Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси_3.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
793.09 Кб
Скачать
  1. Менеджмент державних фінансів.

Бюджетний менеджмент – центральна ланка управління державними фінансами, спрямований на управління бюджетними ресурсами і процесі їхнього руху на всіх етапах бюджетного процесу.

Об’єктом управління бюджетного менеджменту є процес створення і використання фондів фінансових ресурсів на рівні держави, органів місцевого самоврядування і підприємницьких структур державної форми власності. Суб’єктом управління є фінансові органи держави.

Центральний апарат Минфіна забезпечує втілення в життя державної фінансової політики. Найважливішими функціями центрального апарату мі­ністерства є організація роботи зі складання і виконання державного бюджету; методичне керівництво роботою в га­лузі бюджетного і фінансового планування й фінансування передбачених витрат та інше. У процесі мобілізації доходів бюджету Міністерство фінансів організує роботу щодо контролю за додержанням податкового законодавства платниками податків, розробляє концепцію податкової політи­ки, готує пропозиції щодо встановлення ставок податків і платежів до бюджету та позабюджетних фондів тощо. Разом з іншими економічними відомствами Міністерство фінансів бере участь у проведенні роздержавлення власності, демонополізації народного господарства, земельної реформи, вивчає вплив цих процесів на зміцнення фінансового стано­вища держави.

Важливими напрямками роботи Міністерства фінансів є надання методичної та практичної допомога галузевим мініс­терствам, відомствам, виробничим об'єднанням, державним корпораціям, асоціаціям тощо.

Місцеві фінансові органи забезпечують втілення в життя державної фінансової політики, аналізують показники розвитку економіки відповідного регіону. Разом з іншими економічними органами місцеві фінан­сові органи розробляють проекти зведених балансів фінан­сових ресурсів для відповідних територій щодо розвитку фі­нансових можливостей регіону і на їх основі розробляють бюджети відповідних рад народних депутатів; ведуть облік і складають звіти про виконання бюджету тощо.

Місцеві фінансові органи вирішують питання про відстро­чення платежів, вносять пропозиції виконавчим органам про надання пільг щодо податків і платежів до бюджету за виснов­ками податкових інспекцій. За статистичними і бухгалтерськи­ми звітами, аналітичними і прогнозними розрахунками вони аналізують економічне й фінансове становище галузей еконо­міки, тенденції та динаміку розвитку різних форм власності, формують відповідний банк даних із метою вишукування та мобілізації фінансових ресурсів на основі підвищення ефек­тивності виробництва.

  1. Тестове завдання.

1. Розмір пенсії за віком виплачується як добуток:

a) коефіцієнту страхового стажу застрахованої особи та її заробітної плати з якої обчислюється пенсія; b) коефіцієнта заробітної плати застрахованої особи за кожний місяць та коефіцієнту страхового стажу; c) середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України за рік, що передує року звернення за пенсією та величини оцінки одного року страхового стажу (один рік – 1%); d) відсутня вірна відповідь.

2. Для розрахунку допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності за рахунок фонду необхідно визначити:

a) середню заробітну плату застрахованої особи; b) страховий стаж застрахованої особи; c) кількість днів, що оплачується роботодавцем; d) всі відповіді вірні.

3. Інструментами фінансового механізму є:

a) податки; b) доходи; c) видатки; d) валовий внутрішній продукт.

4. Що відображає ланка фінансової системи?

a) інструменти фінансового механізму; b) обособлену частину фінансових відносин; c) фінансові показники; d) напрями фінансової політики.

5. Що включають до доходів від операцій з капіталом?

a) надходження від продажу державних запасів товарів; b) надходження коштів від реалізації конфіскованого правоохоронними органами майна; c) рентну плату; d) всі відповіді вірні; c) за наявності страхового стажу не менше п`яти років; d) всі відповіді вірні.

6. Джерелом фінансових ресурсів є:

a) доходи бюджету; b) доходи населення; c) валовий внутрішній продукт; d) прибуток підприємств державної форми власності

7. Які фінансові ресурси не включаються до складу зведеного фінансового балансу держави ?

a) бюджетні; b) цільових фондів на загальнообов’язкове соціальне страхування; c) іноземних інвесторів на розвиток економіки; d) фізичних осіб

8. Напрями використання фінансових ресурсів зведеного балансу передбачають видатки на:

a) реалізацію національних програм розвитку економіки за рахунок довгострокових кредитів; b) реалізацію національних програм соціального розвитку за рахунок короткострокових кредитів; c) відповіді 1 та 2 вірні; d) відповіді 1 та 2 не вірні

9. До загальнодержавних фінансових балансів включають:

a) баланс грошових доходів і витрат населення; b) баланс фінансових ресурсів підприємств; c) баланс фінансових ресурсів областей, районів, міст; d) всі відповіді вірні.

10. У структурі зовнішнього боргу України відсутня заборгованість за позиками одержаними від:

a) іноземних постачальників; b) іноземних інвесторів; c) урядів іноземних країн; d) іноземних комерційних банків.

  1. Задача.

МП із кількістю працюючих 10 чол. займається наданням послуг. Воно отримало 30000 грн. виручки (з ПДВ). Витрати (з ПДВ) становлять, грн: сировина, матеріали - 3600 ;оренда – 150; інформпослуги – 100; канцтовари – 80; нарахована зарплата – 5000; плата за патенти – 120.

Розрахуйте суму сплачених податків ( податок) за звичайною ( податок на прибуток, ПДВ, комунальний податок) та за спрощеною (єдиний податок ) системою оподаткування.

5. Поняття та категорії.

Затверджено на засіданні кафедри фінансів, грошового обігу та кредиту

протокол № 13 від « 11 » квітня 2006 р.

Зав. кафедри ____________ Лютий І.О. Екзаменатор ________ Субботович Ю.Л.