Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Темы и вопросы к гос.экзамену.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
447.49 Кб
Скачать

Тема 51 Поняття та види спадкування

Поняття спадкування. Види спадкування. Склад спадку. Права та обов’язки осіб, що не входять до складу спадкоємців. Відкриття спадку, місце відкриття спадку. Право на спадкування. Усунення від права на спадкування. Спадкування окремих видів майна. Поняття заповіту. Поняття та право заповідача на заповідальний відказ. Право заповідача покласти на спадкоємців певних обов’язків. Право на обов’язкову частку у спадку. Заповіт подружжя. Порядок та умови спадкування за законом.

Тема 52 Порядок та умови прийняття спадщини

Поняття спадку. Права спадкоємців за законом або заповітом на прийняття спадку або відмову від спадку. Порядок прийняття спадщини особою, що проживала зі спадкодавцем на момент відкриття спадку. Порядок спадкування малолітніми, неповнолітніми, недієздатними особами та особами, дієздатність яких обмежена. Час, з якого спадкоємець набуває права власності на спадкове майно. Порядок подачі заяви про прийняття спадщини. Строки для прийняття спадщини. Прийняття заповідального відказу. Наслідки пропуску строку, що встановлений для прийняття спадщини.

Тема 53 Виконання заповіту

Право заповідача на призначення виконавця заповіту. Право спадкоємців на призначення виконавця заповіту. Порядок та умови призначення виконавця заповіту нотаріусом. Обов’язковість згоди особи на призначення її в якості виконавця заповіту. Повноваження виконавця заповіту. Право виконавця заповіту на отримання оплати за виконання заповіту. Визначення розміру оплати послуг виконавця заповіту. Порядок здійснення контролю за виконанням заповіту. Особи, що здійснюють такий контроль. Право на оскарження дій виконавця заповіту. Строк дії повноважень виконавця заповіту. Право та порядок відмови від виконання обов’язків виконавця заповіту.

Тема 54 Оформлення права на спадщину

Право спадкоємця на отримання свідоцтва про право на спадщину. Порядок отримання свідоцтва про право на спадщину. Особи, що мають право на отримання такого документу. Строк видачі свідоцтва про право на спадщину. Державна реєстрація права на спадщину. Порядок набуття права власності на нерухоме спадкове майно. Порядок внесення змін у свідоцтво про право на спадок. Порядок та умови визнання недійсним свідоцтва про право на спадок.

Порядок складання заповіту та вимоги, що ставляться до форми заповіту. Хто має права підписувати заповіт. Заборона вимоги документів від заповідача, що не передбачені законодавством. Обов’язковість перевірки змісту заповіту у випадку, якщо заповіт не є секретним. Порядок посвідчення секретного заповіту. Питання, що повинен перевірити нотаріус. Обов’язок нотаріуса у певних випадках пояснити заповідачеві зміст чинного законодавства з питань спадкування. Порядок посвідчення підпису заповідача на заповіті. Порядок реєстрації заповітів. Порядок внесення змін до заповіту або скасування заповіту. Зберігання заповітів.

2.2. Господарське право

Тема 1 Загальна характеристика господарського права. Господарські правовідносини. Господарське законодавство

Предмет та метод господарсько-правового регулювання. Господарська діяльність як об’єкт регулювання господарського права: поняття, особливості, види. Публічно-правові та приватно-правові засади в регулюванні господарської діяльності. Поняття правового господарського порядку. Загальні принципи господарювання.

Загальне поняття та особливості господарських відносин, що виникають при організації та безпосередньому здійсненні господарської діяльності. Класифікація господарських відносин. Господарсько-виробничі відносини. Організаційно-господарські відносини: поняття, суб’єкти, зміст. Внутрішньогосподарські відносини: поняття, суб’єкти, зміст.

Поняття й ознаки господарського законодавства. Співвідношення господарського права та господарського законодавства. Види нормативних актів господарського законодавства за юридичною силою. Система господарського законодавства. Господарський кодекс України як результат кодифікації господарського законодавства.