Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_na_ek_Obshaya_chast.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
158.75 Кб
Скачать

46.Історичний розвиток конституційних ідей та інститутів.

Цей розвиток починається з давніх часі, це у працях Платона і Арістотеля містить ся багато елементів змісту конституції. Елементі конституційності можна зайти в настановах та указах імператорів Стародавьного Риму, які мали силу джерел права. Нарешті, в деяких феодальних державах можна знайти окремі елементи майбутніх конституцій, які містилися у хартіях, що являли собою компроміс між королівською владою і мешканцями вільних міст, що виявилося у закріпленні у відповідних актах повноважень цих міст. Ідея створення конституції виникла в АНглиї у ХІІІ ст.. Важлимвим етапом у передісторії становлення конституції як основного закону держави стали конституційні акти, які було прийнято в Англії у ХVII ст. Вважається, що першою конституцією у світі була Конституція США. Конституція Пилипи Орлика, акти та статті Б. Хмельницького, 4 Універсал УЦР.

47. НИМАЕ. Конституційні традиції та акти россії і україни дореволюц. Періоду жовтень 1917

48. Універсали УЦР та конст. УНР 1918

I Універсал

10 червня (23 - за новим стилем) 1917 — проголосив автономію України («однині самі будемо творити наше життя»). Це була відповідь УЦР Тимчасовому урядові на його негативне ставлення до автономної України. Згідно з І Універсалом, «не одділяючись від всієї Росії... народ український має сам порядкувати своїм життям»

ІІ Універсал

3 липня (16 - за новим стилем) 1917 — зафіксував наслідки домовленостей між УЦР і Тимчасовим урядом: останній визнавав УЦР і Генеральний Секретаріат як крайовий орган України і водночас Генеральний Секретаріат ставав органом центрального уряду.

III Універсал

7 листопада(20.11-за новим стилем) 1917 — проголосив Українську Народну Республіку (УНР), формально не пориваючи федеративних зв'язків з Росією

IV Універсал

9 січня (23 січня за новим стилем) 1918 — проголосив УНР «самостійною, ні від кого незалежною, вільною суверенною державою українського народу», а виконавчий орган, Генеральний Секретаріат — Радою Народних Міністрів

49.Союзний договір рад. Росії рад. Білорусії та рад. Укр. 1922 року

В радянських республіках у 1922 р. були скликані з'їзди Рад. Вони прийняли рішення про утворення СРСР. 30 грудня 1922 року відбувся І з'їзд Рад СРСР. Він затвердив конст. Документи: Декларацію Договір Російської, Української , білоруської, закавказької республік про утворення СРСР. Було створено першу радянську Конституцію, яка була затверджена на ІІ всесоюзному з'їзді Рад у січні 1924 р. Конституція проголосила, що СРСР є "добровільним об'єднанням рівноправних народів, що за кожною республікою забезпечене право вільного виходу з Союзу.

50. конст. Срср 1977 і конст. Урср 1978

Конституция СССР 1977 года — основной закон СССР, принятый 7 октября 1977 года Верховным советом СССР взамен Конституции СССР 1936 года. Эта конституция закрепляла однопартийную политическую систему (статья 6). Несмотря на распад СССР действовала на территории России до декабря 1993. Вошла в историю как «конституция развитого социализма».

Четверту Конституцію УРСР прийнято 20 квітня 1978 року позачерговою сесією Верховної Ради республіки. Її текст розробила комісія на чолі з В. В. Щербицьким відповідно до Конституції СРСР 1977 року, «яка відобразила новий стан розвитку Радянської держави — побудову в СРСР розвинутого соціалістичного суспільства і стала політико-правовою основою конституцій усіх соціалістичних республік»

51.конституції рад. України. Характеристика і порівн.. аналіз

6 березня 1919 року у Харкові почав роботу III Всеукраїнський з'їзд Рад. На ранковому засіданні 10 березня було розглянуто і затверджено проект першої Конституції Радянської України. Цей основний закон, грунтувався на марксистсько-ленінському вченні про соціалістичну революцію та диктатуру пролетаріату. Тому він був більшою мірою політичним, ніж правовим документом. Державною формою диктатури пролетаріату Конституція визначала Республіку Рад.

Конституція 1929 року, як і всі прийняті раніше радянські конституції, породжена в одних і тих же історичних умовах перехідного від капіталізму до соціалізму періоду. Як перша, так і друга конституція СРСР являли собою конституції диктатури пролетаріату, конституції соціалістичного типу. акріпила рівноправність громадян, незалежно від їх расової і національної належності, та проголосила суперечним основним законам Української Радянської Республіки встановлення або допущення будь-яких привілеїв чи переваг з причин расової або національної належності, а також і будь-яке обмеження рівноправності національних меншостей.

30 січня 1937 року Конституція була прийнята. Вона складалася з 127 статей, які було об'єднано в 11 розділів. Конституція Української РСР 1937 року була побудована на основі Конституції СРСР 1936 року і в цілковитій відповідності до неї. Принцип відповідності Конституції УРСР, як і конституцій всіх інших республік, основним положенням Конституції СРСР випливав з спільності і єдності економічних, політичних та ідеологічних основ розвитку всіх радянських республік у складі СРСР. Разом з тим Конституція УРСР враховувала національні особливості республіки

Четверту Конституцію УРСР прийнято 20 квітня 1978 року позачерговою сесією Верховної Ради республіки. Її текст розробила комісія на чолі з В. В. Щербицьким відповідно до Конституції СРСР 1977 року, «яка відобразила новий стан розвитку Радянської держави — побудову в СРСР розвинутого соціалістичного суспільства і стала політико-правовою основою конституцій усіх соціалістичних республік».

52. конст. Договір між ВРУ і ПУ 1995 року. КОНСТИТУЦІЙНИЙ ДОГОВІР між Верховною Радою України та Президентом України про основні засади організації та функціонування державної влади і місцевого самоврядування в Україні на період до прийняття нової Конституції України з метою уникнення неузгодженостей між чинними нормами Конституції (Основного Закону) України ( 888-09 ) і нормами Закону "Про державну владу і місцеве самоврядування в Україні" та введення цього Закону в систему правових актів, що визначають конституційний лад України; подальшого забезпечення розвитку та успішного завершення конституційного процесу в Україні, дійшли згоди про таке: На період до прийняття нової Конституції України організація та функціонування органів державної влади і місцевого самоврядування здійснюються на засадах, визначених Законом "Про державну владу і місцеве самоврядування в Україні", який Верховна Рада України схвалила 18 травня 1995 року більшістю голосів народних депутатів України

53.Конституція укр. 1996 року

Конститу́ція Украї́ни — основний закон держави Україна. Ухвалений 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання.

Складається з 15 розділів. 161 стаття зібрана у 14 розділів, а 15 розділ містить 14 перехідних положень. Тексту Конституції передує Преамбула.

Розділи

Назва

Статті

Преамбула

I

Загальні засади

1 — 20

Права, свободи та обов'язки людини і громадянина

21 — 68

ІІІ

Вибори. Референдум

69 — 74

IV

Верховна Рада України

75 — 101

V

Президент України

102 — 112

VI

Кабінет Міністрів України. Інші органи виконавчої влади

113 — 120

VII

Прокуратура

121 — 123

VIIІ

Правосуддя

124 —131

IX

Територіальний устрій України

132 — 133

X

Автономна республіка Крим

134 — 139

XI

Місцеве самоврядування

140 — 146

ХІІ

Конституційний Суд України

147 — 153

ХІІІ

Внесення змін до Конституції України

154 — 159

XIV

Прикінцеві положення

160 — 161

XV

Перехідні положення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]