Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Додаток 1 - ДОВІДНИК.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
8.01 Mб
Скачать

Додаток 1

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАНЯ УКРАЇНИ

ДОВІДНИК СТУДЕНТА

КИЇВ 2012

Зміст

1.Вступне слово ректора…………………………………………………………

2.НУБіП України: історія становлення та розвитку ………………………

3.Університетські контакти…………………………………………………….

4.Структура університету………………………………………………………..

5. Організація навчального процесу в НУБіП України……………………

5.1. Європейська кредитно-трансферна система ……………………………

5.2. Основні види навчальних занять в університеті………………………

5.3. Розклад дзвінків………………………………………………………………

6.Фізичний та культурний розвиток студентів…………................................

6.1. Художні колективи і гуртки………………………………………………...

6.2. Музеї університету…………………………………………………………..

6.3. Спортивні секції………………………………………………………………

7. Громадські організації нуБіП України………..……………………………

7.1.Студентська організація …………………………………………………….

7.2. Об’єднаний Комітет Студентських рад гуртожитків ………………...

7.3.Первинна профспілкова організація студентів та аспірантів……

8. Студмістечко НУБіП України………………………………………………

8.1. Правила внутрішнього розпорядку у студентських гуртожитках НУБіП України…………………………………………………………………….

9.Соціальна підтримка та оздоровлення студентів…………………………

9.1. Бази відпочинку……………………………………………………………….

9.2.ВП НУБіП України «Санаторій-профілакторій»………………………

10. НВЦ закладів харчування…………………………………………………

11.Міжнародна діяльність НУБіП України…………………………………

12.Бібліотека НУБіП України…………………………………………………

Шановний першокурснику!

Ти не помилився, обравши для навчання один із найстаріших і найпрестижніших навчальних закладів країни аграрного профілю з висококваліфікованим колективом викладачів, молодих, оптимістичних, красивих та щасливих студентів, прекрасними традиціями та славним минулим. Відсьогодні Національний університет біоресурсів і природокористування України став для вас alma mater, де ви навчатиметеся за новітніми методиками, які відповідають світовим стандартам. Промайне час – і ви станете кваліфікованими спеціалістами, з новим баченням та сучасним підходом до виробництва сільськогосподарської продукції, де на перший план виходить її якість та безпека, охорона навколишнього середовища, використання відновлювальних джерел енергії.

Широкі міжнародні зв’язки університету створюють умови для стажування та навчання талановитих студентів у багатьох університетах США, країн Європи й Азії. Плідна співпраця з найпрестижнішими в аграрній сфері університетами світу забезпечила досить швидке реформування системи освіти в нашому університеті та її визнання.

Вікові надбання столиці нашої Держави - міста-красеня Києва, у галузях мистецтва, літератури, культури та науки - до ваших послуг. Є всі можливості розвивати свій талант любителям спорту, хорового, танцювального, музичного та театрального мистецтв.

Вітаємо першокурсників, які тільки-но починають свою дорогу до знань, на якій їх чекає захоплююче знайомство із скарбницями вічної мудрості та духовних надбань. Бажаємо скористатися наданим шансом для досягнення життєвої мети.

2. Нубіп україни: історія становлення та розвитку

Витоки Національного університету біоресурсів і природокористування України беруть свій початок із сільськогосподарського відділення й ветеринарного факультету Київського політехнічного інституту, відділення лісівництва Інституту сільського господарства і лісівництва в м. Маримонті (Польща).

Сільськогосподарське відділення Київського політехнічного інституту (відкрите 31 серпня 1898 р.) трансформувалось у 1918 р. у сільськогосподарський (агрономічний) факультет, а у 1922 р. – Київський сільськогосподарський інститут, який із 1923 р. став самостійним вищим навчальним закладом.

Першим деканом сільськогосподарського відділення став магістр сільського господарства, дійсний статський радник, заслужений професор і завідувач кафедри зоотехнії М.П. Чирвинський, здобутки якого увійшло у скарбницю вітчизняної науки. До речі, цей вчений у 1905 р. після відновлення автономії ВНЗ став першим виборним директором інституту.

Почесним членом і лектором сільськогосподарського відділення був заслужений професор імператорського Московського університету К.А. Тімірязєв.

Перший випуск учених-агрономів відбувся у 1903 р., а головою державної екзаменаційної комісії був відомий учений-хімік, почесний член популярного Київського товариства природодослідників Д.І.Менделєєв, який дав високу оцінку випускникам.

Зведення перших навчальних корпусів у Голосієво розпочалося в 1926-1929 рр. за проектами архітектора Д.М. Дяченка у стилі українського бароко (сучасні 1, 2, 4 корпуси), а закладка дендрологічного саду відбулася ще у 1923 р.

У 1926 р. КСГІ є одним із піонерів сільськогосподарської науки й агрономічної освіти в центральній частині України, і Народний Комісаріат Освіти, як засвідчують офіційні документи, планував розгорнути КСГІ в найширше і найповніше устатковану вищу сільськогосподарську школу УСРР – Всеукраїнську сільськогосподарську академію. Суб’єктивні та об’єктивні причини завадили створенню такої школи.

Відповідно до постанови РНК УСРР від 1930 р. «Про реорганізацію вузів і передачу їх у відання відповідних наркоматів» у першій половині 30-х роках ХХ ст. шляхом відділення від КСГІ було створено ряд самостійних інститутів.

У роки Великої Вітчизняної війни КСГІ знаходився в евакуації у м. Алма-Ата і функціонував у складі Казахського сільськогосподарського інституту.

У 1948 р. за високі досягнення в навчальній та науковій роботі, а також з нагоди свого 50-річчя, інститут був нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора.

Київський лісогосподарський інститут розпочинає свою історію із Інституту сільського господарства м. Маримонт (Польща, 1840 р.), до якого було приєднано Варшавську лісову школу, й реорганізовано в Інститут сільського господарства і лісівництва, згодом (1862 р.) переведено до м. Ново-Олександрії (нині - м. Пулави, Польща). Науковим керівником навчального закладу у 90-х рр. був відомий вчений-природодослідник професор В.В.Докучаєв. На початку першої світової війни (1914 р.) частину факультетів Ново-Олександрійського інституту сільського господарства і лісівництва включено до складу Харківського інституту сільського господарства і лісівництва (із 1921 р.), інша частина факультетів Ново-Олександрійського інституту стала базою для формування нинішнього Варшавського аграрного університету. У 1930 р. лісовий факультет Харківського СГІ перенесли до Києва й об’єднали із лісоінженерним факультетом Київського СГІ. Результатом злиття став Український лісотехнічний інститут, який у цьому ж році було реорганізовано у Київський лісогосподарський інститут.

У 1954 р. Київський сільськогосподарський і Київський лісогосподарський інститути були об’єднані в один навчальний заклад, який отримав назву «Ордена Трудового Червоного Прапора Українська сільськогосподарська академія» (УСГА).

У 50-х роках УСГА стала не лише одним з головних центрів підготовки кадрів для сільського господарства України, а й центром його наукового забезпечення. Протягом 1956-1962 рр. Українська сільськогосподарська академія входила до структури Української академії сільськогосподарських наук (УАСГН) як її навчальна частина. Слід зазначити, що цей період життя навчального закладу був одним із найпродуктивніших, оскільки існувала реальна можливість інтеграції освітянської й наукової діяльності, що дало змогу завоювати йому славу одного з найкращих вищих навчальних закладів колишнього СРСР. Це був прообраз великих навчально-наукових університетських центрів, які функціонують зараз у високорозвинених країнах світу.

Вольовим рішенням «верхів» через послідовне відстоювання Президією УАСГН стратегії розвитку сільського господарства в Україні, яка не збігалася з офіційною, Українську академію сільськогосподарських наук було ліквідовано, а науково-дослідні інститути перепідпорядковано Всесоюзній академії сільськогосподарських наук ім. Леніна (ВАСГНІЛ) та МСГ УРСР.

У 1957 р. до складу УСГА був приєднаний Київський ветеринарний інститут, який починав свою роботу як ветеринарний факультет Київського політехнічного інституту (1920 р.), а із 1921 р. функціонував уже як самостійний Київський ветеринарно-зоотехнічний інститут, із 1930 р. діє Київський ветеринарний інститут.

1960–80-ті роки увійшли в історію нашого навчального закладу як період розширення міжнародних зв'язків. У ці роки навчалися і закінчили академію понад дві тисячі іноземців, вихідців більше, як із 100 країн Азії, Європи, Африки, Індокитаю, Південної Америки. Ректоратом УСГА за дорученням союзного керівництва, за безпосередньою участю її викладачів та інших вузів, був організований сільськогосподарський інститут у Камбоджі (1985).

На всіх етапах розвитку університету розвивалась його наукова діяльність, виникли відомі світові наукові школи, які очолювали вчені непересічного характеру. Професорсько-викладацький склад провів значну роботу щодо вдосконалення форм і методів підготовки спеціалістів для сільського господарства і досліджень актуальних проблем господарювання в аграрному секторі України.

У 1982 р. при Українській сільськогосподарській академії була створена Вінницька філія, яка в 1991 р. стала самостійним інститутом (нині – Вінницький державний аграрний університет).

У 1989 р. академія вийшла переможцем у соціалістичному змаганні серед 108 ВНЗ аграрного профілю СРСР і була нагороджена перехідним Червоним прапором ЦК КПРС, Ради Міністрів СРСР, ЦК ВЦСПС та ЦК ВЛКСМ.

Із 1962 р. по 1992 р. навчальний заклад продовжив своє існування автономно як Українська сільськогосподарська академія з підпорядкуванням Міністерству сільського господарства УРСР, а згодом – СРСР.

Вивчення передового досвіду високорозвинутих країн світу у сфері вищої освіти, активна співпраця з провідними навчальними закладами аграрного профілю ряду держав, участь у реформуванні системи вищої освіти України в рамках Болонського процесу зумовили якісні зміни у структурі та функціонуванні навчального закладу, логічним наслідком чого стали зміни у його статусі та назві.

На базі Української сільськогосподарської академії у серпні 1992 р. створено Український державний аграрний університет, якому Постановою Верховної Ради України від 29 липня 1994 р. № 158 надано статус національного з наданням прав автономії та самоврядування. З цього часу він іменується як Національний аграрний університет і згідно з вищевказаною Постановою Верховної Ради України та Постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 1995 р.№ 387 перебуває у функціональному управлінні останнього.

До структури цього вищого навчального закладу увійшло немало навчально-наукових закладів та виробничих підрозділів на правах юридичних осіб, які пізніше були реорганізовані у відокремлені структури.

Із 1936 р. у складі університету знаходиться Боярська лісова дослідна станція, із 1957 р. – навчально-дослідне господарство «Ворзель», із 1966 р. – Агрономічна дослідна станція (Київська область), із 1972 р. – Великоснітинське навчально-дослідне господарство ім. О.В.Музиченка.

У 1996 р. Постановою Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1996 р. № 448 до складу Національного аграрного університету передано Ніжинський агротехнічний коледж (Чернігівська область).

Постановою Кабінету Міністрів України від 29 травня 1997 р.№ 526 до складу університету ввійшли Бережанський агротехнічний коледж (Тернопільська область), Заліщицький (Тернопільська область) і Боярський (Київська область) сільськогосподарські технікуми, Немішаївський аграрний та Ірпінський економічний технікуми (Київська область).

Згодом Ірпінському, Немішаївському, Заліщицькому, а у 2004 р. Боярському технікумам за результатами акредитації було надано статус коледжів.

Постановами Кабінету Міністрів України від 6 травня 2001 р. № 434 та від 16 травня 2001 р. № 508 на базі Бережанського і Ніжинського агротехнічних коледжів створено Бережанський та Ніжинський агротехнічні інститути.

Розпорядженнями Кабінету Міністрів України від 8 серпня 2001 р. № 327 зі сфери управління Міністерства аграрної політики України до складу Національного аграрного університету передано Інститути післядипломної освіти керівників і спеціалістів агропромислового комплексу.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 липня 2001 р. № 278 в НАУ створено факультет військової підготовки на базі військової кафедри.

Ураховуючи значні досягнення НАУ в реформуванні всіх видів його діяльності, Указом Президента України від 14 грудня 2000 р. № 1338 «Питання Національного аграрного університету» та Постановою Кабінету Міністрів України від 1 березня 2001 р. № 202 «Про Національний аграрний університет» університету підтверджено статус Національного, автономного і самоврядного вищого навчального закладу України та передбачено фінансування його діяльності окремим рядком у Державному бюджеті за індивідуальними нормативами.

За дорученням Президента України від 1 серпня 2003 р. (№ 1-1/932), Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 2 жовтня 2003 р. № 584-р «Про утворення Української лабораторії якості і безпеки продукції агропромислового комплексу» у складі Національного аграрного університету утворено Українську лабораторію якості і безпеки продукції агропромислового комплексу як науково-виробничий структурний підрозділ.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31 березня 2004 р. № 201-р із сфери управління Міністерства аграрної політики до складу НАУ передано цілісний майновий комплекс Державного племінного птахівничого заводу ім. Фрунзе (Автономна республіка Крим) як навчально-дослідне господарство.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26 липня 2004 р. № 517-р прийнята пропозиція Міністерства аграрної політики України (погоджена з Радою міністрів Автономної Республіки Крим) про утворення Південного філіалу «Кримський агротехнологічний університет» НАУ (м. Сімферополь) на базі Кримського державного агротехнологічного університету.

На виконання вищезазначеного Розпорядження спільним наказом Міністерства аграрної політики України та Національного аграрного університету станом на 1 вересня 2004 р. до складу НАУ передано Кримський агропромисловий коледж; Бахчисарайський будівельний технікум; Прибрежненський аграрний технікум (нині - коледж); технікум гідромеліорації та механізації сільського господарства.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2004 р. № 633-р «Про реорганізацію Українського науково-дослідного інституту сільськогосподарської радіології» прийнята пропозиція Міністерства аграрної політики України щодо реорганізації вищевказаного інституту шляхом приєднання його до Національного аграрного університету.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2005 р. № 497-р «Про реорганізацію Бобровицького державного аграрно-економічного технікуму» прийнята пропозиція Міністерства аграрної політики України щодо приєднання його до Національного аграрного університету, наказом ректора від 3 березня 2007 р. технікум перейменований у ВСП НАУ «Бобровицький коледж економіки та менеджменту ім. О. Майнової»(нині ВСП НУБіП Украни «Бобровицький коледж економіки та менеджменту ім. О. Майнової»).

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 р. № 47-р «Про реорганізацію Мукачівського державного аграрного коледжу» прийнята пропозиція Міністерства аграрної політики України щодо реорганізації Мукачівського державного аграрного коледжу шляхом приєднання його до Національного аграрного університету (нині ВСП НУБіП Украни «Мукачівський аграрний коледж»).

До складу Університету входять навчальні інформаційно-консультаційні пункти: Таращанський (створений у 2002 р. на базі Таращанського агротехнічного коледжу); Лубенський (створений у 2002 р. на базі Лубенського лісотехнічного коледжу); Малинський (створений у 2007 р. на базі Малинського лісотехнічного коледжу); Мукачівський (створений у 2007 р. на базі Мукачівського аграрного коледжу); Бобровицький (створений у 2008 р. на базі Бобровицького коледжу економіки і менеджменту ім. О. Майнової).

Для розширення навчальної, дослідницької та інноваційної діяльності Національного аграрного університету з метою задоволення потреб агропромислової, природоохоронної та інших галузей економіки, а також враховуючи необхідність адаптації такої діяльності до вимог міжнародних організацій дослідницьких університетів, Постановою Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 945 Національний аграрний університет перейменовано в Національний університет біоресурсів і природокористування України (НУБіП України).

У галузі міжнародного співробітництва на сьогодні підписано меморандуми про взаємовизнання систем освіти між Національним університетом біоресурсів і природокористування України та університетами Сполучених Штатів Америки: Айова (від 06.05.1996 р. і від 12.06.1998 р), Луїзіана (від 31.08.1998 р., у березні 2009 р. поновлено меморандум), ДеПоль (Чикаго, від 01.09.2005 р.); Гентським університетом (Бельгія, від 26.09.2002 р.); університетами Німеччини: ім. Гумбольдта (Берлін, від 27.09.2002 р.), прикладних наук Вайєнштефана (від 14.04.2005 р.), прикладних наук Анхальта (від 30.10.2006 р.); Університетом Вагенінген (Нідерланди, від 19.10.2006 р.).

Постанова про надання дослідницького статусу та перейменування університету – це узаконення усіх новацій, запроваджених в університеті протягом останніх років.

Результат реформування університету чітко окреслив його перспективи – це поєднання навчальної, дослідницької, інноваційної, інформаційно-консультативної та навчально-виробничої діяльності.