Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси_3.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
793.09 Кб
Скачать

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Форма № У 5.09

Спеціальність Фінанси, БС Семестр 6

Навчальний предмет «Теорія фінансіви»

Екзаменаційний білет № 14

  1. Фінансові показники.

Фінансові показники – це це кількісна і якісна характеристика фінансових явищ, пов’язана із створенням і використанням грошових коштів. Фінансові показники характеризують процес створення та використання фондів грошових коштів. Показники у фінансовій системі: 1. макропоказники (економічні і соціальні): ВВП 524,9 млрд. грн., індекс споживчих цін 109,6, рівень безробіття 7,5, курс валюти, фонд оплати праці 164 млрд. грн. 2. Державні фінанси (зведені показники): доходи, видатки, дефіцит, борг, обсяг фінансових ресурсів 3. Фінанси підприємств: абсолютні: прибуток, собівартість, виручка від реалізації, амортизація; відносні: показники рентабельності, прибутковості, ліквідність, структура власних і залучених коштів, показники активності. 4. показники кон’юнктури ринку: облікова ставка, ставка по депозитам, курс акції, вартість облігації, курс валюти. Всі показники поділяються на зведені (стан державних фінансів), індивідуальні (деталізують зведені). Індивідуальні характеризують економічні процеси на мікрорівні: прибуток, різні податки та відрахування, платежі населення, соціальні гарантії, витрати на одну особу на освіту, соц. захист, підготовку кадрів, витрати на соц.-культурні потреби.Зведені можна розподілити на загал. державні, галузеві і територіальні. До зведених фін показників належать: заг обсяг фін рес, обсяги доходів і видатків бюджету, розміри фонду споживання та фонду нагромадження. Ці пок-ки дають змогу визначити загек пропорції, рівень фін забезпечення показників еко та соц розвитку. Зведені фін показники повинні давати оцінку фін аспекту еф-сті сусп вир-ва протягом певного періоду в розрахунку на одиницю всіх затрат. Зведені пок-ки потребують додаткових розрахунків таких показників: показник фін рез-в вир-ва, показник фін віддачі мат вир-ва, показник фін місткості ВВП. Більшість пок-ів розраховується на рівні території або підпр-ва. Кожний із зведених пок-ів деталізується за індивідуальними. Так зведений пок-к заг обсягу фін рес може деталізуватися за пок-ми прибутку, податків та відрахувань. Зведений показник доходів або витрат бюджету можна деталізувати за такими індивідуальними показниками як платежі населення, підпр-в. Витрати бюджету можна деталізувати за витратами на соц гарантії, соц-культурні потреби, народне госп, упр-ня, оборону. Зведений фін показник видатків на соц розвиток має бути деталізований у пок-ах за джерелами фін-ня ( за рахунок бюджету, підпр-в). Впровадження в практику упр-ня економікою більшого переліку фін показників дасть можливість приймати обгрунтованіші рішення щодо підвищення еф-сті вир-ва, здійснення структурної перебудови еко, забезпечення соц захисту населення.

  1. Зміст і структура фінансового ринку України.

Фінансовий ринок являє собою механізм торгівлі фінансовими активами, обов'язковими атрибутами якого є чіткі правила торгівлі, наявність професійних учасників ринку та розвинута ринкова інфраструктура, яка забезпечує мінімальні виграти і максимальну надійність укладення угод. Роль фінансового ринку у сучасній економіці полягає в акумуляції заощаджень і використанні їх для створення нового капіталу. Сутність фінансового ринку, як і будь-якої іншої системи, процесу чи явища, проявляється у виконуваних ним функціях:- активної мобілізації тимчасово вільного капіталу із різно­манітних джерел;-ефективного розподілу акумульованого вільного капіталу між багаточисельними кінцевими споживачами;-визначення найефективніших напрямів використання капіталу в інвестиційній сфері з позицій забезпечення високого рівня його доходності;-формування ринкових цін на окремі фінансові інструменти і послуги, які найоб'єктивніше відображають співвідно­шення між попитом і пропозицією;-здійснення кваліфікованого посередництва між продавцем і покупцем фінансових інструментів;- створення умов для мінімізації фінансових ризиків;-прискорення обороту капіталу, що сприяє активізації економічних процесів у державі.

Основним товаром на фінансовому ринку є готівкові гроші, банківські кредити, цінні папери. Відповідно, існує велика кількість ознак, за якими можна класифікувати фінансовий ринок. За видами фінансових активів фінансовий ринок поділяється на: а) кредитний ринок (ринок банківських позик, позикового капіталу); б) ринок цінних паперів (фондовий ринок) в) валютний ринок, на якому об'єктом купівлі-продажу виступають іноземна валюта; г) страховий ринок, на якому об'єктом купівлі-продажу виступає страховий захист у формі різноманітних страхо­вих продуктів; д) ринок золота (та інших дорогоцінних металів: срібла, платини). В Україні ринок золота є найменш розвинутим видом фінансового ринку через відсутність його правового регламентування; є) ринок фінансових послуг як сукупність різноманітних форм мобілізації й переміщення фондів фінансових ресурсів із вільного обігу в сфери інвестиційного прикладання.

За періодом обертання фінансових активів фінансовий ринок поділяється на:а) ринок грошей; б) ринок капіталів;

За організаційними формами функціонування фінан­совий ринок поділяється на: а) організований (біржовий) ринок, представлений системою фондових і валютних бірж. б) неорганізований (позабіржовий або "вуличний" ринок), на якому здійснюється купівля-продаж фінансових інструментів і послуг, угоди щодо не реєструються на ринку.

Цей ринок характеризується: - більш високим рівнем фінансового ризику,- більш низьким рівнем юридичної захищеності покупців;- торгівлею цінних паперів нижчої якості;- більш низьким рівнем їх поточної інформованості тощо.

За регіональною ознакою фінансовий ринок поділя­ється на: а) місцевий фінансовий ринок;б) регіональний фінансовий ринок; в) національний фінансовий ринок; г) світовий фінансовий ринок.

За швидкістю реалізації угод на фінансовому ринку розрізняють: а) ринок з негайною (терміновою) реалізацією угод; б) ринок з реалізацією угод в майбутньому (строкові ринки: форвардний, ф'ючерсний, опціонний і ринок свопів.

За умовами обігу фінансових інструментів фінансовий ринок поділяється на: а) первинний ринок б) вторинний ринок.