервність.-Процес забезпечення національної безпеки відбувається постійно і безперервно· Нукове підтвердження.

· Прогресивність-Система забезпечення національної безпеки України має відповідати та враховувати досягнення науково – технічного прогресу, впроваджувати при функціонуванні останні теоретичні та методологічні розробки у сфері національної безпеки.

211. Організаційно-правові форми прямого народовладдя

Відповідно до Конституції, шляхом вільних і справді демократичних виборів обираються народні депутати України до парламенту – Верховної Ради, Президент, а також органи місцевого самоврядування України.

Вибори до цих органів відбуваються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування (ст. 71 Конституції).

Вищими формами безпосереднього здійснення народом влади визначено вибори і референдуми, на основі яких забезпечується формування інтересів у суспільстві, узгодження й координування цих інтересів, прояв волі народу як через формування представницьких органів держави та органів самоврядування і прийняття ними відповідних рішень, насамперед у формі законів, так і через прийняття рішень безпосередньо громадянами.

Конституцією України надається можливість здійснення народного волевиявлення і через інші форми безпосередньої демократії, зокрема дорадчі опитування, народні обговорення тощо.

Пряме народовладдя – це система форм безпосереднього вільного волевиявлення народу як носія суверенітету і єдиного джерела влади в Україні шляхом прямої його участі у встановленні представницьких органів державної влади та органів місцевого самоврядування і безпосередньому прийнятті владних рішень з передбачених Конституцією та законами України питань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]