Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика 4 курс.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
102.48 Кб
Скачать

Аналіз коефіцієнтів ліквідності мла № 369

Показник

На початок періоду

На кінець періоду

Зміна (+,-).

Коефіцієнт абсолютної ліквідності

0,14

0,88

+0,74

Коефіцієнт критичної ліквідності

0,54

0,92

+0,38

Коефіцієнт покриття

1,22

1,03

-0,19

Розрахунок коефіцієнтів:

  1. Коефіцієнт абсолютної ліквідності = А1 : (П 1+П 2);

  2. Коефіцієнт критичної ліквідності = (А1 + А2) : (П1 + П2);

  3. Коефіцієнт покриття = 2 розділ активу : 4 розділ пасиву.

В даному випадку коефіцієнт покриття показує, що на 1 грн. поточних зобов’язань припадає 22 коп. і 03 коп. поточних активів. Коефіцієнт критичної ліквідності показує, що на 1 грн. поточних зобов’язань припадає 54 коп. та 92 коп. Коефіцієнт абсолютної ліквідності дорівнює 14 коп. та 88 коп. відповідно та показує, що підприємство може негайно погасити лише невелику частину своїх короткострокових зобов’язань, хоча на кінець періоду цей показник збільшився, що говорить про ефективнішу діяльність підприємства, ніж у минулому році.

Висновок

В процесі проходження контрольно-аналітичної практики було вивчена система внутрішнього контролю, висновки зовнішніх перевірок та проаналізовано комплекс окремих аспектів діяльності підприємства в цілому. Тому можна зробити такий висновок, що система внутрішнього контролю на підприємстві є не зовсім ідеальною, але оранізована на високому рівні. На даний момент вона потребує коригування і певного вдосконалення, тому керівництву даного підприємства потрібно звернути особливу увагу на організацію контролю та методику його проведення.

Зокрема, можна порекомендувати підприємству ЛОДКВП «Фармація» організувати такий склад працівників контрольно-ревізійного сектору, за якими були б закріплені окремі контрольні функції та відповідальність за їх порушення, тобто в відповідальності кожного контролера повинні бути окремі об’єкти перевірки бухгалтерського обліку (основні засоби, грошові кошти, розрахунки з дебіторами і кредиторами, нематеріальні активи, власний капітал та інш.). Іншими словами необхідно розбити контрольну службу на окремі підрозділи, зокрема, на такі, як служба по контролю за основними засобами, служба по контролю за оборотними активами та служби по контролю за грошовими коштами та розрахунками, капіталу та зобов’язань, доходів та витрат і фінансових результатів діяльності. Також необхідно розробити посадові інструкції для працівників контрольної служби, де б було вказано їхні завдання, повноваження та відповідальність за порушення трудового законодавства.

Згідно актів перевірок за 2009-2010 рр. на підприємстві ЛОДКВП «Фармація» жодного разу не проводилися аудиторські перевірки. Тому ще однією рекомендацією буде проведення аудиторської перевірки для підтвердження достовірності даних бухгалтерського обліку та правильності їх відображення в річній фінансовій звітності, так як у період широкого розповсюдження ринкових відносин та ринкового типу господарювання аудит діяльності підприємств є одним із пріоритетних напрямів вдосконалення та підвищення ефективності діяльності підприємства, зокрема і внутрішнього конторолю.

Щодо представлених для вивчення актів перевірок то можна стверджувати, що підприємство ЛОДКВП «Фармація» виконує свою діяльність відповідно до діючого законодавства та актів внутрішнього розпорядження.

Проаналізувавши фінансово-господарську діяльність підприємства можна сказати, що воно ефективно працює, але має велику залежність від внутрішніх позик і кредитів у періоді, що перевірявся. Саме останній пункт негативно відбивається на діяльності підприємства, так як при аналізі було виявлено, що коефіцієнт фінансової залежності в звітному році зріс в порівнянні з минулим роком, а коефіцієнт автономії скорочується в поточному році. Що ж стосовно реалізації товарів, то обсяги продаж з кожним роком зростають, тобто підприємство з року в рік набирає обертів діяльності.

При аналізі також було виявлено, що підприємство повністю забезпечене матеріальними, трудовими та основними засобами, хоча оновлення останніх відбувається дуже повільними темпами, що пов’язано зі специфікою діяльності підприємства. Та наприкінець, підприємство має неліквідність балансу, що свідчить про неспроможність в будь-який час погасити свою наявну заборгованість з кредиторами, що негативно впливає на фінансові показники даного підприємства.

В загальному вигляді можна сказати наступне:

1) кожного року ЛОДКВП «Фармація» набирає обертів діяльності і фінансовий результат діяльності – чистий прибуток збільшується;

2) підприємство добре забезпечене матеріальними, трудовими ресурсами та основними засобами;

3) валюта балансу підприємства збільшується з року в рік, що свідчить про розширення діяльності підприємства;

4) на кінець звітного періоду, що аналізується, підприємство має значну суму кредиторської заборгованості, яку має погасити протягом поточного року.

Взагалі, на підприємстві правильно з економічної точки зору налагоджений процес виробництва та реалізації продукції, тому можна стверджувати, що підприємство працює ефективно та без збитків.