Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Про колірні профілі.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
1.47 Mб
Скачать

2.3.3. Робочий простір rgb

Вибір відповідного робочого простору - це одна з найважливіших умов успішного редагування кольорового зображення. Ідеальний колірний простір повинен бути нейтральним, рівномірним і мати достатньо широкий колірний обхват.

Властивість нейтральності означає, що рівні значення координат Red, Green і Blue повинні в результаті породжувати відтінки сірого кольору у всьому діапазоні тонів - від найсвітліших областей до найтемніших.

Мал. 2.13. Приклад нейтрального колірного простору. Якщо простір володіє цією властивістю, то однакові значення координат дають відтінки сірого кольору у всьому тоновому діапазоні

Властивість рівномірності простору (якщо гранично точно, то рівномірності перцепції) означає, що перебудова тонів в певному діапазоні спричиняє за собою передбачені результати, які легко піддаються візуальній оцінці. Щоб не приводити обширних витягань з теорії кольору, проілюструємо цю властивість протилежним прикладом. Колірні простори багатьох сканерів і моніторів не володіють властивістю рівномірності. Це, зокрема, означає, що рівномірні зміни тонового балансу за допомогою інструментів Curves (Криві) або Levels (Рівні) нелінійно впливають на зображення. Їх дія сильніше позначається на одних ділянках тонового діапазону і слабкіше на інших. 3 результаті стандартні операції, що коректують, можуть стати причиною появи паразитних відтінків.

Ситуація з колірним обхватом здається, на перший погляд, абсолютно ясною. Представляється цілком виправданим вибір простору з максимально широким колірним обхватом, щоб гарантувати представлення всіх наявних квітів і відтінків. Насправді ця теза помилкова. Колірний обхват робочого простору - це завжди компроміс між збереженням квітів і постерізацией. Досвідчені ретушери знають, що застосування інструментів колірної і тонової корекції обідняє тоновий діапазон зображення. Якщо до обробки гістограма оригіналу була безперервною кривою, то після застосування засобів, що коректують, вона може містити пропуски, що сигналізують про втрачені тони. У просторі з невеликим колірним обхватом два близькі тонові значення, наприклад 56 і 58, будуть представлені безперервним тоновим переходом. Якщо колірний обхват великий, то різниця в представленні цих тонів може стати помітною для спостерігача. Розтягування тонового діапазону в просторі з великим колірним обхватом може привести до появи сходинок в безперервних колірних переходах і градієнтах.

Для прикладу обговоримо різницю між колірними обхватами трьох просторів -apple RGB, Adobe RGB і Kodak Prophoto RGB (див. мал. 2.14).

Найвужчим обхватом володіє простір Apple RGB. Воно навіть не в змозі представити всі кольори системи CMYK. Через свій невеликий розмір це простір у меншій мірі уразливо для таких графічних дефектів, як сегментація квітів і постерізация.

Для більшості звичайних застосувань кращим вибором з трьох перерахованих просторів буде Adobe RGB. Його розміри покривають колірний обхват чотириколірного друку, можливості цього простору досить для адекватного представлення кольорових оригіналів на позитивній і негативній плівці. Колірні простори більшої частини RGB-устройств покриваються цим простором. Зображення з глибиною кольору 24 або 8 битий на канал представляються в нім без помітної постерізациі і сегментацій квітів. Єдиним помітним недоліком Adobe RGB є те, що воно дуже сильно заходить в область зелених тонів. Це означає, що воно марно витрачає певний діапазон числових значень на кольори, які не можуть бути відскановані або зняті жодним існуючим пристроєм.

Найбільшими розмірами володіє простір Kodak Prophoto RGB. Його обхват настільки великий, що в деяких своїх областях виходить за межі помітних людиною квітів. Цей простір доцільно застосовувати для зберігання інформації про зображення, оцифровані з глибиною кольору 48 битий. Звичайне 24-бітове зображення в цьому просторі матиме помітні дефекти у вигляді сходинок і постеризованих областей. Якщо глибина кольору RGB-изображения рівна 24 бітам, то на кожен канал доводиться рівно по 8 битий. Таку величину досить для уявлення 256 відтінків або тонових градацій. Якщо відобразити цю порівняно невелику кількість тонів на велику в абсолютному вимірюванні хроматичну відстань, то різниця між сусідніми тонами буде достатньо велика і візуально помітна.

Мал. 2.14. Колірні обхвати трьох типів просторів RGB. Сірий фон на малюнку позначає весь діапазон помітних квітів

Розгляд особливостей трьох просторів дозволяє зробити вивід, що для звичайної роботи по ретуші і колірній корекції зображення з глибиною кольору 24 біта краще всього підійде Adobe RGB. Простір Apple RGB дуже мало, а Kodak Prophoto RGB дуже велике для більшої частини проектних ситуацій.

Розглянемо властивості ще декількох просторів, які широко використовуються дизайнерами і ретушерами.

srgb. Цей простір розроблений фірмами Hewlett-packard і Microsoft як зручний засіб представлення квітів якогось усередненого монітора. Воно виконувало функції простору за умовчанням в редакторові Photoshop 5. Зараз використовується для опису роботи сканерів і цифрових камер нижнього цінового рівня. Простір відрізняється вузьким колірним обхватом, який не покриває всіх квітів стандартного чотириколірного друку. Воно абсолютно не годиться для підготовки повнокольорових оригіналів для високоякісного друку. Оптимальною областю застосування цього простору є публікація зображень в мережі Інтернет.

Monitor RGB. Вибір цього простору спричиняє за собою використання програмою профілю монітора як поточний робочий профіль. В цьому випадку чисті RGB-данные зображення пересилаються безпосередньо на відеокарту і після перетворення відповідно до профілю монітора відображаються на екрані. Цей простір доцільно застосовувати для підготовки Web-графики. У додатках, які не підтримують системи управління кольором, зображення, підготовлені в цьому просторі, виглядатимуть приблизно так, як на робочому моніторі.

Colormatch RGB. Цей простір побудований на основі колись популярного в настільному видавництві монітора Radius Pressview. Воно володіє достатньо широким обхватом для підготовки високоякісних кольорових видань, але по своїх ключових характеристиках поступається Adobe RGB. Простір Color-match RGB має трохи менші розміри, чим Adobe RGB, і відрізняється деякою нерівномірністю властивостей перцепцій.

Велика частина практичних потреб дизайнера, художника або ретушера покривається перерахованими робочими просторами. Крім того, користувач має можливість створити власний робочий простір і завантажити новий простір, створений сторонніми розробниками. Підведемо короткі підсумки.

Для роботи з графікою низького дозволу, призначеною для публікації в мережі Інтернет, хорошим вибором буде робочий простір Monitor RGB. В даний час HTML-редакторы не підтримують системи управління кольором (це, принаймні, справедливо для лідерів-програм Dreamweaver і Golive), тому зображення виглядатиме приблизно однаково у складі сайту і на робочому екрані в програмі Photoshop. Цей простір абсолютно не годиться для підготовки кольорових друкарських видань.

Робочий простір Adobe RGB можна назвати універсальним. Воно буде хорошим вибором для підготовки Web-графики, підготовки кольорових друкарських публікацій, виконання складних робіт по ретуші, колірної корекції і створення якісних графічних архівів високого дозволу.

Простір Kodak Prophoto RGB призначений для зберігання і обробки зображень з високою глибиною кольору, де принципово важливо зберегти щонайменші тонові градації в найтемніших і світліших частинах діапазону. Такі оригінали можуть створювати найдосконаліші моделі сучасних планшетних сканерів і професійні барабанні сканери. Щоб уникнути проблем з сегментацією квітів і постерізацией областей, зображення повинне мати, принаймні, 48-бітову глибину кольору.