Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_na_ekz_KP_Osobennaya_chastp.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
193.2 Кб
Скачать

184. Повноваження органів, що беруть участь у вирішенні питань громадянства України.

Вирішення питань громадянства здійснюється системою ор­ганів: Президентом України; Комісією при Президентові України; спеціально уповноваженими центральними органами виконав­чої влади з питань громадянства; Міністерством закордонних справ України, дипломатичними представництвами та консуль­ськими установами України.

Визначальна роль у вирішенні питань громадянства України належить Президенту України. Відповідно до Закону України «Про громадянство України» (ст. 22) Президент України приймає рішення і видає укази відповідно до Конституції України і цього Закону про прийняття до громадянства України і про припи­нення громадянства України; визначає порядок провадження за заявами і поданням з питань громадянства та виконання прийнятих рішень; затверджує Положення про Комісію при Пре­зидентові України з питань громадянства.

Міністерство закордонних справ України, дипломатичні пред­ставництва і консульські установи України здійснюють повно­важення щодо осіб, які постійно проживають за кордоном.

Решту питань вирішують спеціально уповноважений цен­тральний орган виконавчої влади та Комісія при Президентові України.

185. Умови прийняття громадянства.

Умовами прийняття до громадянства України є:

1) визнання і дотримання Конституції України та законів України;

2) зобов'язання припинити іноземне громадянство або неперебування в іноземному громадянстві;

3) безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх п'яти років;

4) отримання дозволу на постійне проживання в Україні;

5) володіння державною мовою або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування;

6) наявність законних джерел існування. Ця умова не поширюється на осіб, яким надано статус біженця в Україні або притулок в Україні.

186. Припинення громадянства України.

Громадянство України припиняється:

1) внаслідок виходу з громадянства України;

2) внаслідок втрати громадянства України;

3) за підставами, передбаченими міжнародними договорами України.

187. Поняття та види громадянських станів особи. Правова регламентація громадянських станів особи.

Громадянство України – це правовий зв'язок між фізичною особою і Україною, що знаходить свій вияв у їх взаємних правах та обов’язках.

Кожний вид громадянських станів особистості регламентується Конституцією України та Законами України:

- Громадянин України – особа, яка набула громадянство України в порядку передбаченому законами України та міжнародними договорами України. (ЗУ «Про громадянство України»)

- Іноземець – особа, яка не перебуває у громадянстві України і є громадянином (підданим) іншої держави або держав. (ЗУ «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства»)

- Особа без громадянства – особа, яку жодна держава відповідного до свого законодавства не вважає своїм громадянином. (ЗУ «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства»)

Біженець – особа, яка не є громадянином України і внаслідок цілком обґрунтованих побоювань стати жертвою переслідувань за ознаками раси, віросповідання, національності, громадянства, належності до певної соціальної групи або політичних переконань, перебуває за межами країни своєї громадянської належності та не може користуватися захистом цієї країни або не бажає користуватися цим захистом внаслідок таких побоювань, або, не маючи громадянства і перебуваючи за межами країни свого попереднього постійного проживання, не може чи не бажає повернутися до неї внаслідок зазначених побоювань. (ЗУ «Про статус біженців»)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]