Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Темы и вопросы к гос.экзамену.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
447.49 Кб
Скачать

Донецький університет економіки та права

ПОГОДЖЕНО

Перший проректор з навчальної роботи

к.е.н., доцент

____________ Т.С. Жорняк

_______________________р.

ЗАТВЕРДЖУЮ

В.о. ректора

д.е.н., доцент

____________ А. Я. Берсуцький

_______________________р.

Програма

державної атестації бакалаврів

Галузі знань 0304 «Право»

за напрямом підготовки 6.030401 «Правознавство»

(комплексний екзамен)

РоЗРОБЛЕНО

Коростей В.І., к.ю.н., доц.

Титов А.М., к.ю.н., доц.

Асєєва Н.В., ст. викл.

РОЗГЛЯНУТО

Протокол засідання

Ради Інституту права

№___від_________

В.о. директора

Інституту права

________________

____________р

Донецьк – 2012

1. Пояснювана записка

Метою державної атестації є встановлення фактичної відповідності рівня освітньо-професійної підготовки випускників вимогам освітьо-кваліфікаційної характеристики та освітньо-професійної програми.

Відповідно до ОКХ, ОПП, навчальних планів, навчальних програм та Положення про систему державної атестації, затвердженого наказом № 222 від 24.1.08 р., державна атестація випускників освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» та присвоєння їм кваліфікації «бакалавр з права» здійснюється Державною екзаменаційною комісією за результатами письмового комплексного екзамену за спеціальністю.

Метою поведення письмового державного екзамену за спеціальністю є комплексна оцінка теоретичних знань та практичних навичок студентів, умінь роз’язувати типові завдання діяльності в процесі здійснення виробничих функцій.

До комплексного екзамену включаються основні питання з трьох навчальних дисциплін професійної підготовки бакалаврів: «Цивільне право», «Господарське право», «Кримінальне право».

2. Основні питання з навчальних дисциплін, що включені до комплексного екзамену

2.1. Цивільне право

Тема 1 Цивільне право як наука, навчальна дисципліна та галузь права

Поняття, предмет та метод цивільного права. Система цивільного права та цивільного законодавства. Звичай. Аналогія.

Тема 2 Підстави виникнення цивільних прав та обов’язків. захист цивільних прав і інтересів

Підстави виникнення цивільних прав і обов’язків. Здійснення цивільних прав, межі здійснення цивільних прав. виконання цивільних обов’язків. Захист цивільних прав та інтересів. Здійснення права на захист. Відшкодування збитків та інші засоби відшкодування майнової шкоди. Відшкодування моральної шкоди.

Тема 3 Фізична особа як суб’єкт цивільного права

Поняття фізичної особи. цивільна правоздатність. Поняття та види цивільної дієздатності. Цивільна відповідальність неповнолітніх. Місце проживання фізичної особи.

Тема 4 Обмеження дієздатності фізичної особи. Визнання фізичної особи

Підстави та умови обмеження дієздатності фізичної особи. Підстави та умови визнання особи недієздатною. Правові наслідки визнання особи обмежено дієздатною та недієздатною. Поновлення дієздатності фізичної особи.

Тема 5 Визнання особи безвісно відсутньою або об’ява її померлою

Підстави визнання особи безвісно відсутньою. Опіка над майном фізичної особи, що визнана безвісно відсутньою. Скасування рішення суду про визнання фізичної особи безвісно відсутньою. Об’ява особи померлою. Правові наслідки об’яви фізичної особи померлою. Правові наслідки з’явлення фізичної особи, яку об’явлено померлою.

Тема 6 Фізична особа-підприємець

право фізичної особи на здійснення підприємницької діяльності. застосування до підприємницької діяльності фізичних осіб нормативно-правових актів, що регулюють підприємницьку діяльність юридичної особи. цивільно-правова відповідальність фізичної особи-підприємця. банкрутство фізичної особи-підприємця. управління майном, яке використовується в підприємницькій діяльності, органом опіки та піклування.

Тема 7 Опіка та піклування

Поняття та завдання опіки та піклування. підстави встановлення опіки та піклування. Порядок встановлення опіки та піклування. Права та обов’язки опікуна або піклувальника. Фізична особа, яка не може бути опікуном або піклувальником. Опіка над майном. Припинення опіки та піклування. Оскарження дій опікуна, рішень органу опіки та піклування.

Тема 8 Поняття та ознаки юридичної особи

Види юридичних осіб. Організаційно-правові форми юридичних осіб. Порядок створення юридичної особи. Правосуб’єктність юридичної особи. Правове положення філіалу та представництва. Припинення юридичної особи. Реорганізація юридичної особи. Державна реєстрація юридичної особи.

Тема 9 Підприємницькі товариства. види господарських товариств

Поняття та види господарських товариств. Учасники господарського товариства. Майно товариства. права учасників товариства. Обов’язки учасників господарського товариства.

Тема 10 Види господарських товариств

Поняття повного товариства. Управління повним товариством. Припинення повного товариства. Поняття та установчі документи командитного товариства. Поняття та учасники товариства з обмеженою відповідальністю. Договір про створення тов. Управління тов. припинення тов. поняття, створення та статут акціонерного товариства. загальні збори ат. Поняття виробничого кооперативу.

Тема 11 Об’єкти цивільних прав

Поняття та види об’єктів цивільних прав. Оборотоздатність об’єктів цивільних прав. Немайнові блага. Цінні папери як об’єкти цивільних прав. Поняття речей та майна в цивільному праві. Рухомі та нерухомі речі. Подільні та неподільні, головні та приналежні складні речі, валютні цінності. Гроші як об’єкт цивільного права. Валютні цінності.

Тема 12 Загальні положення про правочини. правові наслідки невиконання сторонами вимог закону при укладенні правочину

Поняття та види правочинів. Умови дійсності правочину. Форми правочину. Державна реєстрація правочину. Місце здійснення правочину. Тлумачення правочину. Відмова від правочину.

Недійсність правочину та правові наслідки недійсності правочину чи його частини. Правові наслідки недотримання форми правочину фізичною особою за межами її дієздатності. Правові наслідки укладення правочину під впливом насильства, помилки, брехні, важких обставин. Правові наслідки фіктивного та удаваного правочину.

Тема 13 Представництво

Поняття та підстави представництва. Повноваження представника. Види представництва. Доручення, його форма та термін дії. Комерційне представництво.

Тема 14 Визначення й обчислення строків

Поняття строку та терміну. Визначення строку та терміну. Початок перебігу строку та терміну. Закінчення терміну. Порядок здійснення дій в останній день терміну.

Тема 15 Позовна давність

Поняття позовної давності. види позовної давності. Зміна терміну позовної давності. Закінчення терміну позовної давності. Призупинення позовної давності. Перерва позовної давності. Перебіг позовної давності у випадку залишення позову без розгляду. Наслідки збігу позовної давності. Вимоги, на які позовна давність не поширюється.

Тема 16 Загальні положення про особисті немайнові права фізичної особи

Поняття особистих немайнових прав. Види немайнових прав. Захист немайнових прав. Поновлення немайнових прав.

Тема 17 Особисті немайнові права, що забезпечують природне існування фізичної особи

Право на життя. право на охорону здоров’я. Право на свободу. Право на особисту недоторканність. Право на сім’ю, опіку та піклування.

Тема 18 Особисті немайнові права, що забезпечують соціальне існування фізичної особи

Право на ім’я, його зміну та використання. Право на повагу до особистості. Право на недоторканність ділової репутації. Право на інформацію. Інші особисті права. Захист інтересів фізичної особи. Право на місце проживання.

Тема 19 Право власності

Поняття та зміст права власності. Здійснення права власності. Ризик загибелі або пошкодження майна. Форми права власності. Виникнення та припинення права власності.

Тема 20 Право власності на землю та житло

Зміст права власності на землю. Суб’єкти права власності на землю. Припинення права власності на землю.

Зміст права власності на житло. Об’єкт права власності. Права житлово-будівельного кооперативу.

Тема 21 Речові права на чуже майно

Види речових прав на чуже майно. Захист речових прав на чуже майно. Право володіння чужим майном. Право користування чужим майном. Право користування чужою земельною ділянкою.

Тема 22 Право інтелектуальної власності

Поняття права інтелектуальної власності. Суб’єкти та об’єкти права інтелектуальної власності. Види права інтелектуальної власності.

Тема 23 Поняття та сторони в зобов’язанні

Поняття та зміст зобов’язання. Сторони в зобов’язанні. Підстави заміни кредитора, неможливість заміни кредитора. Правові наслідки заміни сторони в зобов’язанні. Відмова від зобов’язання.

Тема 24 Виконання зобов’язання

Загальні умови виконання зобов’язання. Належне виконання зобов’язання. Місце виконання зобов’язання. Солідарне зобов’язання. Виконання альтернативного зобов’язання.

Тема 25 Забезпечення виконання зобов’язання

Види забезпечення виконання зобов’язань. Загальні умови забезпечення виконання зобов’язань. Неустойка. Гарантія. Порука. Завдаток. Застава. Утримання.

Тема 26 Припинення зобов’язань. Відповідальність за порушення умов зобов’язання

Підстави припинення зобов’язань. Припинення зобов’язань виконанням, передачею відступного заліку, пробаченням боргу, припиненням юридичної особи та ін. Відповідальність сторін.

Тема 27 Цивільно-правовий договір

Поняття та види договору. Зміст договору. умови договору та їх види. Тлумачення договору.

Тема 28 Порядок укладання, зміни та розірвання договору

Права та обов’язки сторін за договором. Відповідальність сторін. Припинення договору. Форма зміни або припинення договору.

Тема 29 Зміст договору

Порядок укладання договору. Форма договору. Розв’язання переддоговірних спорів.

Тема 30 Договір купівлі-продажу

Поняття й ознаки договору закупівлі-продажу. Сторони і форма договору. Зміст договору. Права та обов’язки сторін за договором купівлі-продажу. Відповідальність сторін за порушення умов договору закупівлі-продажу. Страхування товару. Зберігання товару.

Тема 31 Договір роздрібної купівлі-продажу

Сутність і особливість роздрібної купівлі-продажу. Зміст договору. Порядок складання договору. Права та обов’язки сторін за договором роздрібної купівлі-продажу. Права споживача у випадку придбання товарів неналежної якості. Права споживача на обмін товару неналежної якості. Договір закупівлі-продажу житлового будинку і приватизованої квартири.

Тема 32 Договір дарування

Сутність, ознаки і зміст договору дарування. Порядок складання договору дарування. Наслідки договору дарування.

Тема 33 Рента

Поняття договору ренти. Форма та сторони договору. Забезпечення договору. Термін виплати ренти. Права та обов’язки сторін. Ризик випадкової загибелі або пошкодження майна, що передано під виплату ренти.

Тема 34 Договір довічного утримання

Поняття й умови договору довічного утримування. Підстави договору довічного утримування. Порядок укладання договору довічного утримання.

Порядок припинення договору довічного утримання. Заміна сторони в договорі. Забезпечення виконання договору.

Тема 35 Договір найму (оренди)

Сутність, ознаки й сторони договору оренди. Зміст договору оренди. Порядок складання договору оренди. Права та обов’язки сторін за договором оренди. Відповідальність за порушення умов оренди майна. Підстави припинення договору оренди майна. Поліпшення наймачем речі, що передана в найм. Позовна давність, що застосовується до договору найму (оренди). Переважні права наймача.

Тема 36 Прокат

Поняття та предмет договору прокату. Зміст договору. Строки в договорі. Форма договору. Права та обов’язки сторін в договорі. Особливості договору.

Тема 37 Найм будівлі або іншої капітальної споруди

Поняття та форма договору. Державна реєстрація договору. Зміст договору. Строки в договорі. Плата за користування.

Тема 38 Найм транспортного засобу

Поняття, предмет та сторони в договорі. Форма договору. Страхування транспортного засобу. Правові наслідки заподіяння шкоди іншій особі у зв’язку з використанням транспортного засобу.

Тема 39 Договір лізингу

Поняття та предмет договору лізингу. Сторони в договорі. Права та обов’язки сторін. Відповідальність сторін за договором лізингу. Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження предмета договору.