Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Темы и вопросы к гос.экзамену.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
447.49 Кб
Скачать

Тема 27 Злочини проти громадської безпеки

Поняття громадської безпеки, загальна характеристика та види злочинів, передбачених IX розділом Особливої частини Кримінального ко­дексу України. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки цих злочинів.

Створення злочинної організації: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єкт злочину. Об’єктивна сторона. Види діянь. Момент закінчення злочину .Суб’єктивна сторона створення злочинної організації. Вік, з якого настає кримінальна відповідальність за цей зло* чин. Умови звільнення від кримінальної відповідальності та особи, що підлягають звільненню від кримінальної відповідальності за створення злочинної організації.

Сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єк­тивна сторона. Види діянь. Момент закінчення злочину. Відмінність від співучасті. Особливості суб’єкта цього злочину. Кваліфікуючі ознаки.

Бандитизм: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона. Види діянь. Момент початку та закінчення цього злочину, Суб’єктивна сторона та суб’єкт бандитизму.

Створення терористичної групи чи терористичної організації. Умо­ви звільнення від кримінальної відповідальності за вказані злочини.

Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних фо­рмувань: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Поняття воєнізованих формувань. Види діянь. Момент закінчення злочину. Су­б’єктивна сторона. Суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки цього злочину. Умови звільнення від кримінальної відповідальності за цією статтею.

Терористичний акт, характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Поняття терористичного акту. Види об’єктів злочину. Характери­стика дій. Наслідки злочину. Суб’єктивна сторона зазначеного злочину. Кваліфікуючі ознаки. Відмежування від диверсії та бандитизму.

Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності: характеристика об’єктив­них та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона злочину. Момент його закінчення. Завідомість як ознака злочину. Відмежування від злочинів проти власності. Кваліфікуючі ознаки.

Напад на об’єкти, на яких є предмети, що становлять підвищену не­безпеку для оточення: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Момент закінчення злочину. Суб’єктивна сторона злочину. Мета як обов’язкова ознака суб’єктивної сторони. Суб’єкт цього злочину.

Викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим станови­щем: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет зло­чину. Об’єктивна сторона. Види діянь. Кваліфікуючі ознаки. Відмежу­вання від інших злочинів.

Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибухо­вими речовинами: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Об’єктивна сторона та види діянь. Момент початку і закінчення Злочину. Умови звільнення від кримінальної відповідальнос­ті за цей злочин.

Недбале зберігання вогнепальної зброї або бойових припасів: хара­ктеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єкт і предмет злочи­ну. Об’єктивна сторона. Значення наслідків для кваліфікації. Суб’єктивна сторона та суб’єкт злочину.

Незаконне поводження з радіоактивними матеріалами: характерис­тика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочину. Об’єктивна сторона. Види діянь. Значення наслідків для кваліфікації. Суб’єктивна сторона злочину.

Погроза вчинити викрадення або використати радіоактивні матеріа­ли: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Предмет злочи­ну. Об’єктивна сторона цього злочину, момент його закінчення. Суб’єктивна сторона та суб’єкт злочину.

Порушення правил поводження з вибуховими, легкозаймистими та їдкими речовинами або радіоактивними матеріалами: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єкти злочину. Предмет злочину, об’єктивна сторона. Види порушень та їх наслідки. Суб’єктивна сторо­на. Кваліфікуючі ознаки.

Незаконне ввезення на територію України відходів і вторинної сировини: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Пред­мет злочину. Об’єктивна сторона. Суб’єкт цього злочину. Кваліфіку­ючі ознаки.

Незаконне перевезення на повітряному судні вибухових або легко­займистих речовин: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єкт та предмет. Кваліфікуючі ознаки злочину.

Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки: характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак. Об’єктивна сторона злочину, об’єктивна сторона. Наслідки злочину та їх значення для ква­ліфікації. Поняття та розміри майнової шкоди. Відмежування цього зло­чину від злочинів проти власності.