Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
До практики юристів.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
581.12 Кб
Скачать

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ КОЛЕДЖ

Кафедра інформаційних систем і технологій

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до практики спеціальності “Правознавство”

блок «Комп’ютерні технології в юридичній діяльності»

Ірпінь – 2011

ВСТУП

Блок «Комп’ютерні технології в юридичній діяльності» програми практики розрахований на студентів, що засвоїли курс “Основи інформатики” та «Комп’ютерні технології в юридичній діяльності», а також курси із юридичних спеціальностей і мають ґрунтовні знання з користування персональними комп’ютерами, вміють створювати документи за допомогою текстового редактора, користуватись локальними і глобальною мережею Інтернет, ознайомлені з принципами роботи інформаційної системи «Ліга» .

Мета – опанувати основні засади обробки інформації за допомогою комп’ютеризованих технологій, освоїти провідні програмні комплекси, призначені для технологічного опрацювання інформації, загальні та спеціалізовані прикладні програми для обробки юридичної інформації, засвоїти способи створення нових запитів щодо масивів накопиченої інформації в Єдиних та Державних реєстрах під час проходження практики.

Завдання – опанувати системами прийомів і методів роботи з правовими інформаційними системами і набути практичних вмінь і навичок для реалізації при­кладних завдань.

Мета проведення лабораторних робіт – навчити кожного студента системі прийомів і методів роботи з апаратними та програмними засобами, щоб кожен з них отримав практичні вміння і навички роботи на сучасних персональних комп’ютерах.

Виконуючи лабораторні роботи, студенти ознайомляться з найбільш поширеними системами обробки економічної інформації; навчаться використовувати різноманітні можливості програмного забезпечення.

Проведення лабораторних робіт передбачається в спеціалізованих лабораторіях персональних комп’ютерів, які повинні бути з’єднані у локальну мережу та мати доступ до глобальної комп’ютерної мережі Internet.

Проходження практики буде здійснюватися за декількома напрямами, а саме:

  1. За допомогою текстового редактора MS Word студенти повинні:

  • опрацювати способи введення, редагування та форматування тексту; перевірку правопису, створення та застосування стилів; створення списків, виносок, приміток, закладок, гіперпосилань, колонтитулів тощо; створення таблиць та робота з ними; створення шаблонів документів; використання засобу „слияние” для автоматизації створення документів; створення автоматизованого змісту; друк документів”;

  • виконати практичні завдання в результаті виконання яких повинен бути створений документ-звіт, який містить автоматизований зміст, результати індивідуальні завдання; текс звіту повинен бути відформатований згідно вимог.

  1. За допомогою табличного процесора студенти повинні

  2. Робота в мережі Internet :

    • передбачає використання електронної пошти. пошук інформації на сайтах;

    • виконати практичні завдання пошуку інформації на сайтах Верховної Ради України, Державної податкової служби України, Міністерства юстиції України, «Інформаційні ресурси Державного підприємства «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України» тощо;

4.

Завдання до практичних робіт

Тема: Tекстовий процесор MS Word. Способи введення та редагування тексту. Перевірка правопису. Введення та форматування тексту. Застосування стилів. Створення власного стилю.

Завдання 1.

При створенні документів для друку потрібно виконати такі підготовчі дії:

  1. Задати параметри сторінки – розмір і поля. Для цього з меню Файл викликати команду Параметры страницы та встановити на вкладці Поля такі параметри: розміри полів, відступи для переплетення документів, орієнтацію сторінок документа, властивості сторінок, область дії встановлених параметрів. Для встановлення необхідних розмірів полів потрібно клацнути у віконці поля і ввести з клавіатури чи вибрати за допомогою кнопок цього поля необхідне число. Щоб вибрати потрібну орієнтацію сторінки, потрібно клацнути у відповідному полі-віконці. Властивості сторінок вибирають за допомогою кнопки цього поля зі списку.

На вкладці Размер бумаги діалогового вікна Параметры страницы задають розмір паперу, вибираючи його зі списку, чи вводячи ширину і висоту з клавіатури, або за допомогою кнопок полів Ширина та Высота, якщо такий розмір відсутній у списку; задають спосіб подачі паперу у принтер, область дії заданих параметрів. На цій вкладці є кнопка Параметры печати, яка дозволяє задати зразу і параметри друку всього документа чи певних його сторінок.

На вкладці Источник бумаги діалогового вікна Параметры страницы задають такі параметри документа: початок розділу і його розміщення; чи будуть створюватись колонтитули і, якщо будуть, чи однакові за змістом будуть колонтитули парних і непарних сторінок та першої сторінки; величину відступу до верхнього та нижнього колонтитула; спосіб вирівнювання тексту по вертикалі; область дії встановлених параметрів; за допомогою кнопки Нумерация строк можна задати спосіб нумерації сторінок; за допомогою кнопки Границы задати графічне оформлення сторінок розділу чи всього документа.

  1. Для автоматичної перевірки правопису потрібно вибирати меню Сервис –>Язык–>Выбрать язык…, а потім у відповідному діалоговому вікні – потрібну мову, на якій буде вводитись текст, як наприклад у цьому вікні, та натискають кнопку для однократного застосування при перевірці абзацу) або встановити прапорець По умолчанию та ОК ( (для того, щоб будь-який документ перевірявся за замовчуванням для цією мовою). Потім в меню Сервіс клацнути на команді Правописание. Для більш докладної інформації клацніть на гіперпосиланні (перевірки правопису) в першому рядку цього абзацу, утримуючи клавішу Сtrl.

Завдання 2.

Для вставки фрагментів з інших документів необхідно відкрити поряд із поточним і документ, з якого буде потрібно взяти текст, за допомогою меню Окно вибрати команду Новое, потім відкрити в новому вікні потрібний документ, впорядкувати вікна за допомогою меню Окно вибрати команду Упорядочить все і далі використовувати буфер обміну, або пряме перетягування лівою або правою кнопками Миші з уточненням дії: переміщення чи копіювання з вікна в вікно.

Пряме перетягування фрагментів тексту можливе і в межах одного документу з метою його копіювання чи переміщення. При цьому слід пам’ятати, що при копіюванні перетягуванням лівою кнопкою Миші потрібно утримувати клавішу Ctrl, в іншому випадку фрагмент тексту буде переміщено у вказане місце.

Виділення окремих фрагментів тексту

Текст може виділятись із застосуванням клавіатури або Миші. За допомогою клавіатури: Shift + будь-яка клавіша управління курсором.

Можливо поширення виділення клавішею F8 або індикатором ВДЛ у рядку стану: символ, слово, речення, абзац, весь документ.

Виділення тексту за допомогою Миші:

Слово – двічі клацнути на ньому.

Рядок – клацнути зліва на полі від рядка.

Речення - Ctrl + клацнути всередині речення.

Абзац – двічі клацнути зліва від абзаца.

Увесь документ - потрійний натиск зліва від тексту або Ctrl + один натиск ліворуч від тексту.

Виділити весь текст можна також комбінацією клавіш Ctrl+A або меню Правка/ Выделить все.

Щоб виділити несуміжні фрагменти тексту, потрібно виділити перший фрагмент, потім утримувати клавішу Ctrl і по черзі виділяти необхідні фрагменти тексту.

Виділений текст можна:

  • перетягувати Мишею в інше місце в межах одного документа або в інший документ

  • знищувати клавішею Delete,

  • копіювати або переміщувати за допомогою буферу обміну,

  • переміщувати або копіювати, використовуючи його контекстне меню.

Щоб зняти виділення тексту, потрібно клацнути у будь-якій частині робочої області вікна документа.

Виділення тексту за допомогою клавіатури

Виділяти фрагменти тексту можна, якщо утримувати клавішу Shift і використовувати клавіші групи стрілок.

Якщо двічі клацнути на кнопці ВДЛ у рядку стану або натиснути функціональну клавішу F8, можна включити режим виділення, при цьому можна застосовувати для виділення тексту клавіші групи стрілок або Мишу. Щоб відмінити режим виділення, потрібно двічі клацнути на кнопці ВДЛ у рядку стану.

Завдання 3

Виконайте наступні завдання.