Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ ПОЯСНЮВАЛЬНОЇ ЗАПИСКИ.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

1. Проектування технічного процесу виготовлення (механічної обробки)

ДЕТАЛІ ТИПУ ВАЛ-ШЕСТЕРНЯ

    1. Вихідні дані до проектування

Найменування деталі

Вал – шестерня

Сталь

12ХНЗА ГОСТ4543-71

Модуль нормальний середній

6

Кількість зубців

14

Тип зуба

Кругловий

Кут нахилу зуба в середині зубчастого венка

35°

Напрямок лінії зуба

Праве

Кут профілю

20°

Коефіцієнт висоти головки зуба

1,00

Коефіцієнт радіального зазору

0,25

Коефіцієнт радіусу кривизни

0,25

Степінь точності по ГОСТ1758-81

8-В

Маса деталі, кг

6,5

    1. Аналіз вихідних данних

      1. Визначення можливості використання конструктивних баз у якості вимірювальних та технологічних

Як видно з креслення деталі, яка має круглу форму і симетрична відносно центральної вісі, то для підвищення точності виготовлення, а також для зменшення похибок базування у якості основної бази вибираємо горизонтальну вісь вала-шесчіриі, тобто ари обробці поверхонь вал закріплюємо в центрах.

      1. Визначення однотипних поверхонь на деталі

Виходячи з креслення деталі видно, що вал-шестірня має 5 поверхонь по діаметру для обробки, і вони не дозволяють зменшити кількість операцій, але всі вони підлягають токарним обробкам, які виконуються на одному і тому ж верстаті та одним і тим самим інструментом — різцем. Всі інші операції майже не однакові, а тому виконуються різними інструментами за допомогою різних пристосувань.

      1. Перевірка достовірності проставлення розмірів на кресленні

Проаналізувавши та вивчивши креслення деталі можна зробити такі висновки. Проставив дані розміри деталі забезпечують точність функціональних параметрів деталі та методів їх досягнення. В проставленні розмірів є один недолік по ……, оскільки біля значення гпаметра …. повинен стояти допуск на посадку з маленькою літерою п, біля якої повинне бути проставлене число, що вказує на квалітет точності виготовлення, тобто, наприклад, ……..

      1. Аналіз термічної обробки та хіміко-термічної обробки

Процес термічної (або хіміко-термічної обробки) сталі складається з трьох послідовних етапів: нагріву до потрібної температури з визначеною швидкістю, витримки при цій температурі напротязі потрібного часу та охолодження із заданою швидкістю.

Процеси, які протікають з дифузійним насиченням поверхні сталі різними елементами та які приводять до зміни хімічного складу поверхневого шару стального виробу, називаються хіміко-термічною обробкою. В даному випадку до такої обробки належить цементація соверхонь зубців шестірні.

При відливанні заготівки необхідна подальша термообробка відпал — для зниження твзердості, покращення оброблення різанням, зменшення або знищення внутрішніх напружень при деякому зниженні межі міцності та межі текучості, підготування структури до наступної термообробки, зменшення структурної неоднорідності. Для зменшення тривалості процесу повного відпалу легованої сталі застосовуємо ізотермічний відпал. Він складається із нагріву

сталі до температури в інтервалі перетворень або вище нього, витримці при цій температурі

та прискореного охолодження до температури нижче інтервалу перетворень, витримці при

цій температурі та кінцевого охолодження на повітрі.

Після виготовлення деталі перед кінцевим шліфуванням виконуємо термообробку відпал -для забезпечення твердості всієї поверхні деталі НВ240, а потім виконуємо гартування поверхонь зубців шестірні для забезпечення підвищеної твердості.