Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
До теми 6. Обєкти 1С.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.69 Mб
Скачать

Об’єкти програми «1с:Бухгалтерія 8.2» План

1. План рахунків.

2. Механізм субконто.

3. Константи.

4. Довідники, їх призначення.

5. Регістри.

6. Призначення журналів в програмі.

7. Стандартні звіти.

Як й інші програми системи „1С:Підприємство”, „1С:Бухгалтерія 8.2 ” зберігає і накопичує облікову інформацію в окремому каталозі на жорсткому диску. Такий каталог називається інформаційною базою. Під час інсталяції програма створює на диску два каталоги - AccountingUkr і DemoAccountingUkr. У них розміщені відповідно робоча (призначена для ведення обліку, незаповнена) і демонстраційна ( містить демонстраційний приклад ведення обліку) інформаційні бази.

Якщо планується вести роздільний облік за кількома підприємствами, то треба створити додаткові інформаційні бази – по одній на кожне підприємство.

Синтетичний облік

Синтетичний облік – це облік, що ведеться в розрізі укрупнених груп об’єктів обліку. Основними елементами синтетичного обліку є рахунки Плану рахунків.

Використання синтетичних рахунків та принципу подвійного запису - основа методології бухгалтерського обліку. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств та організацій затверджено наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291. Його використовують підприємства - юридичні особи будь-якої форми власності, крім банків і бюджетних установ. Тим самим забезпечується виконання норм ст. 6 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» від 16.07.99 р. № 996-ХІУ.

Статтею визначено, що однією з цілей державного регулювання бухгалтерського обліку та фінансової звітності в Україні є створення єдиних правил ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності, які є обов'язковими для всіх підприємств, гарантують і захищають інтереси користувачів.

1. План рахунків

План рахунків є основою для відображення в бухгалтерському обліку господарських операцій, що відбуваються на підприємстві. Настроювання плану рахунків багато в чому визначає методологію обліку.

Поняття „план рахунків” у системі 1С: Підприємство - це, скоріше, назва списку бухгалтерських рахунків, на яких буде групуватися інформація про наявність і рух засобів підприємства, а також відображення подій податкового обліку.

Як правило, на підприємстві використовується один план рахунків, але на деяких підприємствах може використовуватися і кілька планів рахунків.

У типовій конфігурації «1С:Бухгалтерія 8 для України» передбачений один план рахунків бухгалтерського обліку. На відміну від програми «1С:Бухгалтерія 7.7», у 8 версії операції податкового обліку відображаються на рахунках бухгалтерського Плану рахунків.

План рахунків бухгалтерського обліку є дещо розширеним варіантом плану рахунків, затвердженого наказом № 291. До нього додано допоміжний рахунок 00 (для введення залишків на рахунках), а також рахунки, що мають літерне позначення.

Для того, щоб відкрити вікно Плану рахунків, слід виконати команду «Операції —» План рахунків» і в діалоговому вікні, що відкрилося, вибираємо «План рахунків бухгалтерського обліку» з головного меню.

План рахунків наведено у вигляді таблиці. У верхній частині вікна видно ряд кнопок для вставки, копіювання, видалення, групування рахунків та інших дій.

У Плані рахунків «1С:Бухгалтерія 8 для України» використано класи рахунків. Наприклад, рахунок 28 «Товари» підпорядкований рахунку класу 2 «Запаси». Це нововведення призвело до зміни зовнішнього вигляду стандартних бухгалтерських звітів, у яких тепер усі дані додатково групуються ще й за класами рахунків.

Дуже корисною особливістю форми Плану рахунків є те, що в ньому передбачено низку сервісних механізмів. Наприклад, клацнувши мишею по кнопці «Звіт» (рис. 1.4.3), можна вибрати зі списку, що випадає, один із стандартних звітів за вибраним рахунком - картку рахунка, аналіз рахунка тощо.

Як і в інших вікнах «1С: Бухгалтерії», вибраним є той елемент вікна, який підсвічується курсором.

Зокрема, безпосередньо з форми списку можна не тільки побудувати деякі звіти за поточним рахунком, а й перейти до Журналу проводок (рис. 1.4.3). Причому під час переходу здійснюється автоматичний відбір тільки тих проводок, у яких бере участь поточний рахунок. Це дозволяє проводити швидку оцінку стану проводок у розділі обліку, що цікавить.

Рахунки, уведені до Плану рахунків на етапі конфігурації, помічені символом у вигляді коричневої горошини, є зумовленими, та мають істотні обмеження щодо зміни властивостей у режимі «1С: Підприємство».

Редагувати властивості або видалити задані на етапі конфігурації рахунки з Плану рахунків можна тільки в «Конфігураторі», оскільки ці рахунки задіяні в алгоритмах проведення документів. Але зміна або видалення таких рахунків може призвести до появи недозволених посилань.

Крім коду та найменування, кожен рахунок Плану рахунків характеризується ще низкою ознак:

  • ознака валютного обліку (прапорець у колонці «Вал.»);

  • ознака кількісного обліку (прапорець у колонці «Кіл.»);

  • ознака позабалансового рахунка (прапорець у колонці «Заб.»);

  • ознака активного, пасивного або активно-пасивного рахунка

(літери «А», «П», «АП» у колонці «Акт.»).

Ознаки обліку можна змінити тільки для рахунків, уведених користувачем самостійно.

Рахунки, уведені в типову конфігурацію «1С:Бухгалтерія 8 для України» на етапі її розробки, захищено від змін.

Перелічені вище обмеження не стосуються рахунків, уведених самим користувачем у режимі «1С:Підприємство». Якщо є необхідність організації якогось додаткового обліку в межах інформаційної системи, користувач може самостійно завести рахунок і визначити всі його параметри. Переходити до режиму «Конфігурації» при цьому не обов'язково.

Важливо! Можливістю самостійно створювати рахунки слід користуватися досить обережно, адже конфігурація створюється під набір обумовлених рахунків і важко гарантувати правильну її роботу з рахунками, уведеними користувачами.

Нововведені рахунки та субрахунки допускається змінювати і видаляти. Елемент Плану рахунків, як і елемент довідника, позначається на видалення червоним хрестиком. Також слід зазначити, що в конфігурації відсутні настройки аналітичного обліку для рахунків, які не задіяні в документах конфігурації. До таких рахунків, наприклад, належать рахунки власного капіталу (клас 4) і багато інших. Тому настройку аналітичного обліку щодо цих рахунків слід виконати згідно з потребами обліку до того, як проводитимуться операції за цими рахунками.

Як уже згадувалося, податковий облік ведеться на бухгалтерських рахунках. Для цього до бухгалтерського Плану рахунків було додано ознаку обліку «Податковий облік» (ПО).

Ознаку ведення податкового обліку встановлено для рахунків активів, доходів і витрат. Якщо для рахунка встановлено ознаку податкового обліку, відповідні активи, доходи і витрати мають дві вартісні оцінки:

  • сума – визначається за даними бухгалтерського обліку відповідно до національних стандартів;

  • сума ПО – сума доходів (витрат), що визнаються в податковому обліку для цілей оподаткування прибутку.

Рахунок, на якому ведеться податковий облік, може кореспондувати з рахунком, на якому не ведеться податковий облік.

Аналітичний облік

У п. 5 ст. 8 Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-ХІУ зазначено, що підприємство самостійно затверджує технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку.

А в п. З ст. 9 цього Закону - що інформація про господарські операції систематизується на регістрах синтетичного та аналітичного обліку шляхом подвійного запису на взаємозв'язаних рахунках бухгалтерського обліку, і що дані аналітичних рахунків мають бути тотожні відповідним рахункам синтетичного обліку на перше число кожного місяця.

Згідно з Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженою наказом Мінфіну України від 30.11.99 р. № 291, ведення аналітичного обліку має забезпечити кількісно-сумову і якісну (марка, сорт, розмір тощо) інформацію про наявність та рух об'єктів бухгалтерського обліку на відповідному синтетичному рахунку.