Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси_3.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
793.09 Кб
Скачать

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Форма № У 5.09

Спеціальність Фінанси, БС Семестр 6

Навчальний предмет «Теорія фінансіви»

Екзаменаційний білет №13

  1. Економічна сутність бюджету, його роль в економічній системі держави.

Бюджет – це план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які покладено на органи державної влади, органи влади АРК та органи місцевого самоврядування. Призначення бюджету полягає у тому, що через нього здійснюються розподіл і перерозподіл грошових коштів між галузями економіки, верствами населення та певними територіми. Ознаки бюджету: 1. бюджет – це план, який складається за балансовим методом (узгодження доходів і видатків) Доходи бюджету плануються на макропоказників соціального та економічного розвитку на наступній рік, видатки плануються на основі програмно-цільового методу 2. бюджет є найбільш централізованим фондом в державі, який акумулює податкові та неподаткові платежі, доходи від операцій з капіталом та трансферти. 3. бюджет є інструментом перерозподілу ВВП з метою фінансування соц-ек. розвитку, реалізації певних програм. 4. бюджет є законом. Особливостями бюджетних відносин в Україні є те, що бюджет є над законом і всі інші закони діюьб в межах бюджету. Саме бюджет змінює інші законодавчі акти. Щорічно до ЗУ «Про бюджет» вносяться зміни про оподаткування, про систему соціального страхування, режиму інвестування. 5. Бюджет визначає пріорітети розвитку фінансової системи і через нього регламентуються фінансова політика уряду. 6. бюджет є також і політичною категорією. 7. витрати бюджету є свідченням тих функцій, які бере на себе держава. Бюджет в основному відображає вторинний перерозподіл, тобто після первинного розподілу ВВП на його основі здійснюється вторинний перерозподіл за рахунок податків і надання за рахунок бюджету громадянам суспільних благ і послуг. Бюджет, будучи складним і багатоманітним явищем, повинен розглядатися з декількох сторін, я к централізований фонд фінансових ресурсів, як фінансовий план держави. Економічна категорія бюджет виражає взаємозв’язов, що виникає між державою та іншими учасниками суспільного виробництва в процесі розподілу та перерозподілу вартості ВВП шляхом створення централізованих та децентралізованих фондів фінансових ресурсів і їх використання на цілі розширеного вітдворення та підвищення рівня життя суспільства.

  1. Перспективи та напрямки реформування пенсійної системи в Україні.

Пріоритетним завданням державної складової пенсійної має лишатися впровадження її другого, накопичувального, рівня.

Так, у найближчі два роки слід:

 повністю впровадити систему персоніфікованого обліку страхових внесків та розгорнути систему автоматичного звітування щодо стану персоніфікованих рахунків застрахованих осіб;

 провести тендери та укласти договори з компаніями з управління активами, банком-зберігачем та аудитором (аудиторами) Накопичувального фонду.

 розробити та прийняти підзаконні нормативні акти, необхідні для функціонування такої системи.

Виділимо також ключові напрямки, за якими має розвиватись недержавна система пенсійного забезпечення

Вдосконалення системи податкового стимулювання розвитку недержавного пенсійного забезпечення. А саме:

 Припинити стягнення ПДВ з такої послуги, як адміністрування пенсійних фондів. Така практика податкових органів зменшує привабливість НПФ для вкладників-фізичних осіб, адже платником ПДВ в кінцевому підсумку стає фізична особа – учасник НПФ.

 Вдосконалити механізм надання пільги по сплаті податку з доходів фізичних осіб через систему податкового кредиту. На сьогоднішній день, більшості вкладників НПФ відмовляють у наданні такої пільги, посилаючись на роз’яснення податкової адміністрації.

Створення рівноправного конкурентного середовища для основних гравців ринку недержавного пенсійного забезпечення  НПФ та страховиків. Для цього при прийнятті рішення про допущення страхових компаній до здійснення накопичень та виплати пенсій на визначений термін слід передбачити, аби й на страховиків розповсюджувались ті умови та обмеження, що існують для НПФ:

 відділення пенсійних активів від активів страхової організації;

 аналогічні обмеження на інвестування пенсійних активів та на диверсифікацію пенсійних активів;

 аналогічні вимоги щодо персоніфікації пенсійних внесків та інвестиційного доходу тощо.

У найближчій перспективі слід також остаточно розв’язати проблему із рейтингуванням фінансових установ та цінних паперів. Відповідно до законодавчих нововведень, страхові компанії зобов’язані розміщувати грошові кошти страхових резервів, а НПФ  усі активи, тільки в банках, які мають рейтинг за національною шкалою. Слід також активізувати інформаційну компанію по роз’ясненню населенню перспектив розвитку пенсійної системи та місця у ній недержавного пенсійного забезпечення.