Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Земельное Право.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
86.53 Кб
Скачать

Земельне право Модуль 1

  1. Юридичні особи набувають у власність земельні ділянки у разі:

придбання по договору куплі-продажу, дарування, міни, ренти,ін.. громадянсько-правовим договором, внесення земельних ділянок їх учредителями в уставний капітал, прийняття спадщини, виникнення інших підстав.

  1. Територіальні громади набувають у комунальну власність землю у разі:

Передачі земель державної власності, спадщина, придбання по договору куплі-продажу, дарування, міни, ренти,ін.. громадянсько-правовим договором, відчудження земельних ділянок, виникнення інших підстав.

  1. Громадяни України набувають у власність земельні ділянки на підставі:

придбання по договору куплі-продажу, дарування, міни, ренти,ін.. громадянсько-правовим договором, безоплатної передачі із земель державної або комунальної власності, приватизація земельних ділянок, пай, втуп у спадщину

  1. Держава набуває у власність земельні ділянки у разі:

придбання по договору куплі-продажу, дарування, міни, ренти,ін. громадянсько-правовим договором, відчуденя, спадщина, передача земель із комунальної власності.

  1. Норми безоплатної передачі земельних ділянок:

Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

а) для ведення фермерського господарства — в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство

б) для ведення особистого селянського господарства — не більше 2,0 гектара;

в) для ведення садівництва — не більше 0,12 гектара;

г) для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 гектара, в селищах — не більше 0,15 гектара, в містах — не більше 0,10 гектара;

ґ) для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 гектара;

д) для будівництва індивідуальних гаражів — не більше 0,01 гектара.

Розмір земельних ділянок, що передаються безоплатно громадянину для ведення особистого селянського господарства, може бути збільшено у разі отримання в натурі (на місцевості) земельної частки (паю).

  1. Примусове відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності:

- обумовлена загальнодержавними інтересами або інтересами територіальної громади виключна необхідність, для забезпечення якої допускається примусове відчуження земельної ділянки, інших об'єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, у встановленому законом порядку;

  1. Конфіскація земельних ділянок: Земельна ділянка може бути конфіскована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом. Конфіскацію земельної ділянки слід розглядати як її примусове безоплатне вилучення у власність держави, як санкцію за злочин або цивільне чи адміністративне правопорушення. Як міра цивільно-правової відповідальності конфіскація земельної ділянки може бути застосована судом при визнанні недійсними угод щодо земельних ділянок, укладених із порушенням установленого законом порядку їх купівлі-продажу, дарування, застави, обміну тощо. У кримінальному праві конфіскація майна розглядається як один із видів покарань, що віднесений до додаткових.

  1. Земельна ділянка-це ділянка земної поверхні з встановленими межами,визначеним місцезнаходженням з визначеними у відношенні її правами.

  2. Іноземні громадяни набувають право власності на земельні ділянки:

придбання по договору куплі-продажу, дарування, міни, ренти,ін.. громадянсько-правовим договором,викуп земельної ділянки на яких розташовані об’єкти нерухомості, що належать їм на праві власності, спадщина.

  1. Види права користування землею:

Постійне користування, оренда, суборенда

  1. Види зон обмежень прав на земельну ділянку:

  • Охоронні зони

  • Зони санітарної охорони

  • Санітарно-захисні зони

  • Зони особливого режиму використання земель

  1. Землі України за основним цільовим призначенням підрозділяються на 9 категорій:

Землі сільськогосподарського призначення, житлової та громадської забудови, природо-заповідного фонду та ін. природоохоронного призначення, оздоровчого призначення, рекреаційного призначення, історико-культурного призначення, лісогосподарського призначення, водного фонду, землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначенняю

  1. Зміна цільового призначення земель, які перебувають у власності громадян або юридичних осіб, здійснюється: за ініціативою власників земельних ділянок у порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.

  2. Склад земель України: До земель України належать усі землі в межах її території, в тому числі острови та землі, зайняті водними об'єктами

Суб‘єктами земельних правовідносин є: особи, які є учасниками земельно-правового відношення

Суб’єктами земельних правовідносин можуть бути:

  • громадяни (громадяни України, іноземці, особи без громадянства),

  • юридичні особи (резиденти і нерезиденти),

  • держава і органи місцевого самоврядування в особі їх органів.

  1. Землі комунальної власності це: усі землі в межах населених пунктів, крім земель приватної власності та земель, віднесених до державної власності;

земельні ділянки за межами населених пунктів, на яких розташовані об'єкти комунальної власності;

землі запасу, які раніше були передані територіальним громадам сіл, селищ, міст відповідно до законодавства України;

земельні ділянки, на яких розміщені об'єкти нерухомого майна, що є спільною власністю територіальної громади та держави.

  1. Форми власності на землю:

Приватна, комунальна, державна

  1. Суб‘єктами права власності на землю приватної власності є:

Юридичні та фізичні особи

  1. Право власності на земельну ділянку посвідчується:

До 1 січня 2013 року основним документом, який посвідчував права на землю був державний акт на право власності на земельну ділянку. Однак були й інші документи, цивільно-правова угода щодо відчуження земельної ділянки та свідоцтво про права на спадщину. З 1січня Земельний кодекс України передбачає, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав (ст. 125).

  1. Земельні відносини: це суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження землею.

  2. Суб‘єктами права власності на землі комунальної власності є:

Територіальні громади