Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Про колірні профілі.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
1.47 Mб
Скачать

2.3.6. Режими управління кольором

Реакція програми на профілі зображення (або їх відсутність) залежить від установок розділу Color Management Policies (Стратегія управління кольором) діалогового вікна Color Settings (Настройка квітів)показаного на мал. 2.12. Цей одноманітно влаштований розділ складається з трьох списків, які призначені для визначення реакції програми на профілі RGB, CMYK і Cray. Кожен з .піськов (див. мал. 2.17) включає пункти:

Off (Відсутній). Вибір цього пункту спричиняє за собою часткове відключення можливостей системи управління кольором. Робота в цьому режимі відтворює умови, в яких знаходилися користувачі перших версій редактора (четвертою і раніших).

Preserve Embedded Profiles (Зберегти вбудований профіль). Вміст пункту в точності відповідає його назві. При роботі в цьому режимі зберігається вбудований в зображення профіль. Це кращий вибір за ситуації, коли доводиться редагувати безліч зображень, отриманих з різних джерел.

Convert to Working Space (Конвертувати в робочий простір). У цьому режимі редактор примусово переводить зображення з внутрішніх просторів в робочий простір, встановлений в програмі. Робота в цьому режимі характерна для п'ятої версії Photoshop.

Мал. 2.17. Розділ діалогового вікна Color Settings призначений для вибору режимів обробки профілів зображень

Розглянемо ці режими детальніше.

При роботі в режимі, який в редакторові названий Off відкидається інформація про упроваджений профіль зображення, і воно обробляється як нетегированноє. Це універсальне правило знає тільки одне виключення. Якщо упроваджений профіль співпаде з профілем поточного робочого простору, то такий оригінал розглядатиметься як зображення, що існує у власному просторі, властивості якого відповідають робочому. Це розділення не порожня схоластика, воно має важливі практичні наслідки.

Якщо змінити поточний робочий простір (нагадаємо, що для цього служить діалогове вікно Color Settings ), то всі зображення без упровадженого профілю змінять свій вигляд в повній відповідності з новими установками. Зображення із співпадаючим профілем залишаться без змін. Програма поводитиметься з ними як із зображеннями, заданими у власному робочому просторі документа.

Розглянемо детальніше властивості режиму Preserve Embedded Profiles (Зберегти вбудований профіль). Після його вибору робочі простори зображень фіксуються. Це означає, що кожне зображення існує в тому робочому просторі, в якому воно створене. Список робочих просторів в діалоговому вікні Color Settings стає номінальним. Перерахуємо найважливіші наслідки, які спричиняє за собою вибір цього режиму.

Якщо відкривається документ з упровадженим профілем, то Photoshop використовує його як простір документа, причому воно не зобов'язане співпадати з поточним робочим простором. Всі операції по редагуванню зображення виконуються в просторі документа. При збереженні документа його профіль «імплантується» до складу графічного файлу. Якщо профіль зображення відрізняється від поточного робочого простору, то при відкритті видається попереджувальне повідомлення про невідповідність просторів (див. мал. 2.18). Щоб визначити реакцію користувача на цю подію, вікно містить три радіокнопки. Їх докладний опис приводиться в кінці цього розділу.

Якщо відкривається зображення, що не має упровадженого профілю, то редактор збереже цю ситуацію на весь сеанс редагування і після збереження внесених змін. Щоб пов'язати профіль з таким оригіналом, слід виконати спеціальну команду або активізувати опцію Embed Profile (Упровадити профіль) у діалоговому вікні збереження файлу.

При створенні нового документа Photoshop пов'язує з ним профіль поточного робочого простору і зберігає його разом з графічними даними. Зміни робочого простору, зроблені протягом сеансу роботи, не впливають на документ, який залишається в своєму просторі документа.

Якщо для обміну графічною інформацією між двома зображеннями з різними просторами використовується буфер, то програма збереже колір пікселів, але їх координати в графічному файлі можуть змінитися. Це твердження залишається справедливим для зображень в системах RGB, CMYK і Grayscale.

Мал. 2.18. Діалогове вікно з попередженням про неспівпадання профілю документа і поточного профілю програми

Режим Preserve Embedded Profiles - це кращий вибір в більшості проектних -нтуаций і для більшості категорій користувачів.

Вибір режиму Convert to Working Space (Конвертувати в робочий простір) примушує програму перетворювати зображення з їх робочих просторів в поточний простір, встановлений в програмі за умовчанням. В більшості випадків таке рішення представляється таким, що дуже зобов'язує, його зазвичай вибирають користувачі, звиклі до техніки роботи з кольором в п'ятій версії програми. Розглянемо особливості цього режиму.

Якщо відкривається документ з упровадженим профілем, відмінним від робочого простору редактора, то Photoshop перетворить зображення в простір, вибраний в програмі. Після цього зображення обробляється як тегированноє, зі всіма витікаючими з цього наслідками.

Якщо відкривається документ без профілю, то робочий простір редактора стає простором документа. При збереженні зображення опція впровадження профілю за умовчанням відключена. Щоб змінити це рішення, досить активізувати перемикач ICC Profile в діалоговому вікні збереження.

Новий документ, що створюється в редакторові, отримує профіль робочого простору, встановленого в програмі. Якщо змінити робочий простір, то буде збережений профіль, вибраний раніше. При збереженні документа профіль упроваджується в графічний файл.

Режим Preserve Embedded Profiles доцільно застосовувати в тих випадках, коли потрібно обробити велике число зображень, визначених в одному колірному просторі, - CMYK, RGB або Grayscale.

При відкритті документа з профілем, що відрізняється від поточного, програма виводить на екран діалогове вікно (див. мал. 2.18) з попередженням про виявлену невідповідність і пропонує користувачеві визначити свою реакцію на цю подію. Розглянемо можливі варіанти дій.

Use embedded profile (instead of the working space). Вибір цієї кнопки означає команду на збереження упроваджений в зображення профіль. Він використовується для відображення оригіналу або як початковий профіль в будь-якому колірному перетворенні, що виконується в програмі.

Convert document's colors to the working space. Виконує перетворення квітів з початкового простору документа в робочий простір програми.

Discard the embedded profile (don't color management) . Відкидає інформацію про профіль. В цьому випадку зображення обробляється програмою як нетегированноє. Числові значення кольору залишаються без змін, а на екрані комп'ютера вони представляються відповідно до поточного профілю редактора.