Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
До теми 6. Обєкти 1С.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.69 Mб
Скачать

Введення залишків

Не кожному бухгалтеру трапляється випадок почати облік «з чистого аркуша» і зареєструвати першою операцією формування статутного фонду новоствореної фірми. Звичайно бухгалтерську програму вводять в експлуатацію в організації, що вже діє. До реєстрації в ній першої господарської операції потрібно сформувати початкові сальдо за рахунками і субконто на дату початку роботи з програмою.

Найзручніше ввести залишки на початок року і почати облік з першого числа поточного року. Тоді в ІБ будуть зареєстровані всі необхідні для автоматичної побудови регламентованих звітів дані, та у ручну складати звіти буде набагато зручніше. Коли програма вводиться в експлуатацію не з початку року, часто буває доцільним увести залишки на 1 січня і витратити трохи часу на перенесення до програми господарських операцій, уже здійснених у поточному році.

Якщо обсяг додаткових робіт буде невиправдано великий, програму можна ввести в експлуатацію з початку кварталу або з початку місяця. У цьому випадку бухгалтер не зможе користуватися багатьма регламентованими звітами, але всю поточну бухгалтерську роботу буде автоматизовано.

В «1С: Бухгалтерія 8 для України» автоматично підтримується принципи подвійного запису за рахунками, зробити проводку тільки в дебет або тільки в кредит балансового рахунка неможливо. Проводки, якими вводяться залишки, можна реєструвати будь-якою датою попереднього звітного періоду.

Наприклад, залишки на 1 січня поточного року вводять проводками від 31 грудня попереднього року або більш ранньою датою. Сальдо за рахунками на початок періоду введення залишків (місяця, кварталу) буде нульовим, а на кінець - таким, яке потрібно і сформувати.

ЗАЛИШКИ ТМЦ

Незважаючи на те що внесення початкових залишків має передувати іншим операціям, приступити до експлуатації системи можна й без них. Для цього потрібно у вікні настройки параметрів системи (меню «Підприємство —> Настройка параметрів обліку») на закладці «Запаси» увімкнути прапорець «Дозволяється списання запасів при відсутності залишків за даними обліку».

Як наслідок, усі товарні документи прикладного рішення проводитимуться без контролю поточного стану залишків. Щоправда, внаслідок цього з'являться численні від'ємні залишки на рахунках обліку ТМЦ, невірні суми витрат і, як наслідок, результатів діяльності. Але, з іншого боку, можна буде не гаяти часу, чекаючи, доки всі залишки будуть внесені до системи. Адже це досить великий обсяг роботи, та й рідко коли він проходить абсолютно гладко.

Важливо! Якщо ви скористалися цією можливістю, то після того, як усі залишки все ж буде внесено, потрібно перепровести всі введені документи.

Це необхідно для впорядковування інформації та коректної роботи механізму списання собівартості. Після цього прапорець «Дозволяється списання запасів при відсутності залишків за даними обліку» необхідно буде вимкнути і продовжувати ведення обліку в штатному режимі функціонування системи - з повним контролем поточного стану залишків на рахунках у контексті кожної господарської операції з ТМЦ.

Платники податку на прибуток повинні пам'ятати, що для коректного введення залишків ТМЦ разом з даними за рахунками бухгалтерського обліку потрібно також увести залишки в податковому обліку. Податковий облік в «1С: Бухгалтерія 8 для України» стосується майже всіх розділів прикладного рішення. Тому для того, щоб розібратися зі специфікою податкового обліку в окремо взятій підсистемі обліку ТМЦ, ознайомимося із загальними механізмами обліку ТМЦ у конфігурації.