Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Темы и вопросы к гос.экзамену.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
447.49 Кб
Скачать

Тема 10 Правові засади захисту економічної конкуренції в економіці України

Поняття та види правопорушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Індивідуальні порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Групові порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Дискримінація підприємців органами влади та управління.

Організаційно-правові засоби попередження й боротьби з порушеннями законодавства про захист економічної конкуренції.

Майнова відповідальність за порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Антимонопольні органи та їх компетенція.

Тема 11 Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності

Поняття, види зовнішньоекономічної діяльності. Право суб’єктів господарювання на зовнішньоекономічну діяльність.

Система державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Ліцензування і квотування зовнішньоекономічних операцій.

Поняття, зміст та облік (реєстрація) зовнішньоекономічних договорів (контрактів). Форма зовнішньоекономічних договорів. Застосовуване до зовнішньоекономічних договорів право.

Правовий режим іноземних інвестицій. Правовий режим спеціальних (вільних) економічних зон.

Тема 12 Правові основи банківської діяльності та кредитно-розрахункових відносин

Фінансова діяльність суб’єктів господарювання та її види. Банківська система України. Поняття та функції банківської установи. Правовий статус Національного банку України.

Види та організаційно-правові форми комерційних банків. Державні банки. Кооперативні банки. Особливості створення та державної реєстрації комерційних банків. Види банківських операцій.

Поняття розрахункових правовідносин та їх учасники. Порядок відкриття та обслуговування банківського рахунку. Засоби та форми розрахунків. Правова регламентація готівкових розрахунків. Принципи безготівкових розрахунків. Розрахунки з використанням платіжного доручення, платіжної вимоги, акредитиву.

Кредитні операції банків. Форми та види банківського кредиту. Принципи кредитування. Порядок одержання банківського кредиту. Права та обов’язки сторін за кредитним договором.

Тема 13 Правові основи біржової діяльності

Поняття, юридичні ознаки та види бірж.

Поняття, порядок створення, функції, компетенція товарної біржі. Біржові угоди: поняття, види, порядок укладання. Правила біржової торгівлі.

Поняття, організаційно-правова форма, порядок створення та реєстрації фондової біржі. Установчі та внутрішні документи фондової біржі, їх зміст, порядок прийняття. Контроль за діяльністю фондової біржі з боку Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Особливості припинення діяльності фондової біржі.

Тема 14 Правові основи безпеки господарської діяльності

Поняття національної економічної безпеки. Реальні та потенційні загрози національній економічній безпеці у зовнішньо та внутрішньоекономічній сферах. Протекціонізм та лібералізм у державному регулюванні зовнішньоекономічної діяльності. Правове регулювання антидемпінгових процедур.

Ризик в господарській діяльності підприємства: поняття та види. Правові засоби попередження та зменшення ступеня ризикованості господарювання. Страхування та самострахування як засоби зниження ризикованості господарської діяльності.