Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_na_ekz_KP_Osobennaya_chastp.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
193.2 Кб
Скачать

177. Особливості правового статусу осіб, що одержали притулок.

Особа, якій надано статус біженця, має рівні з громадянами України права на:

1) життя (закріплене в усіх найважливіших міжнародних договорах і ст. 27 Конституції України цілком відповідає цим міжнародно-правовим документам); 2) пересування і вільний вибір місця проживання (закріплено Загальною декларацією прав людини), вільне залишення території України, за винятком обмежень, які встановлюються законом;

3) працю. Право на працю є визначальним для групи соціально-економічних прав, і серед них -- право працюючих на страйк з метою захисту своїх соціально-економічних прав та інтересів і право на відпочинок. (ст. 23 Загальної декларації прав людини); 4) охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування; 5) відпочинок; 6) освіту; 7) вільний вибір мови є невід'ємним правом біженців; 8) свободу світогляду і віросповідання; 9) подання індивідуальних чи колективних письмових звернень або особисте звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб цих органів; 10) володіння, користування і розпорядження своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Обмеження права приватної власності можуть передбачатися законами, виникати з договорів та встановлюватися судовими рішеннями; 11) оскарження до суду рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб та звернення за захистом своїх прав до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Також біженцям надається можливість будь-якими не забороненими законом засобами самому захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань (звернення до ЗМІ, використання допомоги, що її можуть надати правозахисні організації, ті чи інші громадські об'єднання, наприклад профспілки.

Особа, якій надано статус біженця в Україні, має рівні з громадянами України права у шлюбних та сімейних відносинах, має право на одержання грошової допомоги, пенсії та інших видів соціального забезпечення в порядку, встановленому законодавством України, та користування житлом, наданим у місці проживання.

178. Особливості правового статусу біженців. Права та обов’язки біженців. Проблема вимушених переселенців.

Відповідно до Закону України «Про біженців» біженцем визнається:

- особа, яка не є громадянином України і внаслідок цілком обґрунтованих побоювань стала жертвою переслідувань за ознаками раси, віросповідання, національності, громадянства (підданства), належності до певної соціальної групи або політичних переконань, перебуває за межами країни своєї громадянської належності та не може користуватися захистом цієї країни або не бажає користуватися цим захистом внаслідок таких побоювань, або, не маючи громадянства (підданства) і перебуваючи за межами країни свого попереднього постійного проживання, не може чи не бажає повернутися до неї внаслідок зазначених побоювань.

Закон України «Про біженців» від 21 червня 2001 р. визначає: правовий статус біженця в Україні; порядок надання, втрати та позбавлення статусу біженця; встановлює державні гарантії захисту біженців.

Біженці, на відміну від інших іноземців, не користуються дипломатичним захистом своєї держави та не пов'язані з ним будь-якими зобов'язаннями, вони мають право на отримання різної допомоги (матеріальної, соц.забезпечення). Крім того, біженець не може бути висланий або примусово повернений до держави, де він може стати жертвою переслідувань. Підтверджує факт надання особі в Україні статусу біженця посвідчення біженця, положення про яке затверджено постановою Кабінету Міністрів України.

Обов’язки : повідомляти протягом десяти робочих днів органу міграційної служби за місцем проживання про зміни прізвища, складу сім'ї, сімейного стану, місця проживання, набуття громадянства України або іншої держави, надання притулку або дозволу на постійне проживання в іншій державі; у разі зміни місця проживання і переїзду до АТО України, на яку поширюються повноваження іншого органу міграційної служби, знятися з обліку та стати на облік у відповідному органі міграційної служби за новим місцем проживання. Взяття на облік в органі міграційної служби за новим місцем проживання є підставою для реєстрації в органі внутрішніх справ; проходити щорічну перереєстрацію у строки, встановлені органом міграційної служби за місцем проживання.

Нині проблема біженців набула характеру міжнародної гуманітарної проблеми. Збільшення числа біженців стає причиною серйозних політичних і економічних проблем у ряді держав.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]